Az avokadó sokoldalúságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy mind a gyümölcs, mind a zöldség, mint pedig a gyógynövény névre „egyformán hallgat”. Persze önmagában ez még kevésbé lenne érdekes, de ha hozzátesszük, hogy szív- és érrendszeri problémákra is kiváló és remek antioxidáns is, amit a vitamintartalmának köszönhet, akkor már beláthatjuk, hogy valóban érdemes foglalkozni vele kicsit mélyebben is.

Az avokádót a spanyol hódítóknak köszönhetjük, akik a XVI. században nem restelltek elutazni egészen Mexikóig, hogy hazahozzák Európába a trópusi fán termő gyümölcsöt, amelynek külső jellemzője, hogy leginkább körte formájú és zöldes-feketés színben pompázik. Mint általában az a trópusi növényekre jellemző, az avokádónak is a gyümölcshúsát fogyasztjuk, de a magja is hasznos, hiszen abból hidegen sajtolt olajat nyerhetünk ki.

Milyen pozitív hatásai vannak szervezetünkre az avokádónak?

Az avokádó rendszeres fogyasztása a szív- és érrendszeri problémákra valóban kedvező hatással van, nagyon gazdag telítetlen zsírsavakban, valamint A-, B-, C-, és E vitaminokban is gazdag. Mivel magas az avokádó olajtartalma is, ezért elsősorban a száraz bőrűeknek lehet jó hír, hogy kiváló bőrápoló hatása is van. Ahogy korábban már említettük, a magja is igen hasznos, hiszen az olaj sajtolása mellett, amely táplálja az öregedő, száraz bőrt, olyan gyógy szirupot állítanak elő belőle, amely kiválóan alkalmazható például különböző reumatikus fájdalmak enyhítésére.

Hogyan érdemes fogyasztani az avokádót?

Viszonylag egyszerűen megállapítható, hogy melyik az éretlen és melyik az érett avokádó. Az éretlen ugyanis kőkemény, míg ezzel szemben az érett olyan puha, hogy szinte kenhető is. Ne féljünk a viszonylag kemény avokádó vásárlásától sem, hiszen ha nem azonnali fogyasztásra szánjuk, akkor 2-3 nap alatt olyan állapotra puhul meg, ha nem tesszük a hűtőszekrénybe, hogy kényelmesen fogyasztható. Általában nyersen szokták fogyasztani, ízlés szerint vannak, akik pirítós kenyérre kenik, vannak, akik salátának készítik el, de tonhallal és mártásként is remekül megállja a helyét.

Avokádó felhasználása

Az avokádó rendkívül sokoldalú gyümölcs, amelyet számos különböző módon használhatunk fel az ételkészítés során. Az alábbiakban néhány tipp az avokádó felhasználására.

  1. Guacamole: A guacamole egy híres, ízletes és egészséges mártogatós recept, amelyet avokádóból, paradicsomból, hagymából, lime léből és fűszerekből készítenek. Tökéletes megoldás chipsek vagy zöldségek mellé.
  2. Szendvicsek és burgerek: Az avokádó szeletek krémes textúrát és gazdag ízt adhatnak hozzá a szendvicsekhez és a hamburgerekhez.
  3. Saláták: Az avokádó szeletek vagy kockák kitűnően passzolnak friss salátákhoz, extra krémességet és egészséges zsírokat adnak hozzá.
  4. Taco és burrito feltétek: Az avokádó szeletek, vagy guacamole remekül illeszkednek a taco vagy burrito töltelékhez.
  5. Reggelik: Az avokádó szeletek kiválóak lehetnek például pirítóson vagy reggeli tálban, mint egy krémes és tápláló alap.
  6. Smoothiek: Az avokádó hozzáadása smoothie-hoz segíthet a krémes textúra és a jó zsírok szervezetbe való bevitelében.
  7. Levesek: Néhány hideg leves, például az avokádó krémleves is elkészíthető avokádóból, ami különleges ízt adhat az ételnek.
  8. Sushik: Az avokádó szeletek vagy krémek népszerűek a sushik készítésekor, például tekercsekben vagy nigiri formában.
  9. Hidratáló maszkok: Az avokádót néha bőrápolásra is felhasználják. Magas vitamin- és antioxidáns-tartalmának köszönhetően hidratáló maszkokat vagy krémeket készíthetünk belőle.
  10. Desszertek: Néhány édesség is elkészíthető avokádóból, pl. avokádócsokoládé puding, ahol az avokádó krémes alapot ad a desszertnek.

Fontos, hogy az avokádót érett állapotban használjuk fel. Ha megérett, a héja könnyen elválik a gyümölcstől, és a gyümölcs húsa könnyen nyomható. Az avokádót azonban gyorsan kell felhasználni, mivel éretlenül gyorsan megpuhulhat és barnássá válhat. Az oxidáció elkerülése érdekében a vágott avokádó tetejét némi citromlével vagy lime levével érdemes meglocsolni. Az avokádó sokféle módon alkalmazható az ételkészítésben és a bőrápolásban is. Kísérletezzen bátran és fedezze fel, hogyan használhatja fel ezt az egészséges és ízletes gyümölcsöt!

Avokádós receptek

Guacamole

Hozzávalók

    • 2 érett avokádó
    • 1 kis paradicsom, kis kockákra vágva
    • 1/4 csésze finomra vágott hagyma
    • 2 evőkanál friss lime vagy citromlé
    • Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
    • Friss koriander vagy petrezselyem ízlés szerint

Elkészítés: Az avokádó húsát kanállal kanalazd ki egy tálba, majd villával törjük össze. Keverjük össze a kockázott paradicsomot, hagymát és lime (vagy citrom) levét. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, majd adjuk hozzá az apróra vágott friss zöldfűszereket. Keverjük össze alaposan és tálaljuk zöldségekkel vagy chipekkel.

Avokádó toast

Hozzávalók

    • 1-2 szelet teljes kiőrlésű kenyér vagy pirítós
    • 1 érett avokádó
    • Só, frissen őrölt fekete bors
    • Választható feltétek: tojás, paradicsom, uborka, rukkola, pirított magvak stb.

Elkészítés: Kenjük meg a pirítóst avokádóval, majd villával nyomjuk szét. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Válaszd ki a kedvenc feltéteidet és helyezd őket az avokádós kenyérre.

Avokádó smoothie

Hozzávalók

    • 1 érett avokádó
    • 1 banán
    • 1 csésze spenót vagy kelkáposzta levelek
    • 1 csésze növényi tej (pl. mandula, kókusz, szója)
    • Méz vagy datolya ízlés szerint édesítéshez
    • Jégkocka

Elkészítés: Tisztítsd meg az avokádót és távolítsd el a magját. A hozzávalókat tedd egy turmixgépbe és sima állagúra turmixold össze. Ha szükséges ízesítsd édesítővel, majd öntsd poharakba.

Kísérletezhetsz más ötletekkel is, készíts avokádókrémlevest, avokádó-uborka salátát vagy akár avokádós desszerteket. Fantasztikus textúrája és íze miatt az avokádó sokféle ételben remekül megállja a helyét!