Az avokadó sokoldalúságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy mind a gyümölcs, mind a zöldség, mint pedig a gyógynövény névre „egyformán hallgat”. Persze önmagában ez még kevésbé lenne érdekes, de ha hozzátesszük, hogy szív- és érrendszeri problémákra is kiváló és remek antioxidáns is, amit a vitamintartalmának köszönhet, akkor már beláthatjuk, hogy valóban érdemes foglalkozni vele kicsit mélyebben is.

Az avokádót a spanyol hódítóknak köszönhetjük, akik a XVI. században nem restelltek elutazni egészen Mexikóig, hogy hazahozzák Európába a trópusi fán termő gyümölcsöt, amelynek külső jellemzője, hogy leginkább körte formájú és zöldes-feketés színben pompázik. Mint általában az a trópusi növényekre jellemző, az avokádónak is a gyümölcshúsát fogyasztjuk, de a magja is hasznos, hiszen abból hidegen sajtolt olajat nyerhetünk ki.

Milyen pozitív hatásai vannak szervezetünkre az avokádónak?

Az avokádó rendszeres fogyasztása a szív- és érrendszeri problémákra valóban kedvező hatással van, nagyon gazdag telítetlen zsírsavakban, valamint A-, B-, C-, és E vitaminokban is gazdag. Mivel magas az avokádó olajtartalma is, ezért elsősorban a száraz bőrűeknek lehet jó hír, hogy kiváló bőrápoló hatása is van. Ahogy korábban már említettük, a magja is igen hasznos, hiszen az olaj sajtolása mellett, amely táplálja az öregedő, száraz bőrt, olyan gyógy szirupot állítanak elő belőle, amely kiválóan alkalmazható például különböző reumatikus fájdalmak enyhítésére.

Hogyan érdemes fogyasztani az avokádót?

Viszonylag egyszerűen megállapítható, hogy melyik az éretlen és melyik az érett avokádó. Az éretlen ugyanis kőkemény, míg ezzel szemben az érett olyan puha, hogy szinte kenhető is. Ne féljünk a viszonylag kemény avokádó vásárlásától sem, hiszen ha nem azonnali fogyasztásra szánjuk, akkor 2-3 nap alatt olyan állapotra puhul meg, ha nem tesszük a hűtőszekrénybe, hogy kényelmesen fogyasztható. Általában nyersen szokták fogyasztani, ízlés szerint vannak, akik pirítós kenyérre kenik, vannak, akik salátának készítik el, de tonhallal és mártásként is remekül megállja a helyét.