Elsősorban fiatalkorú gyermekeknél hajlamosak vagyunk ételallergiára gyanakodni, akkor, amikor kijelentik a gyerekek egy-egy ételnél, hogy „ezt nem tudom megenni, ezt nem szeretem”. Pedig az ételallergiának a hisztinél sajnos láthatóbb tünetei vannak, így annak megjelenése viszonylag erőteljesen mellőzi az adott étellel kapcsolatos szubjektív elemeket. Az ételallergia valójában az immunrendszerünk túlérzékenységét jelenti olyan anyagokra, amelyek vagy önállóan ételnek minősülnek, vagy valamely étel alapanyagául szolgálnak. Az alábbiakban az ételallergia tüneteit szeretnénk bemutatni azzal a céllal, hogy egy „félretolt tányértól” ne essünk azonnal pánikba.

Ételallergia és étel-intolerancia

Először is nagyon fontos megkülönböztetni az ételallergiát az étel intoleranciától. Az étel intoleranciának az immunrendszerünkhöz semmi köze nincs, tulajdonképpen akkor beszélhetünk ilyen betegségről, ha valamely ételt ténylegesen nem tudunk elviselni és ezáltal elfogyasztani. Vagy ha mégis megtesszük, akkor bizony kellemetlen, de ami nagyon lényeges, semmiképpen sem súlyos tünetekkel kell számolnunk.

Az ételallergia ennél sajnos komolyabb dolog, éppen ezért az ekkor jelentkező tünetekkel már nem szabad viccelni, hiszen legrosszabb esetben egy-egy ételallergiás rosszul lét akár halálozáshoz is vezethet. Ha százalékban szeretnénk meghatározni az ételallergia gyakoriságát, akkor azt mondhatjuk, hogy a szakirodalom általában a felnőttek esetében 2-3%-ról, míg a gyermekek esetében 5-6%-ról ír, ami igen magas szám. Bonyolítja a helyzetet, hogy sokan a megfelelő vizsgálatok hiányában nem is tudnak arról, hogy ételallergiában szenvednek.

Kiknél jellemző elsősorban az ételallergia?

Az ételallergia elsősorban a csecsemőknél és a kisgyermekeknél jelentkező probléma. Az idősödéssel párhuzamosan az emésztőrendszerünk további „fejlődésével” egyre kisebb eséllyel szívódnak fel a szervezetünkbe olyan anyagok, amelyek allergiás tüneteket okozhatnak. Éppen ennek a fejlődésnek köszönhető, hogy a gyermekek az esetek többségében kinövik a búza, a tojás, vagy éppen a tej érzékenységüket.

Az ételallergiával jelentkező tünetek

Az alábbiakban természetesen a teljesség igénye nélkül soroljuk fel azokat a tüneteket, amelyek megjelenése esetén nagy valószínűséggel gondolhatunk ételallergiára. Ezek a tünetek általában az étkezést követő percekben jelenhetnek meg, de előfordulhat akár az is, hogy több órával később alakulnak csak ki.

Az ételallergia jellemző tünetei:

  • viszkető bőr
  • hasmenés, hasi fájdalom, hányinger
  • bizonyos testrészek, mint például az arc, vagy éppen az ajkak duzzadása
  • súlyosabb esetekben légzési problémák
  • ájulás, szédülés