A gluténérzékenységben szenvedők – és sajnos a társadalom egyre nagyobb része szenved ebben a betegségben, még ha sokan nem is tudnak róla – hétköznapjaikban kénytelenek lemondani egy sor olyan gasztronómiai élményről. Ilyen például egy frissen nyújtott, igazi házi tészta, aminek valljuk be, nincs párja, aminek nagyon nehéz ellenállni. Sokan megkockáztatják, mondván, „egyszer élünk”, de akik a glutén fogyasztása esetén súlyos tüneteket produkálnak, azok azért százszor meggondolják, hogy érdemes-e kockáztatni. A boltokban kapható gluténmentes száraz tészták többsége sajnos az igazi tésztásoknak a legritkább esetben okoznak kulinális kielégülést. Éppen ezért szeretnénk segíteni egy olyan recepttel, amely talán egy kis „vigaszt” nyújthat a gluténmentes házi tészták iránt sóvárgó gyomroknak.

Gluténmentes házi tészta rizslisztből

Az alábbi recept kezdők számára is könnyedén megvalósítható, éppen ezért minden gluténérzékeny „sorstársunknak” szívből ajánljuk. Keressünk a kamrában, vagy a hűtőszekrényben egy közepes méretű tojást, amit jó alaposan mossunk meg, majd verjünk fel. A felvert tojást 10 dkg barna rizsliszttel alaposan gyúrjuk össze. Ha úgy ítéljük meg, akkor egy kevés vizet is adhatunk hozzá. Az így kapott tésztát nyújtsuk ki, majd tésztagéppel, vagy annak hiányában késsel (ettől semmivel nem lesz rosszabb a tésztánk, mindenkit megnyugtatunk) vágjuk fel. Természetesen, ha az alapanyagok mennyiségét arányosan növeljük, akkor nagyobb mennyiséget is főzhetünk ki családunknak, barátainknak.

(a kép illusztráció)