Hidegen sajtolt, bio, világos dió színű, karakteres illatú, közepesen sűrű bázisolaj.
A-, B- és E-vitaminban gazdag növényi olaj.
Használható önmagában, de krémek alapanyagaként is.
Ápolja a legérzékenyebb bőrt is és hosszantartó hidratálást nyújt. Rendszeres használatával a bőr puha és bársonyos lesz.
Csecsemőknél és gyermekeknél is alkalmazható általános bőrápolásra.
Vitamintartalmának köszönhetően segít fenntartani a bőr nedvességét, csökkenti a szem alatti sötét karikákat, a szemkörnyéki szarkalábakat és késleltetheti az öregedést is.
Bővebben a mandulaolajról
A mandula egy csonthéjas termés illetve az azt termő mandulafa (Prunus dulcis, Prunus communis, Prunus amygdalus vagy Amygdalus communis) rövidebb neve. Őshazája Nyugat- Közép és Kelet Ázsia Legközelebbi rokona az őszibarack, távolabbi rokonai a szilva és a kajszibarack. A mandulafa termése a világ összes olajos magvai közül az egyik legrégebbi és legismertebb.
A mandula a kedvező életkörülmények között eléggé nagy fává fejlődik, erős, gyakran vastag törzset nevel, koronája hajlamos az elsűrűsödésre. A faj páratlan szívósságánál fogva megtelepszik a napégette, száraz, sziklás lejtőkön is, de itt inkább bokoralakot ölt. A mediterrán országokban leggyakoribbak a magról kelt fák, amelyek 3–8 m magasságot érnek el, szabálytalan koronát fejlesztenek, kérgük ripacsos, gyakran furcsán csavarodott. Fája jó talajon és megfelelő ápolás mellett 6-8 méter magas, a korona átmérője 4-8 méter közötti.
A felnyíló csonthéjas termés külső és középső terméshéja éréskor felreped és kihull a csontár. A mag édes és keserű lehet. A termelt édesmagvú fajták papír-, félpapír- és kemény magvúak lehetnek.
A mandulamag fehér belseje fogyasztható, miután feltörtük a csonthéjat és megtisztítottuk a vékonyabb héjától. Főleg cukrászkészítményekhez, illetve édes ételekhez használatos, főként aprítva. A marcipán alapanyagát képezi. Ünnepi ételeket tehetünk vele különlegessé, például mandulás pulyka, mandulás hal. A mandula fehérjét, egyszeresen telítetlen (olajsav) és többszörösen telítetlen zsírsavakat, olajat, szénhidrátokat és ásványi sókat (K, Ca, Mg, Fe, P) tartalmaz.
Forrás: Wikipédia
Az olaja gazdag E és B-vitaminban. Magas az Omega-9 telítetlen zsírsavtartalma, illetve legnagyobb részét a linolsav és olajsav alkotja. Ezeknek fontos szerepe van a bőr védelmében és a szárazság megszüntetésében. Ezért leginkább az érzékeny és száraz bőr ápolásához ajánlott. Puhítja a bőrt, visszaadja annak rugalmasságát és lassítja az öregedését. Szemkörnyék ápolására is elsőrangú. Megszünteti a mimikai ráncokat. Táplálja és ragyogóvá teszi a bőrt.
Használata egyszerű. Cseppentsünk pár cseppet a tenyerünkbe és ujjbeggyel lassan masszírozzuk be a bőrbe. Testápoláshoz a fentiekhez hasonlóan alkalmazzuk. Bázisolajként is kiváló, hiszen jól keveredik minden illóolajjal. Keverjünk bele kedvenc illóolajunkból, 50 ml olajhoz 1-5 cseppet és már használhatjuk is. Ha közvetlenül fürdés után, a még picit nedves bőrre kenjük, még hatásosabb hidratáló.
Receptek házi kozmetikum készítéshez
Mandulaolajos testápoló vaj
Ajánlott normál, vagy száraz, repedezett bőrre.
Hozzávalók:
Elkészítése
Vízgőz fölött olvaszt fel a kakaóvajat és a sheavajat. Ha felolvadtak, vedd le a tűzről és add hozzá a mandulaolajat, majd préseld bele a kapszulából az E-vitamint. Keverd jól el, és töltsd tégelybe. Tartsd szobahőmérsékleten, mert napon vagy melegben felolvadhat.
Használhatod teljes testfelületen és arcon egyaránt. Vidd fel a már megtisztított bőrre és jól masszírozd be. A mandulaolaj gazdagon táplálja és nagyon jól puhítja a kiszáradt, berepedezett bőrt. Lassítja az öregedés folyamatát.
Sheavajas ajakápoló
- 10 gramm shea vaj
- 10 gramm mandulaolaj
- 10 gramm méhviasz
- 5 csepp E-vitamin
- 2 csepp illóolaj (levendula, narancs..stb.)
A sheavajat, az olajat és a méhviaszt olvaszd össze vízgőz felett egy edényben. Ne hevítsd, csak épphogy folyékony legyen. Vedd le a tűzről, és add hozzá az E-vitamint és az illóolajat. Keverd el és már mehet is a tárolóba. Ebből a mennyiségből min. 5 stift jön ki. Töltheted pici fém tégelybe is.
Bőr- és hajápoló értékes olaj édes-diós illattal.
Önmagában, de krémekbe keverve is használható, vagy akár masszázsolajként.
Érett és extra száraz bőr ápolására használható.
Minden bőrtípusra ajánlott.
A makadámdió termésének belseje gazdag telítetlen zsírsavakban, vitaminokban (A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B9-, és E-vitamin), valamint ásványi anyagokban (vas, kálium, kalcium, nátrium, magnézium, cink, szelén, foszfor és réz). Emellett rendkívül sok fehérjét is tartalmaz.
Nyugtató, sebgyógyító és gyulladáscsökkentő hatása van. Mérsékli a terhességi csíkokat. Táplálja és regenerálja a bőrt.
Festett és töredezett haj esetén a végeket ápolva védelmet nyújt a környezeti hatások ellen.
Bővebben a makadámdió olajról
Az ausztrál mogyoró vagy queenslandi dió néven is ismert makadámdió leginkább a török mogyoróhoz hasonlít. Ausztrália keleti partvidékén terem. Hosszú életű fája igen magas, akár 20 métert is elérheti. Előnye, hogy igen szárazságtűrő és bőtermő. A magok héja nagyon kemény, speciális törő kell hozzá. Átmérője 2-4 cm körüli. A magbél nem oszlik gerezdekre. A hazánkban is egyre népszerűbb magot az élelmiszeripar használja leginkább. Készítenek belőle süteményeket, édességeket, de salátákhoz vagy önmagában is kiváló és értékes csemege. Gazdag A-vitaminban, B-, és E-vitaminban, de vasban, folsavban is bővelkedik. Cink, réz, kalcium, foszfor, szelén, kálium és magnézium is található benne. Mint a diófélék általában, gazdag fehérjeforrás. Antioxidánsokat (polifenolok, aminosavakat) is tartalmaz, valamint magas a rosttartalma. Olaja Omega-7 palmitoleinsavat tartalmaz, mely bőrmegújító hatással bír. Olajával készülnek tápláló tusfürdők, samponok, arckrémek és testápolók is, de önmagában is használhatjuk arcra, testre, hajra egyaránt. Jusson eszünkbe a saját készítésű kozmetikumunkba is keverni belőle. Hamarosan érezhetjük bőrünkön csodálatos hatását.
Receptek saját készítésű kozmetikumhoz
Tápláló kézkrém
Hozzávalók
15 gramm makadámdió olaj
3 gramm emulsan
30 gramm rózsavíz (vagy bármilyen virágvíz, gyógynövényfőzet)
5 csepp vagy 1 kapszula E-vitamin (elhagyható)
Elkészítése
Az olajat langyosítsd meg egy edényben, tedd bele az emulsant és kevergesd amíg az emulsan fel nem olvad az olajban. Ne hevítsd túl, kb. 40 fok körüli legyen, hogy ne vesszenek el az értékes hatóanyagok. A rózsavizet egy másik edényben szintén langyosíts fel. Ezután vedd le a tűzről, és add hozzá a meglangyosított rózsavizet az olaj+emulsan keverékéhez. Fontos, hogy a víz is langyos legyen, mert ha hideg, akkor összerántja az emulgált olajat. Robotgéppel legalább egy percig jól turmixold össze. Szépen besűrűsödik. Ezután mehet is a tégelybe.
Az olajat is szabadon változtathatod, bármelyik hidegen sajtolt növényi olajjal garantáltan tápláló és vegyszermentes házi krémet kapsz. Egy a fontos. A víz és az olaj az eredeti mennyiségét nem lépje túl, különben nem lesz megfelelő állagú a krémünk.
Forrás:naturpolc
Összetevők:kolosztrum(marha előtej), rizsliszt, zselatin, tömegnövelő szer (mikrokristályos cellulóz), csomósodást gátló anyagok (magnézium-sztearát, szilícium-dioxid).
Ajánlott adagolás:naponta 1 kapszula egy-három alkalommal. Ne lépje túl az ajánlott napi mennyiséget!
Terhes és szoptató kismamák, 18 éven aluli gyermekek, a készítmény szedése előtt konzultáljanak orvosukkal.
Ezt a terméket olyan üzemben gyártják és csomagolják, ahol tej, szója, búza, tojás, földimogyoró, dió, hal, rákféle és kagyló is feldolgozásra kerül.
Legjellemzőbb komponense a klorogénsav. A zöldtea szerepet játszik az anyagcserében, a zsírok oxidációjában.
A készítmény egy kapszulája 50 mg, egy erősebb fél kávénak megfelelő mennyiségű, koffeint tartalmaz.
Összetevők:zöldkávé bab-kivonat, zselatin, zöldtea levél-kivonat, koffein-anhidrát, rizsliszt, almaecet por, grapefruit por, Kelp algapor, acai gyümölcspor, afrikai mangó sűrítm megfelelő ény, csomósodást gátló anyagok (magnézium-sztearát, szilícium-dioxid), rezveratrol.
Ajánlott adagolás:naponta 1-2 kapszula, étkezés előtt. Ne lépje túl az ajánlott napi mennyiséget!
Terheseknek és szoptató anyáknak és 18 és alatti gyermekek részére a fogyasztása nem ajánlott.
Ezt a terméket olyan üzemben gyártják és csomagolják, ahol tej, szója, búza, tojás, földimogyoró, dió, hal, rákféle és kagyló is feldolgozásra kerül.
Összetevők
deBron Cukor és gluténmentes gumicukor édesítőszerrel Hozzáadott cukrot nem tartalmaz, glutén-,tej-,dió- és mogyorómentesÁtlagos tápérték 100 g termékben | |
Energia | 841 kJ / 201 kcal |
Zsír | 0,2 g |
ebből telített zsírsavak | 0,2 g |
Szénhidrát | 73,0 g |
amelyből cukrok* | 0,0 g |
amelyből poliolok** | 73,0 g |
Rost | 0,0 g |
Fehérje | 6,1 g |
Só | 0,02 g |
*Hozzáadott cukrot nem tartalmaz. Természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz. | |
**A poliolnak nulla a kalóriatartalma és a felszívódó szénhidráttartalma. | |
Az adatok tájékoztató jellegűek! Minden esetben olvassa el a terméken található címkét. | |
Túlzott fogyasztása hashajtó hatású lehet! | |
Tárolás | száraz, hűvös helyen |