Mélyzöld, karakteres illatú, közepesen sűrű hidegen sajtolt olaj.
Elsősorban arckrémek alapanyaga, de önmagában is használható.
Használata: krémekben 10% körüli, más olajokkal keverve arcolajként 50%-ban javasolt.
A krémeket, szappanokat elszínezheti!
Többszörösen telítetlen zsírsavakat, valamint A-, B1-, B2-, C- és E-vitamint tartalmaz.
Bőrpuhító és rugalmasságot kölcsönző tulajdonságai miatt jó hatással van az öregedő bőrre. Hidratálja az érett bőrt, miközben a lipid réteget értékes zsírsavakkal táplálja. Érzékeny bőrre is alkalmazható.
Az ekcéma és pikkelysömör megelőző és tüneti kezelésében is segít. Emellett jótékonyan hat az izületi fájdalmakra.
Táplálja a száraz, viszkető fejbőrt; rendszeres használat mellett pedig serkenti a hajnövekedést.
Bővebben az avokádóolajról
Az avokádó ősi haszonnövény; Közép-Amerika indiánjai évezredek óta termesztik. A nagyon tápláló, sok fehérjét és olajat tartalmazó terméshúst (zsiradéktartalma mintegy 25%) nyersen fogyasztják. Az avokádó megfőzve keserű, az éretlen termések pedig mérgezőnek számítanak. A terméseket a betakarítás után 1–2 hétig tárolni kell, hogy a héj a gyenge nyomásnak engedjen. Fogyasztásához a termést fel kell vágni vagy törni, a kőmagot pedig el kell távolítani; a lágy terméshúst sóval és borssal szórják meg, citromot vagy ecetet csepegtetnek rá, illetve más módon fűszerezik, majd a héjból kikanalazzák. Különösen kedvelt a guacamole, egy pikáns étel, amit a pépesített vagy kockára vágott terméshúsból készítenek hagymával, fokhagymával, egy kevés olívaolajjal, citrommal vagy zöld citrommal és borssal,chili paprikával vagy tabasco szósszal fűszerezve, és mártásnak vagy salátának használják. Az avokádó szigorúan tilalmas étel kutyák számára. Maga a gyümölcs csak nagyobb mennyiségben veszélyes, de a magot lenyelhetik, és az elakadhat a bélben.
Többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Kiváló krém vaj helyett pikáns szendvicsekhez; így például pirítós kenyéren kaviárral vagy összetörve egy kis citromlével. B-vitaminjai segítik az agysejtek alváshormon- (melatonin) termelését.
Délkelet-Ázsiában és Hawain a terméshúst cukrozva vagy édes gyümölcslével keverve fogyasztják, Amerikában jégkrémet és tejes italokat készítenek belőle. A felvágott termés húsát gyorsan feketésbarna vonalak futják be, de ez nem csökkenti az értékét, és el is kerülhetjük, ha citromlevet csepegtetünk rá. Az avokádó csekély cukortartalma miatt a cukorbetegek számára is értékes, tápláló termés.
Az érett termésekből sok A-,B1-,B2-, C- és E-vitamint tartalmazó, jól eltartható olajat préselnek, amit a kozmetikai iparban és étkezési célokra is használnak. A kőmag tejszerű nedve a levegővel érintkezve vörösre színeződik, ezért az indiánok tintának, textilfestéknek használták. Az avokádó szép, vörösesbarna fája alkalmas épületfának, bútorok készítéséhez, esztergályos munkákhoz és fafaragásokhoz.
Régóta ismert afrodiziákum, ami valószínűleg nem annyira hatóanyagainak, mint amennyire a gyümölcs sajátos külsejének köszönhető.
Magas olajtartalmánál fogva kiválóan alkalmas a kiszáradt bőr ápolására. Általában érzékeny bőrre alkalmazzák. Segíti az ekcéma megelőző és tüneti kezelését. Jótékonyan hat az arthritises (gyulladt ízületi) fájdalmakra, csökkenti a koleszterinszintet.
Az akár tojásnyira is megnövő magjából hidegen sajtolt olajának összetétele az olívaolajhoz hasonló. A kozmetikai iparban kedvelik, mert táplálja a száraz, öregedő bőrt. Magjából szirupot állítanak elő.
forrás: Wikipédia
Receptek házi kozmetikum készítéséhez
Avokádóolajos testápoló vaj
Ajánlott száraz, ekcémás vagy gyulladásra hajlamos bőrre.
Hozzávalók:
Elkészítése
Vízgőz fölött olvaszt fel a kakaóvajat és a sheavajat. Ha felolvadtak, vedd le a tűzről és add hozzá az avokádó olajat. Keverd jól el, és töltsd tégelybe. Tartsd szobahőmérsékleten, mert napon vagy melegben felolvadhat.
Használhatod teljes testfelületen és arcon egyaránt. Vidd fel a már megtisztított bőrre és jól masszírozd be. Az avokádó olaj A-, B-, és D-vitaminokban gazdag tápláló olaj, amely jól beszívódik a bőrbe. Ideális választás száraz, ráncos vagy érzékeny bőrre. Kiváló regeneráló hatása van. Visszaadja a bőr rugalmasságát, elősegíti a bőr sejtjeinek megújulását, ezért ekcémás, gyulladásra hajlamos bőrnek is remek táplálója.
Glicerines kéz- és lábápoló krém
Az olajokat és a glicerint alacsony lángon langyosítsd meg egy edényben. Tedd bele a méhviaszt és az emulsant, és kevergesd amíg mindkettő fel nem olvad. Ha felolvadtak vedd le a tűzről, ne hevítsd túl, kb. 40 fok körüli legyen, hogy ne vesszenek el az értékes hatóanyagok. A vizet egy másik edényben szintén langyosítsd fel. Ezután add hozzá a meglangyosított vizet az olajos keverékhez. Fontos, hogy a víz is langyos legyen, mert ha hideg, akkor összerántja az emulgált olajat. Add hozzá az E-vitamint is. Robotgéppel legalább egy percig jól turmixold össze. Kifehéredik, krémállagú lesz és egy kis idő múlva szépen besűrűsödik. Ezután mehet is a tégelybe.
Az olajokat szabadon változtathatod, bármelyik hidegen sajtolt növényi olajjal garantáltan tápláló és vegyszermentes házi krémet kapsz. Egy a fontos. A víz és az olaj az eredeti mennyiségét ne lépje túl, különben nem lesz megfelelő állagú a krémünk.
Egyéb változatok:
Édes-vajas kókusz illatú, finomítatlan, VCO (szűz) minőségű növényi zsiradék.
Hidratáló és tápláló tulajdonságai miatt közkedvelt kozmetikum alapanyag.
A szűz kókuszolaj (VCO - Virgin Coconut Oil) mechanikus úton kinyert olaj, amelyet nem hidrogéneztek és nem is esett átt a finomítás, színtelenítés és szagtalanítás folyamatán.
Felhasználás: 5-30% készítményekben, testápoló vajakban 50% is lehet.
Önmagában is jól beszívódik a bőrbe és hajba, de készíthető belőle testvaj és ajakír is.
Hajbalzsamban használva hidratálja a hajszálakat és selymes tapintásúvá teszi azt.
Nem fény- és hőérzékeny, ezért napvédő krém alapanyaga is lehet.
Magas a komedogén indexe, azaz arcápolási termékekbe kevésbé alkalmas, mert érzékeny bőrűeknél apró pattanásokat eredményezhet. Emiatt babaápolási termékekbe is maximum 30%-ban használható.
A frissen sajtolt kókuszolaj színe fehér, íze és szaga különös, de kellemes. Könnyen avassá válik, ilyenkor íze és szaga csípős, karcos lesz. A kókuszolaj szobahőmérsékleten vajszerű, 24 °C-on megolvad. Füstpontja 177 °C, a főzőolajok közül ez kezd legmagasabb hőmérsékleten toxikussá válni, az olaj többszöri használata is engedélyezett, nem kell minden használat után kicserélni.
Három fajtája ismeretes az olaj készítésének módja szerint:
Hidegen sajtolt kókuszolaj
A hidegen sajtolt kókuszolaj folyékony átlátszó tiszta folyadék. Amennyiben az olajat nem hőkezelik, akkor hidegen sajtolt kókuszolaj, így a kókusz minden pozitív tulajdonsága megjelenik az olajban kellemes kókuszaromájú lesz és a szerkezete sem módosul.
Szűz kókuszolaj
A szűz kókuszolaj mechanikus úton előállított olaj, mely nem esett át az RBD (Refinig, Bleaching, Deodorizing) vagyis finomítás, színtelenítés, szagtalanítás) folyamatán és nem is hidrogénezték. A nemzetközi szóhasználat a szűz és hidegen sajtolt kifejezéseket szinonimaként használja, ám ez nem pontos mivel a tudományos jelentésük mást takar.
Finomított kókuszolaj
Az olaj színe sárgás, íze és szaga semleges, 24°C alatt dermed. A finomított kókuszolaj RBD eljáráson megy keresztül, így tiszta, színtelen és szagtalan olajat kapunk, amely kiválóan alkalmas sütéshez, főzéshez. A finomítás során az olaj elveszíti a benne található értékes vitaminokat és aminosavakat, így a szervezet számára értéktelenebb olajat kapunk.
Hidrogenizálás hatására az olaj magasabb hőmérsékleten is stabil marad és a vele készített ételek hosszabb ideig eltarthatóak, ám kis mennyiségű transz-zsír is keletkezik, mely káros a szervezetre.
Felhasználása
A kókuszolajat elsősorban lakosság használja fel főzésre és sütésre. Az ipar margarin gyártásra, sütőipari és édesipari termékek készítésére használja. Kis mennyiségben a kozmetikai ipar is felhasználja szappangyártásra.
Forrás: Wikipédia
A kókuszolajat is - mint a többi nemes olajokat- használhatjuk önmagában arc-és testápolásra, masszázshoz, napozáshoz vagy bázisolajként illóolajokkal elkeverve. Mivel az olaj 25 Celsius fok körül már folyékony, így tárolhatjuk pumpás flakonban is. Könnyebben adagolható, főleg nyáron. Mindenképpen jól záródó edényben tartsuk, mert belefolyhat a táskánkba. A finomított kókuszolaj kiváló alapanyag szappanfőzéshez. Az extra szűz változatból pedig remek házi ajakápoló, arckrém, testápoló, vagy tusfürdő készülhet.
Receptek ház kozmetikum készítéséhez
Napozókrém
Elkészítése
Olvasszuk össze gőz fölött egy edényben a shea vajat és kókuszolajat, majd jól keverjük el benne a cink-oxid port. Töltsük flakonba. Használat előtt rázzuk fel.
A kókuszolaj önmagában is véd a naptól, kb. 4-6-os faktorszámmal rendelkezik. A cink-oxid mennyiségének növelésével a fényvédő faktort növelhetjük. Ez egy természetes fizikai fényvédő anyag, a legtöbb napozókrémben megtalálható. Nem szívódik be a bőrbe, hanem visszaveri a napsugarakat. A shea vaj enyhén fényvédő hatású, 2-3 faktornyi védelmet biztosít, valamint ez adja a krémes állagot és vízlepergető hatása is van. Megnyugtatja, regenerálja a bőrt és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.
Dezodor stift
Hozzávalók
2,5 g cink-oxid
5 g szódabikarbóna
17,5 g étkezési keményítő
32 g kókuszolaj
10 g méhviasz vagy ceralan (ez módosított méhviasz)
Illóolaj ízlés szerint pl. levendula, teafa, , citromfű, pálmarózsa
1 csepp e-vitamin
Felolvasztjuk a kókuszolajat és a méhviaszt vízfürdőben. Hűtjük, amíg langyos nem lesz, majd mehet bele a többi összetevő. A végén adjuk hozzá az e-vitamint, és keverjük homogénre. Amíg folyós, addig beletesszük a stiftes flakonba, majd hűtőbe tesszük 12 órára. Utána használható. Fehér nyomot hagy, így picit várjunk felöltözés előtt, hogy beszívja a bőr.
Kókuszolajos ajakápoló
- 10 gramm kakaóvaj
- 10 gramm kókuszolaj
- 10 gramm méhviasz
- 5 csepp E-vitamin
- 2 csepp illóolaj (elhagyható)
A kakaóvajat, az olajat és a méhviaszt olvaszd össze vízgőz felett egy edényben. Ne hevítsd, csak épphogy folyékony legyen. Vedd le a tűzről, és add hozzá az E-vitamint és az illóolajat. Keverd el és már mehet is a tárolóba. Ebből a mennyiségből min. 5 stift jön ki. Töltheted pici fém tégelybe is.
A kalcium, a magnézium, valamint a D-vitamin szükségesek a normál csontozat és fogazat fenntartásához, az egészséges izomműködéshez. A magnézium és a B6-vitamin hozzájárul a fáradtság és a kimerültség mérsékléséhez, az energia-termelő agyagcseréhez és a normál pszichológiai funkciókhoz. A B6-vitamin szerepet játszik a normál vörösvérsejt képződésben, és a hormonális aktivitás szabályozásában, valamint a D-vitaminnal hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez.
Összetevők: okinawai korall kalcium por, kapszulahéj (zselatin, víz), kolekalciferol készítmény (módosított keményítő, maltodextrin, kukorica olaj, szacharóz, étkezési sav: aszkorbinsav, antioxidáns: tokoferol, kolekalciferol, csomósodásgátló: szilícium-dioxid), piridoxin-hidroklorid
Felhasználási javaslat: napi 1-3 kapszula bő folyadékbevitellel.
Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl!
Gyermekek elől elzárva tartandó!
Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot!
Minőségét megőrzi (nap/hónap/év) a tégely oldalán jelzett időpontig.
Tárolás: száraz, hűvös helyen, fénytől védve.
Egyéb változatok:
A glükomannán a csökkentett energiatartalmú étrend keretein belül hozzájárul a testtömeg csökkenéshez. A cink részt vesz a makro-tápanyagok normál anyagcseréjében és a normál szénhidrát-anyagcserében.
Felhasználási javaslat: Keverjen el egy adag (3 g) Slim40 port 300 ml hideg vízzel és fogyassza háromszor egy nap étkezések előtt.
Figyelmeztetés: A termék kisgyermekek elől elzárva tartandó! A termék nem helyettesíti a kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot! Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl. Túlzott fogyasztása hashajtó hatású lehet. A kedvező hatás legalább 3 g glükomannán napi bevitelével érhető el, amelyet csökkentett energiatartalmú étrend keretében, három, egyenként legalább 1 g-os adagban, 1–2 pohár vízzel, étkezések előtt kell bevenni. A glükomannán tartalmú Slim40 por fogyasztása bő folyadékkal ajánlott, hogy a glükomannán a gyomorba kerüljön. Ha a fogyasztónak nyelési nehézségei vannak vagy elégtelen mennyiségű folyadékkal próbálja meg fogyasztani a terméket fulladásveszély merülhet fel.
Összetevők: Glükomannán (Amorphophallus konjac) 95%, Étkezési sav (Citromsav), Édesítőszerek (xilit, szukralóz, aceszulfám-k), Hidrolizált kollagén (marhából), Konjugált linolsav (CLA), Csomósodást gátló anyagok (szilícium-dioxid, kalcium foszfátok), L-karnitin L-tartarát, Zöld tea (Camellia sinensis) levél kivonat (40% polifenolok, 20% katekinek és 7% EGCG tartalomra standardizálva), Garcinia cambogia kéreg kivonat (60% hidroxi-citromsav tartalomra standardizálva), Aroma, Inozitol, Maltodextrin, Kolin bitartarát, L-aszkorbinsav, Cink oxid, Színezék (Ponceau 4R***), Króm (III)-pikolinát.
***Ponceau 4R – A gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat.
Allergén információ: Glutént, tejet, szóját, tojást és mogyoróféléket feldolgozó üzemben készült.
A C-vitamin hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez, valamint az idegrendszer normál működéséhez.
Citrom ízű, C-vitamin, D3-vitamin és MSM tartalmú étrend-kiegészítő édesítőszerekkel.
Felhasználási javaslat: Keverjen el egy adagot (2 g) 250 ml hideg vízben és fogyassza naponta étkezések között.
Összetevők: L-Aszkorbinsav, Metil-szulfonil metán (MSM), Aromák, Étkezési sav (citromsav), Édesítőszerek (Szukralóz, Szteviol glikozidok), Kolekalciferol.
Allergén információ: Glutént, tejet, szóját, tojást és mogyoróféléket feldolgozó üzemben készült.
Figyelmeztetés: A termék nem helyettesíti a kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot! Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl. A termék kisgyermekek elől elzárva tartandó!
Minőségét megőrzi: Lásd a csomagoláson a LOT/EXP. mezőben feltüntetett időpontig.
Tárolási feltételek: 5°C és 30°C közötti hőmérsékleten, közvetlen hőtől, napfénytől és nedvességtől védett helyen tárolandó! Felbontás után ne tárolja 6 hónapnál tovább a terméket!
Kasszia: A fahéjjal meglehetősen közeli rokonságban álló kassziának erőteljes, fűszeres aromája van, amelyből egy leheletnyi is elég, hogy új köntösbe bújtassunk egy megszokott esszenciálisolaj-keveréket vagy fűszeres ízvilágú desszertet. A kassziaolaj főzés közben is remekül hasznosítható: akár fahéj helyett pitékhez és kenyerekhez, akár önmagában különféle előételekhez és desszertekhez.
Citrus aurantifolia (zöldcitrom) héjából kivont olaj, Litsea cubeba termésének olaja, Cinnamomum cassia olaj, Eucalyptus citridora olaj, Melaleuca alternifolia (teafa) leveléből kivont olaj, Thuja plicata törzséből kivont olaj, Eucalyptus kochii leveléből kivont olaj, Coriandrum sativum (koriandermag) leveléből/szárából kivont olaj, Lavandula hybrida olaja, Backhousia citriodora leveléből kivont olaj, limonén*, citrál*, fahéjaldehid*, linalol*, kumarin*.
* Természetesen előforduló összetevők
További aromás felhasználás az esszenciális olajoknak
Helyi felhasználás
Bár az esszenciális olajok könnyen felszívódnak, van több módszer is, amivel javítható a felszívódás. Egy könnyed masszázs javítja a vérkeringést az érintett területen, cserébe gyorsabb lesz a test többi részébe való eljutása az olajoknak. Hordozó olaj használata is növelheti a felszívódást különösen a száraz, vagy pihés bőrfelületen segít hidratálni a bőrt és lassítani az olaj párolgását.
A bőr érzékenység csökkentésére, különösen fiatal, vagy érzékeny bőr esetén, javasoljuk, hogy használj hordozó olajat (mint például kókuszolaj), hogy feloldja az erősebb olajokat, amikor első alkalommal használod. A javasolt oldási arány tipikusan egy csepp esszenciális olaj három csepp hordozó olajhoz.
Érdemes több kisebb adagot használni a nap során egy nagyobb dózis helyett. Kezdd a legkisebb adaggal (1-2 csepp). A helyi alkalmazást ismételd 4-6 óránként szükség szerint. Mivel mindenki egyedi a dózis egyénenként változó a méret, életkor és az általános egészségi állapot szerint.
Hol használjuk?
További hatékony módok a helyi alkalmazásra
Elkerülendő érzékeny területek
Belsőleg
A megfelelő címkén szereplő adagot és más professzionális útmutatókat szigorúan be kell tartani a mérgezés elkerülése érdekében.
Mangó ízű, kollagént, aminosavakat, rostot, hialuronsavat és emésztő enzimeket tartalmazó sportolóknak és nehéz fizikai munkát végzőknek szánt élelmiszer édesítőszerekkel.
Felhasználási javaslat: Keverjen el egy adagot (15 g) 250 ml hideg vízzel és fogyassza naponta étkezések között.
Figyelmeztetés: A termék nem helyettesíti a kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot!
Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne
lépje túl. A termék kisgyermekek elől elzárva tartandó!
Összetevők: Hidrolizált kollagén (marhából), Maltodextrin, Rost komplex [Inulin (cikóriából), Bambusz rost, Zabrost, Narancs rost], BCAA-k (L-Leucin, L-Izoleucin és L-Valin 2:1:1 arányban), L-Glutamin, Étkezési sav (Citromsav),
Aroma, Csomósdást gátló anyagok (Szilícium-dioxid, kalcium-foszfátok), Édesítőszerek (Szukralóz, Aceszulfám-K), Hialuronsav, Bromelain (Ananas Comosusból 1200 gDU/gm), Papain (Carica Papaya 1,5 FIP U/mg), Étkezési
só, Színezék (Narancssárga S**). **Narancssárga S – A gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást
gyakorolhat.
Allergén információ: Glutént, tejet, szóját, tojást és mogyoróféléket feldolgozó üzemben készült.
Minőségét megőrzi: Lásd a csomagoláson a LOT/EXP. mezőben
feltüntetett időpontig.
Tárolási feltételek: 5°C és 30°C közötti hőmérsékleten, közvetlen hőtől, napfénytől és nedvességtől védett helyen tárolandó!
Felbontás után ne tárolja 6 hónapnál tovább a terméket!
Egyéb változatok:
Egyéb változatok: