Édes-vajas kókusz illatú, finomítatlan, VCO (szűz) minőségű növényi zsiradék.
Hidratáló és tápláló tulajdonságai miatt közkedvelt kozmetikum alapanyag.
A szűz kókuszolaj (VCO - Virgin Coconut Oil) mechanikus úton kinyert olaj, amelyet nem hidrogéneztek és nem is esett átt a finomítás, színtelenítés és szagtalanítás folyamatán.
Felhasználás: 5-30% készítményekben, testápoló vajakban 50% is lehet.
Önmagában is jól beszívódik a bőrbe és hajba, de készíthető belőle testvaj és ajakír is.
Hajbalzsamban használva hidratálja a hajszálakat és selymes tapintásúvá teszi azt.
Nem fény- és hőérzékeny, ezért napvédő krém alapanyaga is lehet.
Magas a komedogén indexe, azaz arcápolási termékekbe kevésbé alkalmas, mert érzékeny bőrűeknél apró pattanásokat eredményezhet. Emiatt babaápolási termékekbe is maximum 30%-ban használható.
A frissen sajtolt kókuszolaj színe fehér, íze és szaga különös, de kellemes. Könnyen avassá válik, ilyenkor íze és szaga csípős, karcos lesz. A kókuszolaj szobahőmérsékleten vajszerű, 24 °C-on megolvad. Füstpontja 177 °C, a főzőolajok közül ez kezd legmagasabb hőmérsékleten toxikussá válni, az olaj többszöri használata is engedélyezett, nem kell minden használat után kicserélni.
Három fajtája ismeretes az olaj készítésének módja szerint:
Hidegen sajtolt kókuszolaj
A hidegen sajtolt kókuszolaj folyékony átlátszó tiszta folyadék. Amennyiben az olajat nem hőkezelik, akkor hidegen sajtolt kókuszolaj, így a kókusz minden pozitív tulajdonsága megjelenik az olajban kellemes kókuszaromájú lesz és a szerkezete sem módosul.
Szűz kókuszolaj
A szűz kókuszolaj mechanikus úton előállított olaj, mely nem esett át az RBD (Refinig, Bleaching, Deodorizing) vagyis finomítás, színtelenítés, szagtalanítás) folyamatán és nem is hidrogénezték. A nemzetközi szóhasználat a szűz és hidegen sajtolt kifejezéseket szinonimaként használja, ám ez nem pontos mivel a tudományos jelentésük mást takar.
Finomított kókuszolaj
Az olaj színe sárgás, íze és szaga semleges, 24°C alatt dermed. A finomított kókuszolaj RBD eljáráson megy keresztül, így tiszta, színtelen és szagtalan olajat kapunk, amely kiválóan alkalmas sütéshez, főzéshez. A finomítás során az olaj elveszíti a benne található értékes vitaminokat és aminosavakat, így a szervezet számára értéktelenebb olajat kapunk.
Hidrogenizálás hatására az olaj magasabb hőmérsékleten is stabil marad és a vele készített ételek hosszabb ideig eltarthatóak, ám kis mennyiségű transz-zsír is keletkezik, mely káros a szervezetre.
Felhasználása
A kókuszolajat elsősorban lakosság használja fel főzésre és sütésre. Az ipar margarin gyártásra, sütőipari és édesipari termékek készítésére használja. Kis mennyiségben a kozmetikai ipar is felhasználja szappangyártásra.
Forrás: Wikipédia
A kókuszolajat is - mint a többi nemes olajokat- használhatjuk önmagában arc-és testápolásra, masszázshoz, napozáshoz vagy bázisolajként illóolajokkal elkeverve. Mivel az olaj 25 Celsius fok körül már folyékony, így tárolhatjuk pumpás flakonban is. Könnyebben adagolható, főleg nyáron. Mindenképpen jól záródó edényben tartsuk, mert belefolyhat a táskánkba. A finomított kókuszolaj kiváló alapanyag szappanfőzéshez. Az extra szűz változatból pedig remek házi ajakápoló, arckrém, testápoló, vagy tusfürdő készülhet.
Receptek ház kozmetikum készítéséhez
Napozókrém
Elkészítése
Olvasszuk össze gőz fölött egy edényben a shea vajat és kókuszolajat, majd jól keverjük el benne a cink-oxid port. Töltsük flakonba. Használat előtt rázzuk fel.
A kókuszolaj önmagában is véd a naptól, kb. 4-6-os faktorszámmal rendelkezik. A cink-oxid mennyiségének növelésével a fényvédő faktort növelhetjük. Ez egy természetes fizikai fényvédő anyag, a legtöbb napozókrémben megtalálható. Nem szívódik be a bőrbe, hanem visszaveri a napsugarakat. A shea vaj enyhén fényvédő hatású, 2-3 faktornyi védelmet biztosít, valamint ez adja a krémes állagot és vízlepergető hatása is van. Megnyugtatja, regenerálja a bőrt és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.
Dezodor stift
Hozzávalók
2,5 g cink-oxid
5 g szódabikarbóna
17,5 g étkezési keményítő
32 g kókuszolaj
10 g méhviasz vagy ceralan (ez módosított méhviasz)
Illóolaj ízlés szerint pl. levendula, teafa, , citromfű, pálmarózsa
1 csepp e-vitamin
Felolvasztjuk a kókuszolajat és a méhviaszt vízfürdőben. Hűtjük, amíg langyos nem lesz, majd mehet bele a többi összetevő. A végén adjuk hozzá az e-vitamint, és keverjük homogénre. Amíg folyós, addig beletesszük a stiftes flakonba, majd hűtőbe tesszük 12 órára. Utána használható. Fehér nyomot hagy, így picit várjunk felöltözés előtt, hogy beszívja a bőr.
Kókuszolajos ajakápoló
- 10 gramm kakaóvaj
- 10 gramm kókuszolaj
- 10 gramm méhviasz
- 5 csepp E-vitamin
- 2 csepp illóolaj (elhagyható)
A kakaóvajat, az olajat és a méhviaszt olvaszd össze vízgőz felett egy edényben. Ne hevítsd, csak épphogy folyékony legyen. Vedd le a tűzről, és add hozzá az E-vitamint és az illóolajat. Keverd el és már mehet is a tárolóba. Ebből a mennyiségből min. 5 stift jön ki. Töltheted pici fém tégelybe is.
A kalcium, a magnézium, valamint a D-vitamin szükségesek a normál csontozat és fogazat fenntartásához, az egészséges izomműködéshez. A magnézium és a B6-vitamin hozzájárul a fáradtság és a kimerültség mérsékléséhez, az energia-termelő agyagcseréhez és a normál pszichológiai funkciókhoz. A B6-vitamin szerepet játszik a normál vörösvérsejt képződésben, és a hormonális aktivitás szabályozásában, valamint a D-vitaminnal hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez.
Összetevők: okinawai korall kalcium por, kapszulahéj (zselatin, víz), kolekalciferol készítmény (módosított keményítő, maltodextrin, kukorica olaj, szacharóz, étkezési sav: aszkorbinsav, antioxidáns: tokoferol, kolekalciferol, csomósodásgátló: szilícium-dioxid), piridoxin-hidroklorid
Felhasználási javaslat: napi 1-3 kapszula bő folyadékbevitellel.
Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl!
Gyermekek elől elzárva tartandó!
Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot!
Minőségét megőrzi (nap/hónap/év) a tégely oldalán jelzett időpontig.
Tárolás: száraz, hűvös helyen, fénytől védve.
Egyéb változatok:
A glükomannán a csökkentett energiatartalmú étrend keretein belül hozzájárul a testtömeg csökkenéshez. A cink részt vesz a makro-tápanyagok normál anyagcseréjében és a normál szénhidrát-anyagcserében.
Felhasználási javaslat: Keverjen el egy adag (3 g) Slim40 port 300 ml hideg vízzel és fogyassza háromszor egy nap étkezések előtt.
Figyelmeztetés: A termék kisgyermekek elől elzárva tartandó! A termék nem helyettesíti a kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot! Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl. Túlzott fogyasztása hashajtó hatású lehet. A kedvező hatás legalább 3 g glükomannán napi bevitelével érhető el, amelyet csökkentett energiatartalmú étrend keretében, három, egyenként legalább 1 g-os adagban, 1–2 pohár vízzel, étkezések előtt kell bevenni. A glükomannán tartalmú Slim40 por fogyasztása bő folyadékkal ajánlott, hogy a glükomannán a gyomorba kerüljön. Ha a fogyasztónak nyelési nehézségei vannak vagy elégtelen mennyiségű folyadékkal próbálja meg fogyasztani a terméket fulladásveszély merülhet fel.
Összetevők: Glükomannán (Amorphophallus konjac) 95%, Étkezési sav (Citromsav), Édesítőszerek (xilit, szukralóz, aceszulfám-k), Hidrolizált kollagén (marhából), Konjugált linolsav (CLA), Csomósodást gátló anyagok (szilícium-dioxid, kalcium foszfátok), L-karnitin L-tartarát, Zöld tea (Camellia sinensis) levél kivonat (40% polifenolok, 20% katekinek és 7% EGCG tartalomra standardizálva), Garcinia cambogia kéreg kivonat (60% hidroxi-citromsav tartalomra standardizálva), Aroma, Inozitol, Maltodextrin, Kolin bitartarát, L-aszkorbinsav, Cink oxid, Színezék (Ponceau 4R***), Króm (III)-pikolinát.
***Ponceau 4R – A gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat.
Allergén információ: Glutént, tejet, szóját, tojást és mogyoróféléket feldolgozó üzemben készült.
A C-vitamin hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez, valamint az idegrendszer normál működéséhez.
Citrom ízű, C-vitamin, D3-vitamin és MSM tartalmú étrend-kiegészítő édesítőszerekkel.
Felhasználási javaslat: Keverjen el egy adagot (2 g) 250 ml hideg vízben és fogyassza naponta étkezések között.
Összetevők: L-Aszkorbinsav, Metil-szulfonil metán (MSM), Aromák, Étkezési sav (citromsav), Édesítőszerek (Szukralóz, Szteviol glikozidok), Kolekalciferol.
Allergén információ: Glutént, tejet, szóját, tojást és mogyoróféléket feldolgozó üzemben készült.
Figyelmeztetés: A termék nem helyettesíti a kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot! Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl. A termék kisgyermekek elől elzárva tartandó!
Minőségét megőrzi: Lásd a csomagoláson a LOT/EXP. mezőben feltüntetett időpontig.
Tárolási feltételek: 5°C és 30°C közötti hőmérsékleten, közvetlen hőtől, napfénytől és nedvességtől védett helyen tárolandó! Felbontás után ne tárolja 6 hónapnál tovább a terméket!
Mangó ízű, kollagént, aminosavakat, rostot, hialuronsavat és emésztő enzimeket tartalmazó sportolóknak és nehéz fizikai munkát végzőknek szánt élelmiszer édesítőszerekkel.
Felhasználási javaslat: Keverjen el egy adagot (15 g) 250 ml hideg vízzel és fogyassza naponta étkezések között.
Figyelmeztetés: A termék nem helyettesíti a kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot!
Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne
lépje túl. A termék kisgyermekek elől elzárva tartandó!
Összetevők: Hidrolizált kollagén (marhából), Maltodextrin, Rost komplex [Inulin (cikóriából), Bambusz rost, Zabrost, Narancs rost], BCAA-k (L-Leucin, L-Izoleucin és L-Valin 2:1:1 arányban), L-Glutamin, Étkezési sav (Citromsav),
Aroma, Csomósdást gátló anyagok (Szilícium-dioxid, kalcium-foszfátok), Édesítőszerek (Szukralóz, Aceszulfám-K), Hialuronsav, Bromelain (Ananas Comosusból 1200 gDU/gm), Papain (Carica Papaya 1,5 FIP U/mg), Étkezési
só, Színezék (Narancssárga S**). **Narancssárga S – A gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást
gyakorolhat.
Allergén információ: Glutént, tejet, szóját, tojást és mogyoróféléket feldolgozó üzemben készült.
Minőségét megőrzi: Lásd a csomagoláson a LOT/EXP. mezőben
feltüntetett időpontig.
Tárolási feltételek: 5°C és 30°C közötti hőmérsékleten, közvetlen hőtől, napfénytől és nedvességtől védett helyen tárolandó!
Felbontás után ne tárolja 6 hónapnál tovább a terméket!
Egyéb változatok:
Egyéb változatok:
Hagyományos módon, növényi alapanyagból erjesztéssel előállított étkezési minőségű ecet.
Étkezési célokra is javasolt, mivel az így készített ecetek beltartalmi értéke jóval magasabb, a szintetikus társaikénál.
Takarításhoz, házi tisztítószerek készítéséhez, illetve öblítéshez önmagában, vagy mosóparfümmel is kiváló választás.
Hígítási arány: 1 rész ecet, 8 rész víz.