Mélyzöld, karakteres illatú, közepesen sűrű hidegen sajtolt olaj.
Elsősorban arckrémek alapanyaga, de önmagában is használható.
Használata: krémekben 10% körüli, más olajokkal keverve arcolajként 50%-ban javasolt.
A krémeket, szappanokat elszínezheti!
Többszörösen telítetlen zsírsavakat, valamint A-, B1-, B2-, C- és E-vitamint tartalmaz.
Bőrpuhító és rugalmasságot kölcsönző tulajdonságai miatt jó hatással van az öregedő bőrre. Hidratálja az érett bőrt, miközben a lipid réteget értékes zsírsavakkal táplálja. Érzékeny bőrre is alkalmazható.
Az ekcéma és pikkelysömör megelőző és tüneti kezelésében is segít. Emellett jótékonyan hat az izületi fájdalmakra.
Táplálja a száraz, viszkető fejbőrt; rendszeres használat mellett pedig serkenti a hajnövekedést.
Bővebben az avokádóolajról
Az avokádó ősi haszonnövény; Közép-Amerika indiánjai évezredek óta termesztik. A nagyon tápláló, sok fehérjét és olajat tartalmazó terméshúst (zsiradéktartalma mintegy 25%) nyersen fogyasztják. Az avokádó megfőzve keserű, az éretlen termések pedig mérgezőnek számítanak. A terméseket a betakarítás után 1–2 hétig tárolni kell, hogy a héj a gyenge nyomásnak engedjen. Fogyasztásához a termést fel kell vágni vagy törni, a kőmagot pedig el kell távolítani; a lágy terméshúst sóval és borssal szórják meg, citromot vagy ecetet csepegtetnek rá, illetve más módon fűszerezik, majd a héjból kikanalazzák. Különösen kedvelt a guacamole, egy pikáns étel, amit a pépesített vagy kockára vágott terméshúsból készítenek hagymával, fokhagymával, egy kevés olívaolajjal, citrommal vagy zöld citrommal és borssal,chili paprikával vagy tabasco szósszal fűszerezve, és mártásnak vagy salátának használják. Az avokádó szigorúan tilalmas étel kutyák számára. Maga a gyümölcs csak nagyobb mennyiségben veszélyes, de a magot lenyelhetik, és az elakadhat a bélben.
Többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Kiváló krém vaj helyett pikáns szendvicsekhez; így például pirítós kenyéren kaviárral vagy összetörve egy kis citromlével. B-vitaminjai segítik az agysejtek alváshormon- (melatonin) termelését.
Délkelet-Ázsiában és Hawain a terméshúst cukrozva vagy édes gyümölcslével keverve fogyasztják, Amerikában jégkrémet és tejes italokat készítenek belőle. A felvágott termés húsát gyorsan feketésbarna vonalak futják be, de ez nem csökkenti az értékét, és el is kerülhetjük, ha citromlevet csepegtetünk rá. Az avokádó csekély cukortartalma miatt a cukorbetegek számára is értékes, tápláló termés.
Az érett termésekből sok A-,B1-,B2-, C- és E-vitamint tartalmazó, jól eltartható olajat préselnek, amit a kozmetikai iparban és étkezési célokra is használnak. A kőmag tejszerű nedve a levegővel érintkezve vörösre színeződik, ezért az indiánok tintának, textilfestéknek használták. Az avokádó szép, vörösesbarna fája alkalmas épületfának, bútorok készítéséhez, esztergályos munkákhoz és fafaragásokhoz.
Régóta ismert afrodiziákum, ami valószínűleg nem annyira hatóanyagainak, mint amennyire a gyümölcs sajátos külsejének köszönhető.
Magas olajtartalmánál fogva kiválóan alkalmas a kiszáradt bőr ápolására. Általában érzékeny bőrre alkalmazzák. Segíti az ekcéma megelőző és tüneti kezelését. Jótékonyan hat az arthritises (gyulladt ízületi) fájdalmakra, csökkenti a koleszterinszintet.
Az akár tojásnyira is megnövő magjából hidegen sajtolt olajának összetétele az olívaolajhoz hasonló. A kozmetikai iparban kedvelik, mert táplálja a száraz, öregedő bőrt. Magjából szirupot állítanak elő.
forrás: Wikipédia
Receptek házi kozmetikum készítéséhez
Avokádóolajos testápoló vaj
Ajánlott száraz, ekcémás vagy gyulladásra hajlamos bőrre.
Hozzávalók:
Elkészítése
Vízgőz fölött olvaszt fel a kakaóvajat és a sheavajat. Ha felolvadtak, vedd le a tűzről és add hozzá az avokádó olajat. Keverd jól el, és töltsd tégelybe. Tartsd szobahőmérsékleten, mert napon vagy melegben felolvadhat.
Használhatod teljes testfelületen és arcon egyaránt. Vidd fel a már megtisztított bőrre és jól masszírozd be. Az avokádó olaj A-, B-, és D-vitaminokban gazdag tápláló olaj, amely jól beszívódik a bőrbe. Ideális választás száraz, ráncos vagy érzékeny bőrre. Kiváló regeneráló hatása van. Visszaadja a bőr rugalmasságát, elősegíti a bőr sejtjeinek megújulását, ezért ekcémás, gyulladásra hajlamos bőrnek is remek táplálója.
Glicerines kéz- és lábápoló krém
Az olajokat és a glicerint alacsony lángon langyosítsd meg egy edényben. Tedd bele a méhviaszt és az emulsant, és kevergesd amíg mindkettő fel nem olvad. Ha felolvadtak vedd le a tűzről, ne hevítsd túl, kb. 40 fok körüli legyen, hogy ne vesszenek el az értékes hatóanyagok. A vizet egy másik edényben szintén langyosítsd fel. Ezután add hozzá a meglangyosított vizet az olajos keverékhez. Fontos, hogy a víz is langyos legyen, mert ha hideg, akkor összerántja az emulgált olajat. Add hozzá az E-vitamint is. Robotgéppel legalább egy percig jól turmixold össze. Kifehéredik, krémállagú lesz és egy kis idő múlva szépen besűrűsödik. Ezután mehet is a tégelybe.
Az olajokat szabadon változtathatod, bármelyik hidegen sajtolt növényi olajjal garantáltan tápláló és vegyszermentes házi krémet kapsz. Egy a fontos. A víz és az olaj az eredeti mennyiségét ne lépje túl, különben nem lesz megfelelő állagú a krémünk.
Egyéb változatok:
Kényeztesd a bőrödet a doTERRA SPA kéz- és testápoló krémmel – egy olyan könnyű és nem zsíros készítménnyel, amely jojoba- és makadámdió-olajat, murumuru- és cupuacuvajat, valamint tápláló növényi kivonatokat tartalmaz.
Egyéb változatok:
Egyéb változatok:
Édes banán, egyszerűen imádjuk!
Édes-vajas kókusz illatú, finomítatlan, VCO (szűz) minőségű növényi zsiradék.
Hidratáló és tápláló tulajdonságai miatt közkedvelt kozmetikum alapanyag.
A szűz kókuszolaj (VCO - Virgin Coconut Oil) mechanikus úton kinyert olaj, amelyet nem hidrogéneztek és nem is esett átt a finomítás, színtelenítés és szagtalanítás folyamatán.
Felhasználás: 5-30% készítményekben, testápoló vajakban 50% is lehet.
Önmagában is jól beszívódik a bőrbe és hajba, de készíthető belőle testvaj és ajakír is.
Hajbalzsamban használva hidratálja a hajszálakat és selymes tapintásúvá teszi azt.
Nem fény- és hőérzékeny, ezért napvédő krém alapanyaga is lehet.
Magas a komedogén indexe, azaz arcápolási termékekbe kevésbé alkalmas, mert érzékeny bőrűeknél apró pattanásokat eredményezhet. Emiatt babaápolási termékekbe is maximum 30%-ban használható.
A frissen sajtolt kókuszolaj színe fehér, íze és szaga különös, de kellemes. Könnyen avassá válik, ilyenkor íze és szaga csípős, karcos lesz. A kókuszolaj szobahőmérsékleten vajszerű, 24 °C-on megolvad. Füstpontja 177 °C, a főzőolajok közül ez kezd legmagasabb hőmérsékleten toxikussá válni, az olaj többszöri használata is engedélyezett, nem kell minden használat után kicserélni.
Három fajtája ismeretes az olaj készítésének módja szerint:
Hidegen sajtolt kókuszolaj
A hidegen sajtolt kókuszolaj folyékony átlátszó tiszta folyadék. Amennyiben az olajat nem hőkezelik, akkor hidegen sajtolt kókuszolaj, így a kókusz minden pozitív tulajdonsága megjelenik az olajban kellemes kókuszaromájú lesz és a szerkezete sem módosul.
Szűz kókuszolaj
A szűz kókuszolaj mechanikus úton előállított olaj, mely nem esett át az RBD (Refinig, Bleaching, Deodorizing) vagyis finomítás, színtelenítés, szagtalanítás) folyamatán és nem is hidrogénezték. A nemzetközi szóhasználat a szűz és hidegen sajtolt kifejezéseket szinonimaként használja, ám ez nem pontos mivel a tudományos jelentésük mást takar.
Finomított kókuszolaj
Az olaj színe sárgás, íze és szaga semleges, 24°C alatt dermed. A finomított kókuszolaj RBD eljáráson megy keresztül, így tiszta, színtelen és szagtalan olajat kapunk, amely kiválóan alkalmas sütéshez, főzéshez. A finomítás során az olaj elveszíti a benne található értékes vitaminokat és aminosavakat, így a szervezet számára értéktelenebb olajat kapunk.
Hidrogenizálás hatására az olaj magasabb hőmérsékleten is stabil marad és a vele készített ételek hosszabb ideig eltarthatóak, ám kis mennyiségű transz-zsír is keletkezik, mely káros a szervezetre.
Felhasználása
A kókuszolajat elsősorban lakosság használja fel főzésre és sütésre. Az ipar margarin gyártásra, sütőipari és édesipari termékek készítésére használja. Kis mennyiségben a kozmetikai ipar is felhasználja szappangyártásra.
Forrás: Wikipédia
A kókuszolajat is - mint a többi nemes olajokat- használhatjuk önmagában arc-és testápolásra, masszázshoz, napozáshoz vagy bázisolajként illóolajokkal elkeverve. Mivel az olaj 25 Celsius fok körül már folyékony, így tárolhatjuk pumpás flakonban is. Könnyebben adagolható, főleg nyáron. Mindenképpen jól záródó edényben tartsuk, mert belefolyhat a táskánkba. A finomított kókuszolaj kiváló alapanyag szappanfőzéshez. Az extra szűz változatból pedig remek házi ajakápoló, arckrém, testápoló, vagy tusfürdő készülhet.
Receptek ház kozmetikum készítéséhez
Napozókrém
Elkészítése
Olvasszuk össze gőz fölött egy edényben a shea vajat és kókuszolajat, majd jól keverjük el benne a cink-oxid port. Töltsük flakonba. Használat előtt rázzuk fel.
A kókuszolaj önmagában is véd a naptól, kb. 4-6-os faktorszámmal rendelkezik. A cink-oxid mennyiségének növelésével a fényvédő faktort növelhetjük. Ez egy természetes fizikai fényvédő anyag, a legtöbb napozókrémben megtalálható. Nem szívódik be a bőrbe, hanem visszaveri a napsugarakat. A shea vaj enyhén fényvédő hatású, 2-3 faktornyi védelmet biztosít, valamint ez adja a krémes állagot és vízlepergető hatása is van. Megnyugtatja, regenerálja a bőrt és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.
Dezodor stift
Hozzávalók
2,5 g cink-oxid
5 g szódabikarbóna
17,5 g étkezési keményítő
32 g kókuszolaj
10 g méhviasz vagy ceralan (ez módosított méhviasz)
Illóolaj ízlés szerint pl. levendula, teafa, , citromfű, pálmarózsa
1 csepp e-vitamin
Felolvasztjuk a kókuszolajat és a méhviaszt vízfürdőben. Hűtjük, amíg langyos nem lesz, majd mehet bele a többi összetevő. A végén adjuk hozzá az e-vitamint, és keverjük homogénre. Amíg folyós, addig beletesszük a stiftes flakonba, majd hűtőbe tesszük 12 órára. Utána használható. Fehér nyomot hagy, így picit várjunk felöltözés előtt, hogy beszívja a bőr.
Kókuszolajos ajakápoló
- 10 gramm kakaóvaj
- 10 gramm kókuszolaj
- 10 gramm méhviasz
- 5 csepp E-vitamin
- 2 csepp illóolaj (elhagyható)
A kakaóvajat, az olajat és a méhviaszt olvaszd össze vízgőz felett egy edényben. Ne hevítsd, csak épphogy folyékony legyen. Vedd le a tűzről, és add hozzá az E-vitamint és az illóolajat. Keverd el és már mehet is a tárolóba. Ebből a mennyiségből min. 5 stift jön ki. Töltheted pici fém tégelybe is.
Jojobaolaj, sheavaj és kókuszolaj hozzáadásával készült, E vitaminban gazdag, tápláló krém, mely védi és puhává varázsolja bőrét. A mangó természetes illata felébreszti érzékeit. A készítmény mélyen hidratáló testápoló, amely megnyugtatja, védi és hidratálja a bőrt.
Kényeztesse bőrét a bio vanília- és orchidea-kivonatból készült finom testápoló mousse-szal. Könnyű textúrájával azonnal hidratálja, puhává, feszessé és sugárzóvá varázsolja a bőrt.
Cosmos Natural minősített natúrkozmetikum.
Használat: Könnyed masszírozó mozdulatokkal vigyél fel egy kis mennyiséget a megtisztított száraz bőrre.
A citrusos összetevőkkel dúsított testápoló krém felfrissít és energiával tölti fel testét. A bio mandarin- és bio citromkivonat antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, selymes és nyugtató érzetet kölcsönöz a bőr számára. Cosmos Natutar minősített natúr kozmetikum.
Kiszerelés: 250 ml
A banános regeneráló testápoló könnyed kezelés a test számára. Hihetetlenül bársonyos és selymes bőrt eredményez, gyengéd gondoskodást nyújt. Bio banánkivonat megelőzi a bőr kiszáradását és hámlását, bio avokádóolaj intenzíven táplál és elősegíti a természetes bőrmegújulást. Makadámia olaj és bio vanília rugalmassá teszi a bőrt és támogatja regenerálódását.
Segíti a terhességi csíkok halványítását.
Használat: Könnyed masszírozó mozdulatokkal vigye fel tiszta száraz bőrére. CSAK külső használatra.