Tápanyagértékek | 100 ml |
Energiatartalom (kj/kcal) | 1590/380 |
Zsír (g) | 1,1 |
Telített zsírsavak (g) | 1,03 |
Szénhidrát (g) | 92,3 |
|
0,12 |
Fehérje (g) | 0,11 |
Konyhasó (g) | 0,35 |
Egyéb változatok:
Tápanyagértékek | 100 ml |
Energiatartalom (kj/kcal) | 1649 / 394 |
Zsír (g) | < 0,1 |
Telített zsírsavak (g) | < 0,05 |
Szénhidrát (g) | 98 |
|
1,36 |
Fehérje (g) | <0,1 |
Konyhasó (g) | <0,1 |
Egyéb változatok:
Tápanyagértékek | 100 ml |
Energiatartalom (kj / kcal) | 1534 / 366 |
Zsír (g) | 0,4 |
Telített zsírsavak (g) | < 0,05 |
Szénhidrát (g) | 90,7 |
|
0,66 |
Fehérje (g) | <0,1 |
Konyhasó (g) | <0,1 |
Egyéb változatok:
Tápanyagértékek |
100 ml |
Energiatartalom (kj/kcal) |
1636/390 |
Zsír (g) |
< 0,1 |
Telített zsírsavak (g) |
< 0,05 |
Szénhidrát (g) |
97,2 |
|
0,85 |
Fehérje (g) |
<0,1 |
Konyhasó (g) |
<0,1 |
Egyéb változatok:
Ez a gomba hazánkban elég ritka, lomblevelű fák tövén, törzsén terem késő ősszel. Kalapja fehér, gömbölyded, lecsüngő fehér „tüskék” borítják. Különleges gomba, gyógyhatásai miatt is termesztik, steril fűrészporos blokkokon vagy farönkön. Hazánkban még csak kísérletileg termesztett gomba.
Népszerű, ehető gombafaj, vegetáriánusok húspótlóként használják.
A süngombát Távol Keleten elsősorban gyomor és bélrendszeri tünetek enyhítésére használják évszázadok óta.
A népgyógyászatban „házi patikákban” kiszárított termőtestét, vagy főzetét becsülik nagyra –, de fogyasztják frissen is. Európai és amerikai elterjedése óta is ezt a hatást igazolják vissza a fogyasztók, de a gasztrointesztinális hatás tudományos megerősítése, a hatás mechanizmusának leírása még várat magára. Bizonyos azonban, hogy poliszacharidjai (ld. a továbbiakban) döntő szerepet játszanak a gyomor- és béltünetek enyhítésében.
A közelmúltban végzett kutatások szerint a gombában található vegyületek (threitol, D-arabinitol, palmitinsav) hatásos antioxidás, gátolhatja a hiperlipidémiát és szabályozza a vérzsír szintjét és csökkentheti jó hatású a magas vércukorszintre is. Vizsgálatok szerint jó hatású lehet gyomor- és nyelőcsőrák esetén. Kutatások folytak az agyi idegműködést segítő hatásáról.
Ez a gomba étkezési szempontból is nagyon fontos; beltartalmi paramétereit tekintve hasonlít a gombák átlagához. A csiperkénél magasabb szénhidrát és nyersrost tartalom, és kisebb fehérjetartalom jellemzi.
Egészségügyi hatásokKiszerelése: 100ml
Gyártja és forgalmazza: NaJa Forest Kft.
A termékben lévő összetevők BIO minősítése itt ketinthető meg: BIO MINŐSÍTÉS
A szervezet természetes méregtelenítője. Az antioxidánsok koncentrált jelenléte hozzájárulhat az oxigén és a tápanyagok problémamentes szállításához, így a Chaga fogyasztása pozitívan befolyásolhatja az agy, illetve a szív oxigénellátását, ami kihat a sportteljesítményre is.
A chaga kémiai összetétele:Tápanyagértékek | 5 ml | 100 ml |
Energiatartalom (kj/kcal) | 82,85 / 19,8 | 1657 / 396 |
Zsír (g) | 0,016 | 0,32 |
Telített zsírsavak (g) | 0,01 | 0,21 |
Szénhidrát (g) | 4,9 | 98 |
|
0,008 | 0,17 |
Fehérje (g) | 0,011 | 0,23 |
Só (g) | 0,001 | 0,02 |
Hamvaskéreg gomba (g) | 0,63 | 12,5 |
ebből poliszacharid (57,6%) | 0,36 | 7,2 |
Oroszországban őshonos gombafaj. Az ínyencek teaként fogyasztották. Barna színű, az erdő összes illatát a reggeli harmat utóízével tartalmazza. Használták az ősi rómaiak, a barbár Európa és az ősi oroszok. A szlávok vese, tüdő és nőgyógyászati problémák esetén alkalmazták. Chaga főzettel gyógyították az ízületi és bőrbetegségeket.
Chaga a krónikus betegségek kezelésébenA chagát a Szovjetunióban sportolók és űrhajósok használták. A szovjet kormány hivatalosan engedélyezte sportolók és űrhajósok számára a chaga használatát a fizikai és szellemi teljesítőképesség javítására. Javította a hangulatukat, csökkentette a stresszt. Az űrhajósok számára, különösen értékes volt, mivel a chaga megvédte a testüket a sugárzás hatásaitól, segítette a vérképző szervek regenerációját.
A chaga használata a csapatversenyen Biogén stimulánsként a Chaga gomba csökkenti a fáradtságot és megakadályozza az energiaveszteséget. Ezenkívül a gazdag ásványi összetételű chaga még magas terhelés mellett is támogatja a szívműködést és biztosítja az erős csontokat. A gombában lévő szilícium és kalcium, magnézium, kálium, cink, réz, mangán és vas támogatja a sportolók idegrendszerét, erősíti és gyorsítja a végtagok izomzatát, valamint segít ellenállni a nagyobb erőkifejtések esetén, ezért a Chaga a szovjet sportolók étrendjének kötelező eleme volt.
SPORTOLÓKNAK javasoljuk a chaga gombát és cordycepset is tartalmazó NaJa Forest SPORT & Mushroom Shake-t: https://gombakiraly.hu/shop/naja-forest-sport-mushroom-shake-600g/Egyéb változatok:
Egyéb változatok:
Egyéb változatok:
Egyéb változatok:
Tápanyag-tartalom | |||||
Érték/ 100 grammban | RDA % / 100 g | 1 adagban (20g) | RDA* % / 1 adag | RDA* | |
Energia kJ | 1475 kJ | 295 kJ | |||
Energia kcal | 350 kcal | 17,5 % | 70 kcal | 3,5 % | 2000 kcal |
Zsír | 5,4 g | 7,7 % | 1,1 g | 1,5 % | 70 g |
-ebből telített zsírsav | 1,0 g | 4,8 % | 0,2 g | 1,0 % | 20 g |
Szénhidrát | 11,1 g | 4,1 % | 2,2 g | 0,8 % | 270 g |
– ebből cukrok | 3,3 g | 3,7 % | 0,7 g | 0,7 % | 90 g |
Fehérje | 50,6 g | 101,1 % | 10,1 g | 20,2 % | 50 g |
Rost | 26,2 g | 104,7 % | 5,2 g | 20,9 % | 25 g |
Só | 0,15 g | 2,4 % | 0,03 g | 0,5 % | 6 g |
Vitaminok, ásványi anyagok és egyéb mikrokomponensek | |||||
Érték/ 100 grammban | RDA % / 100 g | 1 adagban (20g) | RDA* % / 1 adag | RDA* | |
Vas – Fe | 11,5 g | 82,4 % | 2,3 mg | 16,5 % | 14 mg |
Foszfor – P | 379,9 mg | 54,3 % | 76,0 mg | 10,9 % | 700 mg |
Kálium – K | 99,8 mg | 5,0 % | 20,0 mg | 1,0 % | 2000 mg |
Réz – Cu | 1,5 mg | 152,7 % | 0,3 mg | 30,5 % | 1 mg |
Kalcium – Ca | 342,9 mg | 42,9 % | 68,6 mg | 8,6 % | 800 mg |
Cink – Zn | 14,0 mg | 139,5 % | 2,8 mg | 27,9 % | 10 mg |
Szelén – Se | 105,5 µg | 191,8 % | 21,1 µg | 38,4 % | 55 µg |
Magnézium – Mg | 227,5 mg | 60,7 % | 45,5 mg | 12,1 % | 375 mg |
Omega-3 (ALA – α-linolénsav) | 2,4 g | 119,4 % | 0,5 g | 23,9 % | 2 g** |
B1-vitamin (Tiamin) | 0,9 mg | 79,5 % | 0,2 mg | 15,9 % | 1,1 mg |
B2-vitamin (Riboflavin) | 0,2 mg | 11,9 % | 0,0 mg | 2,4 % | 1,4 mg |
B3-vitamin (Niacin) | 2,0 mg | 12,3 % | 0,4 mg | 2,5 % | 16 mg |
B6-vitamin (Piridoxin) | 0,4 mg | 27,1 % | 0,1 mg | 5,4 % | 1,4 mg |
B9-vitamin (Folát) | 2,2 µg | 1,1 % | 0,4 µg | 0,2 % | 200 µg |
E-vitamin | 0,7 mg | 5,6 % | 0,1 mg | 1,1 % | 12 mg |
C-vitamin | 45,9 mg | 57,4 % | 9,2 mg | 11,5 % | 80 mg |
A-vitamin | 347,8 µg | 43,5 % | 69,6 µg | 8,7 % | 800 µg |
RDA* – Napi ajánlott beviteli érték felnőtteknek | |||||
** – Az Omega-3 zsírsavakhoz köthető kedvező hatás napi 2g ALA bevitelével érhető el |
Egyéb változatok:
Egyéb változatok:
Egyéb változatok:
Egyéb változatok:
Az acerola a C-vitamin tartalmáról híres, amely akár 50-szer annyi, mint a narancsé. A készítmény bio acerola tartalma jelentős TERMÉSZETES C-vitamin tartalommal rendelkezik. A C-vitamin hozzájárul az immunrendszer egészséges működéséhez és hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez.
A chaga gomba egyik fő hatása, hogy eltávolítja a mérgeket a szervezetből, növeli a test ellenálló képességét.
A süngomba gyulladáscsökkentő, jótékony hatással van az idegrendszerre és emésztőrendszeri betegségekre.
A NaJa Forest N7 gyógygomba kivonat a következőket tartalmazza:Tápanyagértékek | 5 ml (javasolt napi adag) | 100 ml |
Energiatartalom (kj/kcal) | 80,95/19,35 | 1619/387 |
Zsír (g) | 0,013 | 0,255 |
ebből telített zsírsavak (g) | 0,006 | 0,13 |
Szénhidrát (g) | 4,79 | 95,8 |
ebből cukor (g) | 0,034 | 0,685 |
Fehérje (g) | 0,023 | 0,455 |
Só (g) | 0,007 | 0,15 |
Szárított bio Chaga (Inonotus obliquus) gomba (g) | 0,3125 | 6,25 |
ebből poliszacharid (57,6%) (g) | 0,18 | 3,6 |
Szárított bio Süngomba (Hericium erinaceus) (g) | 0,3125 | 6,25 |
ebből poliszacharid (67,7%) (g) | 0,21 | 4,2 |
Szárítoto bio Acerola (Malpighia emarginata) (g) | 0,45 | 9 |
ebből C-vitamin (18,454%) (g) NRV% | 0,083 103% | 1,66 |