A jódról nagyon sok tévhit kering, de leginkább az az egyik legnagyobb probléma vele, hogy szeretünk egyszerűen nem tudomást venni róla, hajlamosak vagyunk arra, hogy megfeledkezzünk a fontosságáról. A jódot nem tudja szervezetünk előállítani, ezért azt kívülről kell biztosítanunk szervezetünk számára. Különösen a gyermekek számára nagyon fontos, hogy biztosítsuk a jódot, hiszen a kognitív fejlődésüknek ez a nyomelem az egyik alapja. A jód olyan fontos hormonok alkotóeleme, mint például a pajzsmirigy hormonok, amelyek a sejtek anyagcsere aktivitásában játszanak szerepet. Ha jódban szegényes az étrendünk, akkor a szükséges hormonok termelődése is akadozhat, ami káros hatással lehet a szívre, a vesére, az izmokra, de leginkább a fejlődésben lévő agyra.

A jód, amely nélkülözhetetlen a szervezetünknek

A jód fontos szerepet játszik az idegrendszerünk fejlődésében, az immunrendszerünk, valamint a reproduktív szervek, mint például a petefészek, a mellek, vagy a férfiaknál a herék, illetve a prosztata megfelelő működésében. Egy szakemberekből álló nemzetközi kutatócsoport vizsgálatai megállapították, hogy az emberi szervezetben az utóbbi évtizedekben jelentős mértékben, majdnem felére csökkent a jódszint, arról nem is beszélve, hogy az embereknek több mint 90%-a szenvedett jódhiányban. Márpedig a jódhiány sajnos nagyon sok betegség okozója lehet. Így például jódhiányos táplálkozásra is érdemes gyanakodni abban az esetben, ha prosztata betegséggel találkozunk, vagy éppen megnövekedik a koleszterin szintünk. De a jódhiány következményei lehet még a fejfájás, a memóriaproblémák, a hideg végtagok, a székrekedés, a légszomj, a haj elvékonyodása, az izomgyengeség és a sort még nagyon sokáig lehetne folytatni. Ahogy ebből a felsorolásból is kiderül, a jód gyakorlatilag a szervezet valamennyi „tagjának” elengedhetetlen tápanyaga.

Mi vezethet szervezetünk jódhiányához?

  • Goitrogén ételek fogyasztása. A karfiol, a szójabab, a brokkoli, a retek és a kelbimbó, vagyis a keresztes virágú növények nagy része negatívan hat a pajzsmirigy működésére, így áttételesen beavatkozik a pajzsmirigy jódfelvételének aktivitásába.
  • Dohányzás és a dohányfüst. A dohányfüst köztudottan tiocianát vegyületet tartalmaz, amely szintén útjába állhat a pajzsmirigy jódfelvételének. Így a dohányzás, illetve egészen pontosan a dohányfüst jelentősen, negatív irányba befolyásolhatja a pajzsmirigy működését.
  • Jódhiányos étrend. A Kárpát-medence szinte egészére sajnos igaz, hogy a termőföldek meglehetősen jódhiányosak. Márpedig jódhiányos termőföldön csak a legritkább esetben nőnek jódban gazdag növények. És ugyanez igaz a legelőkre, illetve ezáltal a „fogyasztott” állatokra is. A jód pedig leginkább a földben termesztett növények útján kerülhetne a szervezetbe. Ennek azonban napjainkban sajnos egyre kisebb az esélye.

Éppen ezért fontos, hogy tudatos táplálkozással, vagy amennyiben szükséges, akkor megfelelő étrend kiegészítővel pótoljuk a szervezetünk számára létfontosságú jódot.