Cikkünkben felfedezzük a gluténmentes világ ízletes és tápláló alternatíváit, és számba vesszük ezeknek az ételeknek a tápértékeit, hogy segítsünk a tudatos és kiegyensúlyozott étrend felfedezésében. Végezd el az egészséges étkezéshez szükséges első lépéseket, fedezd fel a gluténmentes konyha gazdag ízvilágát, és élvezd az új táplálkozási élményeket. A cikkünk során bemutatott termékek és tápértékeik inspirálhatnak az új és egészségesebb étrend kialakításában.
Gluténmentes termékek és tápértékeik
Gluténmentes gabonafélék
- Quinoa (100g):
- Kalória: kb. 120 kcal
- Fehérje: 4 g
- Szénhidrát: 21 g
- Zsír: 2 g
- Rost: 2,8 g
- Amarant (100g):
- Kalória: kb. 371 kcal
- Fehérje: 13 g
- Szénhidrát: 66 g
- Zsír: 7 g
- Rost: 7 g
- Hajdina (100g):
- Kalória: kb. 343 kcal
- Fehérje: 8 g
- Szénhidrát: 72 g
- Zsír: 1,5 g
- Rost: 4,5 g
- Rizs (100g):
- Kalória: kb. 130 kcal
- Fehérje: 2,7 g
- Szénhidrát: 28 g
- Zsír: 0,3 g
- Rost: 0,4 g
- Kukorica (100g):
- Kalória: kb. 365 kcal
- Fehérje: 9 g
- Szénhidrát: 73 g
- Zsír: 4,5 g
- Rost: 7,3 g
- Teff (100g):
- Kalória: kb. 367 kcal
- Fehérje: 13 g
- Szénhidrát: 73 g
- Zsír: 2,5 g
- Rost: 8 g
- Burgonya (100g):
- Kalória: kb. 77 kcal
- Fehérje: 2 g
- Szénhidrát: 17 g
- Zsír: 0,1 g
- Rost: 2,2 g
- Tápióka (100g):
- Kalória: kb. 358 kcal
- Fehérje: 0,2 g
- Szénhidrát: 88 g
- Zsír: 0,02 g
- Rost: 0,9 g
- Zab (100g, gluténmentes):
- Kalória: kb. 366 kcal
- Fehérje: 12 g
- Szénhidrát: 60 g
- Zsír: 7 g
- Rost: 6 g
- Szója (100g): Kalória: kb. 446 kcal
- Fehérje: 36 g
- Szénhidrát: 30 g
- Zsír: 20 g
- Rost: 9 g
Gluténmentes lisztek
1. Rizsliszt
- Kalória: kb. 366 kcal / 100 g
- Fehérje: 6 g
- Szénhidrát: 80 g
- Zsír: 1 g
- Rost: 0 g
2. Kukoricaliszt
- Kalória: kb. 361 kcal / 100 g
- Fehérje: 6 g
- Szénhidrát: 73 g
- Zsír: 1,7 g
- Rost: 7,3 g
3. Kókuszliszt
- Kalória: kb. 354 kcal / 100 g
- Fehérje: 19 g
- Szénhidrát: 23 g
- Zsír: 15 g
- Rost: 39 g
4. Mandulaliszt
- Kalória: kb. 576 kcal / 100 g
- Fehérje: 21 g
- Szénhidrát: 22 g
- Zsír: 50 g
- Rost: 11 g
5. Quinoa liszt
- Kalória: kb. 374 kcal / 100 g
- Fehérje: 14 g
- Szénhidrát: 64 g
- Zsír: 6 g
- Rost: 7 g
6. Hajdinaliszt
- Kalória: kb. 325 kcal / 100 g
- Fehérje: 12 g
- Szénhidrát: 67 g
- Zsír: 3 g
- Rost: 14 g
7. Tápiókaliszt
- Kalória: kb. 358 kcal / 100 g
- Fehérje: 0,2 g
- Szénhidrát: 88 g
- Zsír: 0,02 g
- Rost: 0,9 g
8. Teff liszt
- Kalória: kb. 367 kcal / 100 g
- Fehérje: 13 g
- Szénhidrát: 73 g
- Zsír: 2,5 g
- Rost: 8 g
9. Burgonyaliszt
- Kalória: kb. 320 kcal / 100 g
- Fehérje: 7 g
- Szénhidrát: 73 g
- Zsír: 0,5 g
- Rost: 5 g
10. Sárgaborsóliszt
- Kalória: kb. 341 kcal / 100 g
- Fehérje: 23 g
- Szénhidrát: 60 g
- Zsír: 2 g
- Rost: 14 g
Gluténmentes pékáruk
- Gluténmentes kenyér (1 szelet, körülbelül 30 g):
- Kalória: kb. 70 kcal
- Fehérje: 1-2 g
- Szénhidrát: 12-15 g
- Zsír: 1-2 g
- Rost: 1-2 g
- Gluténmentes bagett (1 db, körülbelül 75 g):
- Kalória: kb. 200 kcal
- Fehérje: 2-3 g
- Szénhidrát: 43-45 g
- Zsír: 1-2 g
- Rost: 1-2 g
- Gluténmentes muffin (1 db, körülbelül 60 g):
- Kalória: kb. 200 kcal
- Fehérje: 2-3 g
- Szénhidrát: 30-35 g
- Zsír: 8-10 g
- Rost: 1-2 g
- Gluténmentes pita kenyér (1 db, körülbelül 50 g):
- Kalória: kb. 120 kcal
- Fehérje: 2-3 g
- Szénhidrát: 25-30 g
- Zsír: 1-2 g
- Rost: 1-2 g
- Gluténmentes palacsinta (1 db, körülbelül 45 g):
- Kalória: kb. 80 kcal
- Fehérje: 1-2 g
- Szénhidrát: 15-20 g
- Zsír: 1-2 g
- Rost: 1 g
- Gluténmentes keksz (1 db, körülbelül 20 g):
- Kalória: kb. 90 kcal
- Fehérje: 1 g
- Szénhidrát: 15-20 g
- Zsír: 3-4 g
- Rost: 0-1 g
- Gluténmentes tortilla (1 db, körülbelül 45 g):
- Kalória: kb. 100 kcal
- Fehérje: 1-2 g
- Szénhidrát: 20-25 g
- Zsír: 1-2 g
- Rost: 1-2 g
Gluténmentes tészták
- Gluténmentes rizstészta (100g):
- Kalória: kb. 350 kcal
- Fehérje: 4 g
- Szénhidrát: 79 g
- Zsír: 0,6 g
- Rost: 1,6 g
- Gluténmentes kukoricatészta (100g):
- Kalória: kb. 362 kcal
- Fehérje: 8 g
- Szénhidrát: 78 g
- Zsír: 1,5 g
- Rost: 0,7 g
- Gluténmentes burgonyatészta (100g):
- Kalória: kb. 335 kcal
- Fehérje: 6 g
- Szénhidrát: 76 g
- Zsír: 0,5 g
- Rost: 1,5 g
- Gluténmentes kölestészta (100g):
- Kalória: kb. 344 kcal
- Fehérje: 8 g
- Szénhidrát: 70 g
- Zsír: 3 g
- Rost: 3 g
- Gluténmentes tészta krumpliból (100g):
- Kalória: kb. 93 kcal
- Fehérje: 2 g
- Szénhidrát: 20 g
- Zsír: 0 g
- Rost: 1,5 g
- Gluténmentes hajdinatészta (100g):
- Kalória: kb. 337 kcal
- Fehérje: 8 g
- Szénhidrát: 70 g
- Zsír: 1,7 g
- Rost: 3,5 g
Mindig ellenőrizd az összetevőket, és ha gluténmentes étrendet követsz, győződj meg arról, hogy a termékek megfelelnek az előírásoknak. Az egyes termékek tápértékei változhatnak, tehát mindig olvasd el a címkéket.
Egyszerű gluténmentes édességek
1. Gluténmentes csokoládétorta recept
Hozzávalók
- 200 g gluténmentes étcsokoládé
- 150 g vaj (vagy növényi margarin)
- 150 g cukor
- 4 tojás
- 100 g mandula liszt
- 1 teáskanál gluténmentes sütőpor
- 1 teáskanál vanília kivonat
- Csipet só
Elkészítés
- Olvaszd fel a csokoládét és a vajat vízgőz felett.
- Keverd össze a cukrot, a tojásokat, a mandulalisztet, a sütőport, a vaníliát és a sót.
- Add hozzá az olvasztott csokoládét és vajat a keverékhez.
- Öntsd a masszát előre kibélelt tortaformába.
- Süsd 180 fokon (160 fok légkeveréssel) körülbelül 25-30 percig, vagy amíg a tészta megszilárdul és a teteje kissé repedezik.
2. Gluténmentes málnás-mandulás keksz recept
Hozzávalók
- 200 g mandulaliszt
- 1/2 teáskanál só
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 80 ml olaj (pl. kókuszolaj)
- 80 ml méz vagy juharszirup
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 100 g friss vagy fagyasztott málna
Elkészítés
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra (160 fok légkeveréssel).
- Egy tálban keverd össze a mandulalisztet, sót és szódabikarbónát.
- Add hozzá az olajat, a mézet vagy juharszirupot, és a vaníliát. Keverjük össze, amíg sima tészta nem keletkezik.
- Forgasd bele a málnákat óvatosan a tésztába.
- Kanalazz evőkanálnyi adagokat sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd kb. 10-12 percig, vagy amíg a kekszek kissé aranybarnák lesznek.
3. Gluténmentes sütőtökös-mogyorós szelet recept
Hozzávalók
- 200 g sütőtök püré
- 200 g mogyoróvaj
- 100 g méz vagy juharszirup
- 1 teáskanál fahéj
- Csipet só
- 150 g gluténmentes zabpehely
- 50 g aprított dió vagy mogyoró
Elkészítés
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra (160 fok légkeveréssel).
- Keverd össze a sütőtök pürét, a mogyoróvajat, a mézet vagy juharszirupot, a fahéjat és a sót.
- Add hozzá a zabpelyhet és az aprított diót, majd keverd össze alaposan.
- Terítsd egy sütőpapírral bélelt tepsibe és lapítsa el egyenletesen.
- Süsd 25-30 percig, vagy amíg a szelet megszilárdul és aranybarna színű lesz.