Cikkünkben felfedezzük a gluténmentes világ ízletes és tápláló alternatíváit, és számba vesszük ezeknek az ételeknek a tápértékeit, hogy segítsünk a tudatos és kiegyensúlyozott étrend felfedezésében. Végezd el az egészséges étkezéshez szükséges első lépéseket, fedezd fel a gluténmentes konyha gazdag ízvilágát, és élvezd az új táplálkozási élményeket. A cikkünk során bemutatott termékek és tápértékeik inspirálhatnak az új és egészségesebb étrend kialakításában.

Gluténmentes termékek és tápértékeik

Gluténmentes gabonafélék

  1. Quinoa (100g):
    • Kalória: kb. 120 kcal
    • Fehérje: 4 g
    • Szénhidrát: 21 g
    • Zsír: 2 g
    • Rost: 2,8 g
  2. Amarant (100g):
    • Kalória: kb. 371 kcal
    • Fehérje: 13 g
    • Szénhidrát: 66 g
    • Zsír: 7 g
    • Rost: 7 g
  3. Hajdina (100g):
    • Kalória: kb. 343 kcal
    • Fehérje: 8 g
    • Szénhidrát: 72 g
    • Zsír: 1,5 g
    • Rost: 4,5 g
  4. Rizs (100g):
    • Kalória: kb. 130 kcal
    • Fehérje: 2,7 g
    • Szénhidrát: 28 g
    • Zsír: 0,3 g
    • Rost: 0,4 g
  5. Kukorica (100g):
    • Kalória: kb. 365 kcal
    • Fehérje: 9 g
    • Szénhidrát: 73 g
    • Zsír: 4,5 g
    • Rost: 7,3 g
  6. Teff (100g):
    • Kalória: kb. 367 kcal
    • Fehérje: 13 g
    • Szénhidrát: 73 g
    • Zsír: 2,5 g
    • Rost: 8 g
  7. Burgonya (100g):
    • Kalória: kb. 77 kcal
    • Fehérje: 2 g
    • Szénhidrát: 17 g
    • Zsír: 0,1 g
    • Rost: 2,2 g
  8. Tápióka (100g):
    • Kalória: kb. 358 kcal
    • Fehérje: 0,2 g
    • Szénhidrát: 88 g
    • Zsír: 0,02 g
    • Rost: 0,9 g
  9. Zab (100g, gluténmentes):
    • Kalória: kb. 366 kcal
    • Fehérje: 12 g
    • Szénhidrát: 60 g
    • Zsír: 7 g
    • Rost: 6 g
  10. Szója (100g): Kalória: kb. 446 kcal
  • Fehérje: 36 g
  • Szénhidrát: 30 g
  • Zsír: 20 g
  • Rost: 9 g

Gluténmentes lisztek

1. Rizsliszt

  • Kalória: kb. 366 kcal / 100 g
  • Fehérje: 6 g
  • Szénhidrát: 80 g
  • Zsír: 1 g
  • Rost: 0 g

2. Kukoricaliszt

  • Kalória: kb. 361 kcal / 100 g
  • Fehérje: 6 g
  • Szénhidrát: 73 g
  • Zsír: 1,7 g
  • Rost: 7,3 g

3. Kókuszliszt

  • Kalória: kb. 354 kcal / 100 g
  • Fehérje: 19 g
  • Szénhidrát: 23 g
  • Zsír: 15 g
  • Rost: 39 g

4. Mandulaliszt

  • Kalória: kb. 576 kcal / 100 g
  • Fehérje: 21 g
  • Szénhidrát: 22 g
  • Zsír: 50 g
  • Rost: 11 g

5. Quinoa liszt

  • Kalória: kb. 374 kcal / 100 g
  • Fehérje: 14 g
  • Szénhidrát: 64 g
  • Zsír: 6 g
  • Rost: 7 g

6. Hajdinaliszt

  • Kalória: kb. 325 kcal / 100 g
  • Fehérje: 12 g
  • Szénhidrát: 67 g
  • Zsír: 3 g
  • Rost: 14 g

7. Tápiókaliszt

  • Kalória: kb. 358 kcal / 100 g
  • Fehérje: 0,2 g
  • Szénhidrát: 88 g
  • Zsír: 0,02 g
  • Rost: 0,9 g

8. Teff liszt

  • Kalória: kb. 367 kcal / 100 g
  • Fehérje: 13 g
  • Szénhidrát: 73 g
  • Zsír: 2,5 g
  • Rost: 8 g

9. Burgonyaliszt

  • Kalória: kb. 320 kcal / 100 g
  • Fehérje: 7 g
  • Szénhidrát: 73 g
  • Zsír: 0,5 g
  • Rost: 5 g

10. Sárgaborsóliszt

  • Kalória: kb. 341 kcal / 100 g
  • Fehérje: 23 g
  • Szénhidrát: 60 g
  • Zsír: 2 g
  • Rost: 14 g

Gluténmentes pékáruk

  1. Gluténmentes kenyér (1 szelet, körülbelül 30 g):
    • Kalória: kb. 70 kcal
    • Fehérje: 1-2 g
    • Szénhidrát: 12-15 g
    • Zsír: 1-2 g
    • Rost: 1-2 g
  2. Gluténmentes bagett (1 db, körülbelül 75 g):
    • Kalória: kb. 200 kcal
    • Fehérje: 2-3 g
    • Szénhidrát: 43-45 g
    • Zsír: 1-2 g
    • Rost: 1-2 g
  3. Gluténmentes muffin (1 db, körülbelül 60 g):
    • Kalória: kb. 200 kcal
    • Fehérje: 2-3 g
    • Szénhidrát: 30-35 g
    • Zsír: 8-10 g
    • Rost: 1-2 g
  4. Gluténmentes pita kenyér (1 db, körülbelül 50 g):
    • Kalória: kb. 120 kcal
    • Fehérje: 2-3 g
    • Szénhidrát: 25-30 g
    • Zsír: 1-2 g
    • Rost: 1-2 g
  5. Gluténmentes palacsinta (1 db, körülbelül 45 g):
    • Kalória: kb. 80 kcal
    • Fehérje: 1-2 g
    • Szénhidrát: 15-20 g
    • Zsír: 1-2 g
    • Rost: 1 g
  6. Gluténmentes keksz (1 db, körülbelül 20 g):
    • Kalória: kb. 90 kcal
    • Fehérje: 1 g
    • Szénhidrát: 15-20 g
    • Zsír: 3-4 g
    • Rost: 0-1 g
  7. Gluténmentes tortilla (1 db, körülbelül 45 g):
    • Kalória: kb. 100 kcal
    • Fehérje: 1-2 g
    • Szénhidrát: 20-25 g
    • Zsír: 1-2 g
    • Rost: 1-2 g

Gluténmentes tészták

  1. Gluténmentes rizstészta (100g):
    • Kalória: kb. 350 kcal
    • Fehérje: 4 g
    • Szénhidrát: 79 g
    • Zsír: 0,6 g
    • Rost: 1,6 g
  2. Gluténmentes kukoricatészta (100g):
    • Kalória: kb. 362 kcal
    • Fehérje: 8 g
    • Szénhidrát: 78 g
    • Zsír: 1,5 g
    • Rost: 0,7 g
  3. Gluténmentes burgonyatészta (100g):
    • Kalória: kb. 335 kcal
    • Fehérje: 6 g
    • Szénhidrát: 76 g
    • Zsír: 0,5 g
    • Rost: 1,5 g
  4. Gluténmentes kölestészta (100g):
    • Kalória: kb. 344 kcal
    • Fehérje: 8 g
    • Szénhidrát: 70 g
    • Zsír: 3 g
    • Rost: 3 g
  5. Gluténmentes tészta krumpliból (100g):
    • Kalória: kb. 93 kcal
    • Fehérje: 2 g
    • Szénhidrát: 20 g
    • Zsír: 0 g
    • Rost: 1,5 g
  6. Gluténmentes hajdinatészta (100g):
    • Kalória: kb. 337 kcal
    • Fehérje: 8 g
    • Szénhidrát: 70 g
    • Zsír: 1,7 g
    • Rost: 3,5 g

Mindig ellenőrizd az összetevőket, és ha gluténmentes étrendet követsz, győződj meg arról, hogy a termékek megfelelnek az előírásoknak. Az egyes termékek tápértékei változhatnak, tehát mindig olvasd el a címkéket.

Egyszerű gluténmentes édességek

1. Gluténmentes csokoládétorta recept

Hozzávalók

  • 200 g gluténmentes étcsokoládé
  • 150 g vaj (vagy növényi margarin)
  • 150 g cukor
  • 4 tojás
  • 100 g mandula liszt
  • 1 teáskanál gluténmentes sütőpor
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • Csipet só

Elkészítés

  1. Olvaszd fel a csokoládét és a vajat vízgőz felett.
  2. Keverd össze a cukrot, a tojásokat, a mandulalisztet, a sütőport, a vaníliát és a sót.
  3. Add hozzá az olvasztott csokoládét és vajat a keverékhez.
  4. Öntsd a masszát előre kibélelt tortaformába.
  5. Süsd 180 fokon (160 fok légkeveréssel) körülbelül 25-30 percig, vagy amíg a tészta megszilárdul és a teteje kissé repedezik.

2. Gluténmentes málnás-mandulás keksz recept

Hozzávalók

  • 200 g mandulaliszt
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 80 ml olaj (pl. kókuszolaj)
  • 80 ml méz vagy juharszirup
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 100 g friss vagy fagyasztott málna

Elkészítés

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra (160 fok légkeveréssel).
  2. Egy tálban keverd össze a mandulalisztet, sót és szódabikarbónát.
  3. Add hozzá az olajat, a mézet vagy juharszirupot, és a vaníliát. Keverjük össze, amíg sima tészta nem keletkezik.
  4. Forgasd bele a málnákat óvatosan a tésztába.
  5. Kanalazz evőkanálnyi adagokat sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd kb. 10-12 percig, vagy amíg a kekszek kissé aranybarnák lesznek.

3. Gluténmentes sütőtökös-mogyorós szelet recept

Hozzávalók

  • 200 g sütőtök püré
  • 200 g mogyoróvaj
  • 100 g méz vagy juharszirup
  • 1 teáskanál fahéj
  • Csipet só
  • 150 g gluténmentes zabpehely
  • 50 g aprított dió vagy mogyoró

Elkészítés

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra (160 fok légkeveréssel).
  2. Keverd össze a sütőtök pürét, a mogyoróvajat, a mézet vagy juharszirupot, a fahéjat és a sót.
  3. Add hozzá a zabpelyhet és az aprított diót, majd keverd össze alaposan.
  4. Terítsd egy sütőpapírral bélelt tepsibe és lapítsa el egyenletesen.
  5. Süsd 25-30 percig, vagy amíg a szelet megszilárdul és aranybarna színű lesz.