Rizstejszín felhasználása
A rizstejszín kiváló alternatíva lehet a hagyományos tejszín helyett, különösen azok számára, akik laktózintoleranciával rendelkeznek, vegán étrendet követnek, vagy egyszerűen csak változatosságot keresnek az étkezéseikben. Az alábbiakban a rizstejszín felhasználásának módjai a konyhában
- Sós ételekhez
- Mártások és szószok: Készíthetsz vele könnyű és ízletes szószokat, pl. gombamártást vagy fokhagymás tejszínszószt.
- Levesek: Add hozzá levesekhez, krémlevesekhez a textúra és az íz növelése érdekében.
- Tésztaételek: Használhatod tésztaételekhez, gombás spagettihez vagy tejszínes sült tésztákhoz.
- Édes ételekhez:
- Pudingok és karamell: Készíthetsz vele vegán pudingokat vagy karamellmártást.
- Fagylalt: Vegán fagylaltok készítéséhez is felhasználhatod.
- Desszertek: Hozzáadhatod édes ételekhez, rizspudinghoz vagy palacsintához.
- Kávéba, vagy teába keverve kiváló tejalternatíva lehet.
- Sütéshez:
- Sütemények: Használhatod sütemények, muffinok és torták készítéséhez is.
- Tészta: Tejszín helyettesítéseként keverheted a tésztába a krémesség és sűrűség érdekében.
- Különleges ételekhez:
- Curry-s ételek: Vegán curryk-hez sűrűséget és krémességet ad.
- Ételkészítés: Használhatod sűrítőként és ízjavítóként.
- Italokhoz:
- Koktélok: Alkothatsz vele vegán koktélokat és krémes italokat.
- Kávékülönlegességek: Készíthetsz vele különleges kávéitalokat, pl. caffe latte-kat.
A rizstejszín íze enyhén édes lehet, így érdemes kísérletezni vele, hogy a különböző ételekben és italokban milyen arányban és milyen ízzel működik a legjobban.
100 ml rizstejszín kalória és tápanyagtartalma
- Kalória: 15-50 kcal (alacsonyabb, mint a hagyományos tejszínek esetében)
- Szénhidrát: 2-5 g (általában alacsony)
- Zsír: 1-3 g (általában alacsony telített zsírsavakban)
- Fehérje: 0-1 g (alacsony)
Hogyan készül a rizstejszín?
A rizstejszín házilag való elkészítése meglehetősen egyszerű, és számos kulináris alkalmazásra használható, beleértve az ételek krémessé tételét, levesek, szószok, és desszertek készítését. A rizstejszín nem tartalmaz tejet, így laktózmentes táplálkozásho és a vegán étrendhez is kiválóan alkalmas. Használata kulináris kreativitást eredményez különféle ételek elkészítéséhez, beleértve a sós és édes recepteket.
Hozzávalók
- 1 csésze fehér rizs (nem párolt, tiszta rizs)
- 4 csésze víz
- 1 vanília rúd vagy 1 teáskanál vanília kivonat (opcionális)
- Édesítő ízlés szerint (pl. méz, juharszirup, cukor) - opcionális
Elkészítés
- A rizs előkészítése: Mosda meg alaposan a rizst hideg víz alatt, amíg a víz áttetszővé válik, ez segít eltávolítani a felesleges keményítőt.
- Rizs főzése: Forralj fel 4 csésze vizet egy lábasban. Add hozzá a mosott rizst a forró vízhez, majd alacsonyabb hőfokon főzd további 15-20 percig, vagy amíg a rizs megpuhul. Időnként keverd meg.
- A rizs lehűtése: Amikor a rizs elkészült, hagyd kihűlni néhány percig, majd tedd be a hűtőbe, hogy teljesen kihűljön.
- A rizs turmixolása: Tedd a lehűtött rizst egy turmixgépbe vagy turmixolóba. Ha szeretnéd, adj hozzá vaníliát vagy más ízesítőket, valamint édesítőt ízlés szerint.
- Turmixolás és szűrés: Turmixold össze a rizst alaposan. Ezután szűrd át a turmixolt rizst egy finom szűrőn, vagy használj gézt, esetleg kávéfiltert. A szűrés célja a rizstej kinyerése, míg a rizsdara megmarad.
- A rizstej tárolása: Az elkészült rizstejet töltsd üvegedényekbe vagy palackokba, majd tartsd hűtőszekrényben. Jól lezárva és hűtőben tárolva néhány napig eltartható.
Ez a házi rizstejszín recept alapján készült krém könnyű, finom és kiváló alternatíva lehet a tejtermékek helyett. Kísérletezz az ízesítéssel és az édesítéssel az egyéni ízlésed szerint.
Rizstejszín receptek
- Vaníliás rizspuding rizstejszínnel
Hozzávalók
- 2 csésze rizstejszín
- 1/2 csésze rizs
- 1/3 csésze cukor
- 1 vaníliarúd vagy 1 teáskanál vanília kivonat
- Csipet só
- Fűszerek ízlés szerint (pl. fahéj, szerecsendió)
Elkészítés
- Főzd meg a rizst a rizstejszínnel, cukorral, vaníliával, sóval és fűszerekkel együtt.
- Keverd össze, majd főzd lassú tűzön, amíg a rizs megpuhul és a puding sűrűsödni kezd.
- Távolítsd el a vaníliarúdot (ha használtad) és hűtsd le.
- Tálald hidegen, esetleg gyümölcsökkel vagy egy kis fahéjjal.
- Csirke Curry rizstejszínnel
Hozzávalók
- 1 csirkemell, kockákra vágva
- 1 hagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1 csésze rizstejszín
- 2 evőkanál currypor
- 1/2 csésze paradicsomlé
- Só és bors ízlés szerint
- Friss petrezselyem a díszítéshez
Elkészítés
- Süsd meg a csirkét egy serpenyőben olajon.
- Adj hozzá hagymát és fokhagymát, és pirítsd meg, amíg a hagyma üveges lesz.
- Keverd hozzá a curryport, majd öntsd hozzá a rizstejszínt és paradicsomlevet. Főzd néhány percig.
- Sózd és borsozd ízlés szerint.
- Szolgáld fel rizzsel és friss petrezselyemmel.
- Tejszínes Gomba-Rizottó Rizstejszínnel
Hozzávalók
- 1 csésze rizstejszín
- 1 csésze arborio rizs
- 2 csésze gombaleves
- 1 csésze friss gombafejek, szeletekre vágva
- 1 hagyma, finomra vágva
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1/2 csésze fehérbor
- Só és bors ízlés szerint
- Friss petrezselyem a díszítéshez
- Reszelt parmezán sajt
Elkészítés
- Párold meg az apróra vágott hagymát az olívaolajon.
- Add hozzá a rizst, majd öntsd fel a fehérborral. Főzd, amíg a bor elpárolog.
- Keverd hozzá a gombát, majd öntsd fel a gombalevessel és rizstejszínnel. Főzd, amíg a rizs megpuhul és a krém besűrűsödik.
- Sózd és borsozd ízlés szerint.
- Szolgáld fel reszelt parmezánnal és friss petrezselyemmel.
Gombás spagetti rizstejszínnel
Hozzávalók
- 300 g spagetti
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 hagyma, finomra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 250 g friss gombafejek, szeletekre vágva
- 1 csésze rizstejszín
- Só és bors ízlés szerint
- Friss petrezselyem vagy metélőhagyma a tálaláshoz
- Reszelt parmezán sajt (opcionális)
Elkészítés
- Főzd meg a spagettit sós vízben a csomagoláson található utasítások szerint. Ha elkészült, szűrd le, de tarts meg egy kis tésztavízet.
- Egy nagy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Add hozzá a finomra vágott hagymát, és pirítsd meg, amíg üveges lesz.
- Adj hozzá zúzott fokhagymát és szeletelt gombát. Főzd 5-7 percig, amíg a gombák megpuhulnak és a nedvességük elpárolog.
- Öntsd hozzá a rizstejszínt a gombához, majd főzd további 2-3 percig, amíg az összetevők jól összekeverednek és a szósz kissé besűrűsödik.
- Adj hozzá sót és borsot ízlés szerint. Kóstold meg, és szükség esetén módosítsd az ízeket.
- Keverd össze a főtt spagettit a gombás rizstejszínes szósszal. Ha szükséges, adj hozzá a főzővízből, hogy a szósz könnyedén tapadjon a tésztához.
- Tálald friss petrezselyemmel vagy metélőhagymával megszórva, adhatsz hozzá reszelt parmezán sajtot is.