Gluténmentes Csokoládétorta

Hozzávalók:

  • 200g gluténmentes lisztkeverék
  • 50g kakaópor
  • 1 csomag (10g) gluténmentes sütőpor
  • 1/2 teáskanál só
  • 200g puha vaj
  • 200g cukor
  • 4 tojás
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 200ml tej

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és készíts elő egy 22 cm-es tortaformát, kibélelve sütőpapírral.

  2. Egy közepes tálban keverd össze a gluténmentes lisztet, kakaóport, gluténmentes sütőport és sót. Hagyd állni.

  3. Egy másik tálban keverd ki a puha vajat a cukorral, majd egyesével add hozzá a tojásokat. Jól keverd el mindegyik tojást utána.

  4. Adj hozzá vanília kivonatot a vajas keverékhez, majd fokozatosan keverd hozzá a száraz összetevőket, váltakozva a tejjel. Jól keverd el, amíg egy sima tésztát kapsz.

  5. Öntsd a tésztát a tortaformába, és süsd 25-30 percig, vagy amíg a közepébe szúrt fogpiszkáló tiszta nem lesz.

  6. Hagyd kihűlni, majd díszítsd gluténmentes porcukorral vagy csokoládéöntettel.

Ajánlom: Gluténérzékenyeknek és cöliákiás betegeknek, valamint azoknak, akik szeretnének egy finom és laktózmentes süteményt készíteni.

Laktózmentes Zöldséges Quinoa

Hozzávalók:

  • 1 csésze quinoa
  • 2 csésze zöldségalaplé (laktózmentes)
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 hagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 1 cukkini, kockázva
  • 1 piros paprika, kockázva
  • 1 sárgarépa, kockázva
  • Só és bors ízlés szerint
  • Friss petrezselyem apróra vágva

Elkészítés:

  1. Mossa meg a quinoát hideg víz alatt.

  2. Egy lábasban forrald fel a zöldségalaplevet, majd adj hozzá a quinoát. Főzd 15-20 percig, vagy amíg a quinoa megpuhul és felszívja a levet.

  3. Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Add hozzá a hagymát és fokhagymát, és pirítsd aranyszínűre.

  4. Adj hozzá a cukkinit, paprikát és sárgarépát a serpenyőhöz. Pirítsd további 8-10 percig, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak.

  5. Keverd össze a főtt quinoával a zöldségeket. Sózd és borsozd ízlés szerint.

  6. Szórd meg friss petrezselyemmel tálalás előtt.

Ajánlom: Laktózérzékenyeknek, vegetáriánusoknak, és mindenkinek, aki egy könnyű, tápláló és ízletes ételt keres.

Tojásmentes Banánkenyér

Hozzávalók:

  • 3 érett banán
  • 1/2 csésze olívaolaj
  • 1/2 csésze nádcukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 és 3/4 csésze zabliszt (gluténmentes opció esetén)
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 csésze dió vagy mogyoró, durvára vágva (opcionális)

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Készíts elő egy kenyeret sütőformát, kenve vagy kibélelve sütőpapírral.

  2. Törjük össze a banánokat egy tálban. Adjuk hozzá az olívaolajat, nádcukrot és vaníliakivonatot, majd keverjük össze.

  3. Egy másik tálban keverjük össze a zablisztet, szódabikarbónát, sót és fahéjat.

  4. Lassan öntsük a nedves összetevőket a száraz keverékhez, közben keverjük, amíg egy sima tésztát kapunk. Ha szeretnéd, keverjük bele a durvára vágott diót vagy mogyorót.

  5. Öntsük a tésztát a formába, majd süssük 55-60 percig, vagy amíg a közepébe szúrt fogpiszkáló tiszta nem lesz.

  6. Hagyjuk a kenyeret kihűlni, majd szeleteljük fel.

Ajánlom: Tojásallergiában szenvedőknek és vegetáriánusoknak, valamint mindenkinek, aki egy egészséges és tápláló nasit keres.

Cukormentes Almás Zabpelyhekeksz

Hozzávalók:

  • 2 bögre zabpehely (gluténmentes opció esetén)
  • 1/2 bögre mandulaliszt
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/4 teáskanál só
  • 1/3 bögre olívaolaj vagy kókuszolaj
  • 1/3 bögre méz vagy juharszirup
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 nagy alma, hámozva és reszelve

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Készíts elő egy muffinformát, kibélelve papír muffin formákkal.

  2. Egy tálban keverd össze a zabpelyhet, mandulalisztet, fahéjat, szódabikarbónát és sót.

  3. Egy másik tálban keverd össze az olajat, mézet vagy juharszirupot, és vaníliakivonatot.

  4. Kombináld a nedves és száraz összetevőket, majd keverd hozzá a reszelt almát.

  5. Kanalazd a tésztát a muffinformákba, majd süsd 20-25 percig, vagy amíg a teteje aranyszínű és a közepébe szúrt fogpiszkáló tiszta nem lesz.

  6. Hagyd a muffinokat kihűlni, majd élvezd az egészséges és ízletes csemegeket.

Ajánlom: Cukorbetegeknek, cukormentes étrendet követőknek és mindenkinek, aki egy édes finomságot keres egészséges összetevőkből.

Glutén- és Tejmentes Zöldségleves

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • 1 hagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 2 sárgarépa, felkarikázva
  • 2 krumpli, felkockázva
  • 1 zellergumó, felkarikázva
  • 1/2 fehérrépa, felkockázva
  • 1 babérlevél
  • 1 teáskanál őrölt kurkuma
  • Só és bors ízlés szerint
  • 1 liter zöldségalaplé (glutén- és tejmentes)

Elkészítés:

  1. Egy nagy lábasban hevítsd fel a kókuszolajat közepes lángon. Adj hozzá a hagymát és fokhagymát, és pirítsd üvegesre.

  2. Add hozzá a sárgarépát, krumplit, zellert, fehérrépát és babérlevelet. Főzd 5-7 percig, amíg a zöldségek kissé megpuhulnak.

  3. Szórj rá kurkumát, sót és borsot ízlés szerint, majd öntsd fel zöldségalaplével.

  4. Hozd forrásba, majd csökkentsd a lángot, és főzd további 15-20 percig, vagy amíg a zöldségek teljesen megfőnek.

  5. Ha szükséges, még ízesítheted sóval és borssal.

Ajánlom: Gluténérzékenyeknek, laktózérzékenyeknek és vegánoknak, valamint mindenkinek, aki egy könnyű és tápláló levest szeretne.

Tojás- és Tejmentes Gyümölcsös Zabkeksz

Hozzávalók:

  • 2 bögre zabpehely (gluténmentes opció esetén)
  • 1/2 bögre mandulaliszt
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1/4 teáskanál só
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1/4 bögre kókuszolaj vagy olívaolaj
  • 1/4 bögre juharszirup vagy méz
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1/2 bögre kis kockákra vágott aszalt gyümölcs (pl. sárgabarack, füge, datolya)

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Készíts elő egy sütőpapírral bélelt tepsit.

  2. Egy tálban keverd össze a zabpelyhet, mandulalisztet, sütőport, sót és fahéjat.

  3. Egy másik tálban keverd össze a kókuszolajat, juharszirupot vagy mézet, és vaníliakivonatot.

  4. Kombináld a nedves és száraz összetevőket, majd keverd hozzá az aszalt gyümölcsöt.

  5. Formázz gombócokat a tésztából, majd helyezd el őket a tepsin. Lapítsd le őket a tenyereddel.

  6. Süsd 12-15 percig, vagy amíg aranyszínűek nem lesznek.

  7. Hagyd kihűlni, majd élvezd az ízletes, tojás- és tejmentes zabkekszeket.

Ajánlom: Tojásallergiában vagy tejérzékenységben szenvedőknek, valamint mindenkinek, aki egészséges és finom kekszet szeretne készíteni.

Cukor- és Tejmentes Avokádó Csokoládé Mousse

Hozzávalók:

  • 2 érett avokádó
  • 1/2 bögre kakaópor
  • 1/2 bögre juharszirup vagy méz
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • Egy csipet só
  • 1/4 bögre mandulatej (tejérzékenyeknek)

Elkészítés:

  1. Pucold meg és magozd ki az avokádókat, majd tegyél mindent egy erős turmixgépbe vagy élelmiszerfeldolgozóba.

  2. Turmixold az összetevőket, amíg teljesen sima és krémes állagú nem lesz.

  3. Kóstold meg, és ízlés szerint állítsd be a édességet vagy a vaníliát.

  4. Ha túl sűrűnek találod, adj hozzá fokozatosan mandulatejet, amíg el nem éred a kívánt állagot.

  5. Tegyük a mousse-t tálakba vagy poharakba, majd hűtsd legalább egy órán át a hűtőszekrényben.

  6. Tálald gyümölcsökkel vagy diófélékkel a tetején.

Ajánlom: Cukorbetegeknek, tejallergiában szenvedőknek és mindenkinek, aki egy egészséges desszertre vágyik.

Gluténmentes és Vegán Quinoa Saláta

Hozzávalók:

  • 1 csésze quinoa
  • 2 csésze víz vagy zöldségalaplé
  • 1 kígyóuborka, kis kockákra vágva
  • 1 pohár koktélparadicsom, félbevágva
  • 1 piros hagyma, finomra vágva
  • 1/4 csésze friss petrezselyem, apróra vágva
  • 1/4 csésze olívaolaj
  • 2 evőkanál friss citromlé
  • Só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Mossa meg a quinoát hideg víz alatt.

  2. Forralj fel 2 csésze vizet vagy zöldségalaplevet, majd adj hozzá a quinoát. Főzd 15-20 percig, vagy amíg a quinoa megpuhul és felszívja a levet.

  3. Hűtsd le a quinoát, majd helyezd egy tálba.

  4. Keverd hozzá az uborkát, koktélparadicsomot, hagymát és petrezselymet.

  5. Egy kis tálban keverd össze az olívaolajat, citromlevet, sót és borsot. Öntsd a salátára, majd óvatosan keverd össze.

  6. Hűtsd le a salátát legalább 30 percig a hűtőszekrényben, majd tálald.

Ajánlom: Gluténérzékenyeknek, vegánoknak és mindenkinek, aki egy könnyű és ízletes salátát keres.

Tojás- és Tejmentes Banános Fagyi

Hozzávalók:

  • 4 érett banán, felkarikázva és fagyasztva
  • 2 evőkanál mandulavaj vagy mogyoróvaj (opcionális)
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1/4 csésze mandulatej (tejérzékenyeknek)

Elkészítés:

  1. A fagyasztott banánokat tedd egy erős turmixgépbe vagy élelmiszerfeldolgozóba.

  2. Adj hozzá a mandulavajat vagy mogyoróvajat, a vaníliakivonatot és a mandulatejet.

  3. Turmixold az összetevőket alaposan, amíg egy krémes, fagylalt-szerű keletkezik.

  4. Állítsd le a gépet, és kanalazd át a masszát egy tálba.

  5. Tetszőlegesen díszítheted friss gyümölcsökkel vagy apróra vágott dióval.

  6. Azonnal tálald, vagy tedd vissza a fagyasztóba további 30 percre, hogy még jobban megdermedjen.

Ajánlom: Tej- és tojásallergiában szenvedőknek, valamint mindenkinek, aki egy egészséges és gyors desszertre vágyik.

Laktózmentes és Gluténmentes Pulykaburger

Hozzávalók:

  • 500g darált pulykahús
  • 1/2 csésze zabpehelyliszt (gluténmentes opció esetén)
  • 1 közepes hagyma, finomra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 1 tojás (opcionális, tojásérzékenyeknek kihagyható)
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • Só és bors ízlés szerint
  • Gluténmentes hamburgerzsemle vagy salátaágy a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. Egy tálban keverd össze a darált pulykát, zabpehelylisztet, hagymát, fokhagymát, tojást (ha használsz), oregánót, köményt, sót és borsot.

  2. Formázz burgereket a masszából, ügyelve arra, hogy ne legyenek túl vastagok.

  3. Egy serpenyőben hevíts olajat közepes lángon.

  4. Süsd meg a pulykaburgereket mindkét oldalukon, amíg aranyszínűek nem lesznek, és teljesen átsültek.

  5. Tálald a pulykaburgereket gluténmentes hamburgerzsemlék között vagy egy friss salátaágyon.

Ajánlom: Laktózérzékenyeknek, gluténérzékenyeknek és mindenkinek, aki egy könnyű és ízletes hamburgert szeretne készíteni.

Cukor- és Tejmentes Sárgabarackos Chia Puding

Hozzávalók:

  • 1/2 csésze chia mag
  • 2 csésze mandulatej (vagy más növényi tej)
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 evőkanál juharszirup vagy méz (opcionális)
  • Friss vagy konzerv sárgabarack szeletek

Elkészítés:

  1. Egy tálban keverd össze a chia magot, mandulatejet, vaníliakivonatot és juharszirupot (ha használsz).

  2. Keverd össze alaposan, majd hagyd állni a hűtőben legalább 4 órán át, vagy akár egész éjszakán át.

  3. Időnként keverd meg, hogy a chia magok egyenletesen ázzanak.

  4. Amikor a puding elérte a kívánt állagot és besűrűsödött, szervírozd tálakba vagy poharakba.

  5. Díszítsd friss vagy konzerv sárgabarack szeletekkel.

Ajánlom: Cukorbetegeknek, tejérzékenyeknek és mindenkinek, aki egy egészséges és édes reggelire vagy desszertre vágyik.

Glutén- és Tejmentes Paradicsomos Bazsalikomos Quiche

Hozzávalók:

Tészta:
  • 1 és 1/4 bögre rizsliszt
  • 1/2 bögre kókuszolaj
  • 1 tojás (opcionális, tojásérzékenyeknek kihagyható)
  • 2 evőkanál hideg víz
  • 1/2 teáskanál só
Töltelék:
  • 1 csésze cseresznye vagy koktélparadicsom, félbevágva
  • 1/2 csésze friss bazsalikom levél
  • 1/2 csésze mandula tejszín (vagy más növényi tejszín)
  • 4 tojás (opcionális, tojásérzékenyeknek kihagyható)
  • Só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A tészta elkészítéséhez dolgozd össze a rizslisztet, kókuszolajat, tojást (ha használsz), vizet és sót egy tálban. Formázz egy golyót, és hűtsd le legalább 30 percig.

  2. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.

  3. Nyújtsd ki a tésztát és helyezd egy piteformába, majd elősütés nélkül süsd 10 percig.

  4. A töltelékhez helyezd a paradicsomokat és bazsalikomot a tésztára.

  5. Egy tálban keverd össze a mandula tejszínt, tojásokat (ha használsz), sót és borsot. Öntsd a töltelékre.

  6. Süsd a quiche-t 30-35 percig, vagy amíg a töltelék megkeményedik és az alja aranyszínű lesz.

Ajánlom: Gluténérzékenyeknek, tejallergiában szenvedőknek és mindenkinek, aki egy ízletes és tápláló quiche-t szeretne készíteni.

Cukor- és Tejmentes Gyümölcsös Túrós Pite

Hozzávalók:

Tészta:
  • 1 és 1/2 bögre mandulaliszt
  • 1/4 bögre kókuszolaj
  • 1 evőkanál méz vagy juharszirup
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • Csipet só
Túrótöltelék:
  • 2 csésze laktózmentes túró
  • 1/4 csésze méz vagy juharszirup
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
Gyümölcsöktete:
  • Friss vagy fagyasztott gyümölcsök (pl. málna, szeder, áfonya)

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.

  2. A tészta elkészítéséhez keverd össze a mandulalisztet, kókuszolajat, mézet vagy juharszirupot, vaníliakivonatot és egy csipet sót egy tálban. Formázz egy tésztagolyót, majd nyújtsd ki és helyezd egy piteformába.

  3. A túrótöltelékhez keverd össze a túrót, mézet vagy juharszirupot, tojásokat, vaníliakivonatot és kukoricakeményítőt egy másik tálban.

  4. Öntsd a túrótölteléket a tésztára a piteformában.

  5. Helyezz gyümölcsöket a túrótöltelékre.

  6. Süsd a pitét 30-35 percig, vagy amíg a tészta aranyszínű és a túrótöltelék megkeményedik.

  7. Hagyd hűlni, majd szeleteld fel és tálald.

Ajánlom: Cukorbetegeknek, laktózérzékenyeknek és mindenkinek, aki egy könnyű és ízletes gyümölcsös pitét szeretne készíteni.

Glutén- és Tejmentes Csirke Kókusz Curry

Hozzávalók:

  • 500g csirkemell, kockázva
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • 1 nagy hagyma, apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 1 evőkanál friss gyömbér, reszelve
  • 2 evőkanál curry por
  • 1 teáskanál őrölt kurkuma
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1/2 teáskanál cayenne bors (opcionális, a fűszeresség kedvéért)
  • 1 konzerv kókusztej
  • Só és bors ízlés szerint
  • Friss koriander a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. Egy lábasban hevítsd fel a kókuszolajat közepes lángon. Adj hozzá hagymát, fokhagymát és gyömbért, és pirítsd üvegesre.

  2. Adj hozzá a csirkét, és pirítsd meg mindkét oldalát, amíg aranyszínű nem lesz.

  3. Szórd rá a curry port, kurkumát, római köményt, cayenne borsot (ha használsz), sót és borsot. Keverd össze alaposan.

  4. Öntsd hozzá a kókusztejet, majd főzd alacsony lángon 15-20 percig, vagy amíg a csirke teljesen átsül és a szósz besűrűsödik.

  5. Tálald rizs vagy kókusztejes quinoa mellett, és szórd meg friss korianderrel.

Ajánlom: Gluténérzékenyeknek, tejérzékenyeknek és mindenkinek, aki egy ízletes és fűszeres curry-t szeretne készíteni.