Gluténmentes Csokoládétorta
Hozzávalók:
- 200g gluténmentes lisztkeverék
- 50g kakaópor
- 1 csomag (10g) gluténmentes sütőpor
- 1/2 teáskanál só
- 200g puha vaj
- 200g cukor
- 4 tojás
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 200ml tej
Elkészítés:
-
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és készíts elő egy 22 cm-es tortaformát, kibélelve sütőpapírral.
-
Egy közepes tálban keverd össze a gluténmentes lisztet, kakaóport, gluténmentes sütőport és sót. Hagyd állni.
-
Egy másik tálban keverd ki a puha vajat a cukorral, majd egyesével add hozzá a tojásokat. Jól keverd el mindegyik tojást utána.
-
Adj hozzá vanília kivonatot a vajas keverékhez, majd fokozatosan keverd hozzá a száraz összetevőket, váltakozva a tejjel. Jól keverd el, amíg egy sima tésztát kapsz.
-
Öntsd a tésztát a tortaformába, és süsd 25-30 percig, vagy amíg a közepébe szúrt fogpiszkáló tiszta nem lesz.
-
Hagyd kihűlni, majd díszítsd gluténmentes porcukorral vagy csokoládéöntettel.
Ajánlom: Gluténérzékenyeknek és cöliákiás betegeknek, valamint azoknak, akik szeretnének egy finom és laktózmentes süteményt készíteni.
Laktózmentes Zöldséges Quinoa
Hozzávalók:
- 1 csésze quinoa
- 2 csésze zöldségalaplé (laktózmentes)
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 hagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1 cukkini, kockázva
- 1 piros paprika, kockázva
- 1 sárgarépa, kockázva
- Só és bors ízlés szerint
- Friss petrezselyem apróra vágva
Elkészítés:
-
Mossa meg a quinoát hideg víz alatt.
-
Egy lábasban forrald fel a zöldségalaplevet, majd adj hozzá a quinoát. Főzd 15-20 percig, vagy amíg a quinoa megpuhul és felszívja a levet.
-
Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Add hozzá a hagymát és fokhagymát, és pirítsd aranyszínűre.
-
Adj hozzá a cukkinit, paprikát és sárgarépát a serpenyőhöz. Pirítsd további 8-10 percig, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak.
-
Keverd össze a főtt quinoával a zöldségeket. Sózd és borsozd ízlés szerint.
-
Szórd meg friss petrezselyemmel tálalás előtt.
Ajánlom: Laktózérzékenyeknek, vegetáriánusoknak, és mindenkinek, aki egy könnyű, tápláló és ízletes ételt keres.
Tojásmentes Banánkenyér
Hozzávalók:
- 3 érett banán
- 1/2 csésze olívaolaj
- 1/2 csésze nádcukor
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 és 3/4 csésze zabliszt (gluténmentes opció esetén)
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 csésze dió vagy mogyoró, durvára vágva (opcionális)
Elkészítés:
-
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Készíts elő egy kenyeret sütőformát, kenve vagy kibélelve sütőpapírral.
-
Törjük össze a banánokat egy tálban. Adjuk hozzá az olívaolajat, nádcukrot és vaníliakivonatot, majd keverjük össze.
-
Egy másik tálban keverjük össze a zablisztet, szódabikarbónát, sót és fahéjat.
-
Lassan öntsük a nedves összetevőket a száraz keverékhez, közben keverjük, amíg egy sima tésztát kapunk. Ha szeretnéd, keverjük bele a durvára vágott diót vagy mogyorót.
-
Öntsük a tésztát a formába, majd süssük 55-60 percig, vagy amíg a közepébe szúrt fogpiszkáló tiszta nem lesz.
-
Hagyjuk a kenyeret kihűlni, majd szeleteljük fel.
Ajánlom: Tojásallergiában szenvedőknek és vegetáriánusoknak, valamint mindenkinek, aki egy egészséges és tápláló nasit keres.
Cukormentes Almás Zabpelyhekeksz
Hozzávalók:
- 2 bögre zabpehely (gluténmentes opció esetén)
- 1/2 bögre mandulaliszt
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/4 teáskanál só
- 1/3 bögre olívaolaj vagy kókuszolaj
- 1/3 bögre méz vagy juharszirup
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 nagy alma, hámozva és reszelve
Elkészítés:
-
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Készíts elő egy muffinformát, kibélelve papír muffin formákkal.
-
Egy tálban keverd össze a zabpelyhet, mandulalisztet, fahéjat, szódabikarbónát és sót.
-
Egy másik tálban keverd össze az olajat, mézet vagy juharszirupot, és vaníliakivonatot.
-
Kombináld a nedves és száraz összetevőket, majd keverd hozzá a reszelt almát.
-
Kanalazd a tésztát a muffinformákba, majd süsd 20-25 percig, vagy amíg a teteje aranyszínű és a közepébe szúrt fogpiszkáló tiszta nem lesz.
-
Hagyd a muffinokat kihűlni, majd élvezd az egészséges és ízletes csemegeket.
Ajánlom: Cukorbetegeknek, cukormentes étrendet követőknek és mindenkinek, aki egy édes finomságot keres egészséges összetevőkből.
Glutén- és Tejmentes Zöldségleves
Hozzávalók:
- 1 evőkanál kókuszolaj
- 1 hagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 2 sárgarépa, felkarikázva
- 2 krumpli, felkockázva
- 1 zellergumó, felkarikázva
- 1/2 fehérrépa, felkockázva
- 1 babérlevél
- 1 teáskanál őrölt kurkuma
- Só és bors ízlés szerint
- 1 liter zöldségalaplé (glutén- és tejmentes)
Elkészítés:
-
Egy nagy lábasban hevítsd fel a kókuszolajat közepes lángon. Adj hozzá a hagymát és fokhagymát, és pirítsd üvegesre.
-
Add hozzá a sárgarépát, krumplit, zellert, fehérrépát és babérlevelet. Főzd 5-7 percig, amíg a zöldségek kissé megpuhulnak.
-
Szórj rá kurkumát, sót és borsot ízlés szerint, majd öntsd fel zöldségalaplével.
-
Hozd forrásba, majd csökkentsd a lángot, és főzd további 15-20 percig, vagy amíg a zöldségek teljesen megfőnek.
-
Ha szükséges, még ízesítheted sóval és borssal.
Ajánlom: Gluténérzékenyeknek, laktózérzékenyeknek és vegánoknak, valamint mindenkinek, aki egy könnyű és tápláló levest szeretne.
Tojás- és Tejmentes Gyümölcsös Zabkeksz
Hozzávalók:
- 2 bögre zabpehely (gluténmentes opció esetén)
- 1/2 bögre mandulaliszt
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 1/4 teáskanál só
- 1 teáskanál fahéj
- 1/4 bögre kókuszolaj vagy olívaolaj
- 1/4 bögre juharszirup vagy méz
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1/2 bögre kis kockákra vágott aszalt gyümölcs (pl. sárgabarack, füge, datolya)
Elkészítés:
-
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Készíts elő egy sütőpapírral bélelt tepsit.
-
Egy tálban keverd össze a zabpelyhet, mandulalisztet, sütőport, sót és fahéjat.
-
Egy másik tálban keverd össze a kókuszolajat, juharszirupot vagy mézet, és vaníliakivonatot.
-
Kombináld a nedves és száraz összetevőket, majd keverd hozzá az aszalt gyümölcsöt.
-
Formázz gombócokat a tésztából, majd helyezd el őket a tepsin. Lapítsd le őket a tenyereddel.
-
Süsd 12-15 percig, vagy amíg aranyszínűek nem lesznek.
-
Hagyd kihűlni, majd élvezd az ízletes, tojás- és tejmentes zabkekszeket.
Ajánlom: Tojásallergiában vagy tejérzékenységben szenvedőknek, valamint mindenkinek, aki egészséges és finom kekszet szeretne készíteni.
Cukor- és Tejmentes Avokádó Csokoládé Mousse
Hozzávalók:
- 2 érett avokádó
- 1/2 bögre kakaópor
- 1/2 bögre juharszirup vagy méz
- 1 teáskanál vanília kivonat
- Egy csipet só
- 1/4 bögre mandulatej (tejérzékenyeknek)
Elkészítés:
-
Pucold meg és magozd ki az avokádókat, majd tegyél mindent egy erős turmixgépbe vagy élelmiszerfeldolgozóba.
-
Turmixold az összetevőket, amíg teljesen sima és krémes állagú nem lesz.
-
Kóstold meg, és ízlés szerint állítsd be a édességet vagy a vaníliát.
-
Ha túl sűrűnek találod, adj hozzá fokozatosan mandulatejet, amíg el nem éred a kívánt állagot.
-
Tegyük a mousse-t tálakba vagy poharakba, majd hűtsd legalább egy órán át a hűtőszekrényben.
-
Tálald gyümölcsökkel vagy diófélékkel a tetején.
Ajánlom: Cukorbetegeknek, tejallergiában szenvedőknek és mindenkinek, aki egy egészséges desszertre vágyik.
Gluténmentes és Vegán Quinoa Saláta
Hozzávalók:
- 1 csésze quinoa
- 2 csésze víz vagy zöldségalaplé
- 1 kígyóuborka, kis kockákra vágva
- 1 pohár koktélparadicsom, félbevágva
- 1 piros hagyma, finomra vágva
- 1/4 csésze friss petrezselyem, apróra vágva
- 1/4 csésze olívaolaj
- 2 evőkanál friss citromlé
- Só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
-
Mossa meg a quinoát hideg víz alatt.
-
Forralj fel 2 csésze vizet vagy zöldségalaplevet, majd adj hozzá a quinoát. Főzd 15-20 percig, vagy amíg a quinoa megpuhul és felszívja a levet.
-
Hűtsd le a quinoát, majd helyezd egy tálba.
-
Keverd hozzá az uborkát, koktélparadicsomot, hagymát és petrezselymet.
-
Egy kis tálban keverd össze az olívaolajat, citromlevet, sót és borsot. Öntsd a salátára, majd óvatosan keverd össze.
-
Hűtsd le a salátát legalább 30 percig a hűtőszekrényben, majd tálald.
Ajánlom: Gluténérzékenyeknek, vegánoknak és mindenkinek, aki egy könnyű és ízletes salátát keres.
Tojás- és Tejmentes Banános Fagyi
Hozzávalók:
- 4 érett banán, felkarikázva és fagyasztva
- 2 evőkanál mandulavaj vagy mogyoróvaj (opcionális)
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1/4 csésze mandulatej (tejérzékenyeknek)
Elkészítés:
-
A fagyasztott banánokat tedd egy erős turmixgépbe vagy élelmiszerfeldolgozóba.
-
Adj hozzá a mandulavajat vagy mogyoróvajat, a vaníliakivonatot és a mandulatejet.
-
Turmixold az összetevőket alaposan, amíg egy krémes, fagylalt-szerű keletkezik.
-
Állítsd le a gépet, és kanalazd át a masszát egy tálba.
-
Tetszőlegesen díszítheted friss gyümölcsökkel vagy apróra vágott dióval.
-
Azonnal tálald, vagy tedd vissza a fagyasztóba további 30 percre, hogy még jobban megdermedjen.
Ajánlom: Tej- és tojásallergiában szenvedőknek, valamint mindenkinek, aki egy egészséges és gyors desszertre vágyik.
Laktózmentes és Gluténmentes Pulykaburger
Hozzávalók:
- 500g darált pulykahús
- 1/2 csésze zabpehelyliszt (gluténmentes opció esetén)
- 1 közepes hagyma, finomra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1 tojás (opcionális, tojásérzékenyeknek kihagyható)
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 1 teáskanál őrölt kömény
- Só és bors ízlés szerint
- Gluténmentes hamburgerzsemle vagy salátaágy a tálaláshoz
Elkészítés:
-
Egy tálban keverd össze a darált pulykát, zabpehelylisztet, hagymát, fokhagymát, tojást (ha használsz), oregánót, köményt, sót és borsot.
-
Formázz burgereket a masszából, ügyelve arra, hogy ne legyenek túl vastagok.
-
Egy serpenyőben hevíts olajat közepes lángon.
-
Süsd meg a pulykaburgereket mindkét oldalukon, amíg aranyszínűek nem lesznek, és teljesen átsültek.
-
Tálald a pulykaburgereket gluténmentes hamburgerzsemlék között vagy egy friss salátaágyon.
Ajánlom: Laktózérzékenyeknek, gluténérzékenyeknek és mindenkinek, aki egy könnyű és ízletes hamburgert szeretne készíteni.
Cukor- és Tejmentes Sárgabarackos Chia Puding
Hozzávalók:
- 1/2 csésze chia mag
- 2 csésze mandulatej (vagy más növényi tej)
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 evőkanál juharszirup vagy méz (opcionális)
- Friss vagy konzerv sárgabarack szeletek
Elkészítés:
-
Egy tálban keverd össze a chia magot, mandulatejet, vaníliakivonatot és juharszirupot (ha használsz).
-
Keverd össze alaposan, majd hagyd állni a hűtőben legalább 4 órán át, vagy akár egész éjszakán át.
-
Időnként keverd meg, hogy a chia magok egyenletesen ázzanak.
-
Amikor a puding elérte a kívánt állagot és besűrűsödött, szervírozd tálakba vagy poharakba.
-
Díszítsd friss vagy konzerv sárgabarack szeletekkel.
Ajánlom: Cukorbetegeknek, tejérzékenyeknek és mindenkinek, aki egy egészséges és édes reggelire vagy desszertre vágyik.
Glutén- és Tejmentes Paradicsomos Bazsalikomos Quiche
Hozzávalók:
Tészta:
- 1 és 1/4 bögre rizsliszt
- 1/2 bögre kókuszolaj
- 1 tojás (opcionális, tojásérzékenyeknek kihagyható)
- 2 evőkanál hideg víz
- 1/2 teáskanál só
Töltelék:
- 1 csésze cseresznye vagy koktélparadicsom, félbevágva
- 1/2 csésze friss bazsalikom levél
- 1/2 csésze mandula tejszín (vagy más növényi tejszín)
- 4 tojás (opcionális, tojásérzékenyeknek kihagyható)
- Só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
-
A tészta elkészítéséhez dolgozd össze a rizslisztet, kókuszolajat, tojást (ha használsz), vizet és sót egy tálban. Formázz egy golyót, és hűtsd le legalább 30 percig.
-
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
-
Nyújtsd ki a tésztát és helyezd egy piteformába, majd elősütés nélkül süsd 10 percig.
-
A töltelékhez helyezd a paradicsomokat és bazsalikomot a tésztára.
-
Egy tálban keverd össze a mandula tejszínt, tojásokat (ha használsz), sót és borsot. Öntsd a töltelékre.
-
Süsd a quiche-t 30-35 percig, vagy amíg a töltelék megkeményedik és az alja aranyszínű lesz.
Ajánlom: Gluténérzékenyeknek, tejallergiában szenvedőknek és mindenkinek, aki egy ízletes és tápláló quiche-t szeretne készíteni.
Cukor- és Tejmentes Gyümölcsös Túrós Pite
Hozzávalók:
Tészta:
- 1 és 1/2 bögre mandulaliszt
- 1/4 bögre kókuszolaj
- 1 evőkanál méz vagy juharszirup
- 1 teáskanál vanília kivonat
- Csipet só
Túrótöltelék:
- 2 csésze laktózmentes túró
- 1/4 csésze méz vagy juharszirup
- 2 tojás
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
Gyümölcsöktete:
- Friss vagy fagyasztott gyümölcsök (pl. málna, szeder, áfonya)
Elkészítés:
-
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
-
A tészta elkészítéséhez keverd össze a mandulalisztet, kókuszolajat, mézet vagy juharszirupot, vaníliakivonatot és egy csipet sót egy tálban. Formázz egy tésztagolyót, majd nyújtsd ki és helyezd egy piteformába.
-
A túrótöltelékhez keverd össze a túrót, mézet vagy juharszirupot, tojásokat, vaníliakivonatot és kukoricakeményítőt egy másik tálban.
-
Öntsd a túrótölteléket a tésztára a piteformában.
-
Helyezz gyümölcsöket a túrótöltelékre.
-
Süsd a pitét 30-35 percig, vagy amíg a tészta aranyszínű és a túrótöltelék megkeményedik.
-
Hagyd hűlni, majd szeleteld fel és tálald.
Ajánlom: Cukorbetegeknek, laktózérzékenyeknek és mindenkinek, aki egy könnyű és ízletes gyümölcsös pitét szeretne készíteni.
Glutén- és Tejmentes Csirke Kókusz Curry
Hozzávalók:
- 500g csirkemell, kockázva
- 2 evőkanál kókuszolaj
- 1 nagy hagyma, apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1 evőkanál friss gyömbér, reszelve
- 2 evőkanál curry por
- 1 teáskanál őrölt kurkuma
- 1 teáskanál római kömény
- 1/2 teáskanál cayenne bors (opcionális, a fűszeresség kedvéért)
- 1 konzerv kókusztej
- Só és bors ízlés szerint
- Friss koriander a tálaláshoz
Elkészítés:
-
Egy lábasban hevítsd fel a kókuszolajat közepes lángon. Adj hozzá hagymát, fokhagymát és gyömbért, és pirítsd üvegesre.
-
Adj hozzá a csirkét, és pirítsd meg mindkét oldalát, amíg aranyszínű nem lesz.
-
Szórd rá a curry port, kurkumát, római köményt, cayenne borsot (ha használsz), sót és borsot. Keverd össze alaposan.
-
Öntsd hozzá a kókusztejet, majd főzd alacsony lángon 15-20 percig, vagy amíg a csirke teljesen átsül és a szósz besűrűsödik.
-
Tálald rizs vagy kókusztejes quinoa mellett, és szórd meg friss korianderrel.
Ajánlom: Gluténérzékenyeknek, tejérzékenyeknek és mindenkinek, aki egy ízletes és fűszeres curry-t szeretne készíteni.