Húsmentes karácsonyi leves tippek

  1. Karácsonyi gombaleves gazdag gombafélékből, hagymából és friss petrezselyemből készül, egy kevés fehérborral és zöldség alaplével ízesíthető.
  2. Sütőtökkrémleves gyömbérrel: Sütőtök, gyömbér, hagyma és zöldség alaplé alkotják ezt a krémes, fűszeres levest. Kókusztej is hozzáadható a gazdagabb ízért.
  3. Lencseleves friss zöldségekkel fehér- vagy barnalencséből készül, friss zöldségekkel (sárgarépa, zeller, hagyma), ízesíthető friss kakukkfűvel és rozmaringgal.
  4. Karácsonyi sárgarépaleves kókusztejjel: Sárgarépa, kókusztej és friss narancslé kombinációja, amihez bátran adj egy kis curryt is.
  5. Zöldség gulyásleves: Klasszikus gulyásleves zöldségekkel, pl. burgonyával, paprikával, paradicsommal és babkonzervvel. Fűszerezhető fokhagymával és őrölt köménnyel.
  6. Köményes sütőtök-édeskömény leves: Sütőtök, édeskömény, hagyma és komlósör keveréke, amelyet köménnyel és korianderrel ízesíthetünk.

Köményes sütőtök-édeskömény leves recept

Hozzávalók

  • 1 közepes sütőtök megtisztítva és kockázva
  • 1 nagy édeskömény felaprítva
  • 1 közepes hagyma felaprítva
  • 3 gerezd fokhagyma finomra aprítva
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1/2 teáskanál kurkuma
  • 1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 1/4 teáskanál cayenne bors (opcionális, a csípős ízért)
  • 4 csésze zöldségleves vagy víz
  • 1 konzerv kókusztej (400 ml)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • Só és bors ízlés szerint
  • Friss petrezselyem vagy koriander a tálaláshoz

Elkészítés

  1. Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra.
  2. Egy tepsibe tedd a kockázott sütőtököt, az édesköményt, a hagymát és a fokhagymát.
  3. Locsold meg az olívaolajjal, majd szórd rá a köményt, gyömbért, kurkumát, szerecsendiót és cayenne borsot.
  4. Keverd össze jól, hogy az összetevők egyenletesen el legyenek osztva.
  5. Süsd a zöldségeket 30-40 percig, vagy amíg a sütőtök és az édeskömény megpuhul és kezd kissé megpirulni.
  6. Közben egy nagy lábasban melegítsd fel a zöldséglevest vagy vizet.
  7. Amikor a sütőből kivett zöldségek megfőttek, tedd a lábasba és főzd tovább 10-15 percig, hogy az ízek összeérjenek.
  8. Vegyél ki egy keveset a levesből, majd turmixold vagy használj botmixert, hogy pépesítsd a zöldségeket.
  9. Öntsd vissza a pépesített zöldségeket a lábasba.
  10. Adj hozzá a kókusztejet, és folytasd a főzést még 5-10 percig.
  11. Sózd és borsozd ízlés szerint.
  12. Tálaláskor szórd meg friss petrezselyemmel vagy korianderrel.

Húsmentes főétel tippek karácsonyra

  1. Gombapörkölt diós gombóccal: Gazdag gombapörkölt, melyet diós gombóccal tálalhatsz, a gombócokat készítheted dióval, zsemlemorzsával és friss petrezselyemmel.
  2. Sütőtök risotto: Sütőtökös rizottó, melyet friss rozmaringgal és parmezánnal ízesíthetsz. A sütőtök krémes textúrát ad a rizottónak.
  3. Quinoa-fasírt burgonyapürével: Quinoa alapú fasírtokat készíthetsz, melyeket friss zöldségekkel és fűszerekkel ízesíthetsz. Tálald burgonyapürével és friss petrezselyemmel.
  4. Lencse-sült zöldség tál: Fűszeres lencsék párosítva sült zöldségekkel, pl. sárgarépával, padlizsánnal és hagymával. A fűszerezéshez használj friss kakukkfüvet és rozmaringot.
  5. Grillezett halloumi saláta: Grillezett halloumi sajt friss salátával, paradicsommal, uborkával és olívabogyóval készül, amit a végén locsolj meg egy citromos vinaigrette-szel.
  6. Vegetáriánus lasagne: Rétegezett lasagne friss paradicsomszósszal, béchamellel és mozzarellával. A rétegek közé helyezz spenótot, gombát és ricottát.
  7. Tökös-kókusztejes curry rizságyon: Kókusztejes curry sütőtökkel, friss zöldségekkel és illatos basmati rizzsel tálalva.

Lencse-sült zöldség tál recept

Hozzávalók

Lencserétes

  • 1 csésze száraz zöld- vagy barnalencse (előző este beáztatva)
  • 3 csésze víz
  • 1 babérlevél
  • Só ízlés szerint

Sült zöldségek

  • 3 közepes sárgarépa, karikákra vágva
  • 2 közepes cukkini, szeletekre vágva
  • 1 közepes padlizsán, kockázva
  • 1 nagy hagyma, szeletekre vágva
  • 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • Friss vagy szárított fűszerek ízlés szerint (pl. rozmaring, kakukkfű, oregánó)
  • Só és bors ízlés szerint

Tetejére

  • 1/2 csésze reszelt sajt (opcionális)

Elkészítés

Lencsérétes

  1. Mosd meg a beáztatott lencsét, majd tegye egy lábasba.
  2. Adj hozzá 3 csésze vizet, babérlevelet és sót. Forrald fel, majd csökkentsd a lángot, és főzd a lencsét, amíg megpuhul (kb. 20-25 perc). Ha szükséges, adj hozzá több vizet.
  3. Ha a lencsék készen vannak, szűrd le a vizüket, és távolítsd el a babérlevelet. majd tedd félre.

Sült zöldségek

  1. Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra.
  2. Egy tálban keverd össze a sárgarépát, cukkinit, padlizsánt, hagymát és fokhagymát.
  3. Adj hozzá olívaolajat, friss vagy szárított fűszereket, sót és borsot. Keverd jól össze, hogy a zöldségek egyenletesen legyenek bevonva az olajjal és fűszerekkel.
  4. Terítsd el a zöldségeket egy sütőlapra egyenletes rétegben.
  5. Süsd a zöldségeket 25-30 percig, vagy amíg aranybarnára sülnek.

Tálalás

  1. Egy nagy tálban keverd össze a sült zöldségeket és a főtt lencsét.
  2. Opcionálisan szórd meg reszelt sajttal a tetejét.
  3. Szolgáld fel az ételt melegen.

Ez a lencse-sült zöldség tál gazdagítható más zöldségekkel és fűszerekkel is az ízlésednek megfelelően. Jó étvágyat!

Vegetáriánus lasagne recept

Hozzávalók

Zöldséges szósz

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 nagy hagyma, apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma, finomra vágva
  • 1 közepes padlizsán, kockázva
  • 1 cukkini, kockázva
  • 1 piros paprika, kockázva
  • 1 sárga paprika, kockázva
  • 1 doboz konzerv paradicsomszósz (kb. 400 g)
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • Só és bors ízlés szerint

Tésztalapok és töltelék

  • 9-12 lasagne tészta lap (előfőzve a csomagolási utasítás szerint)
  • 500 g ricotta sajt
  • 1 tojás
  • 1 csésze reszelt mozzarella sajt
  • 1/2 csésze reszelt parmezán sajt
  • Só és bors ízlés szerint
  • Friss bazsalikom a tetejére

Elkészítés

  1. Először készítsd el a zöldséges szószt. Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Adj hozzá hagymát és fokhagymát, majd pirítsd meg, amíg az hagyma üveges nem lesz.
  2. Adj hozzá a kockázott padlizsánt, cukkinit és paprikát. Pirítsd további 5-7 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.
  3. Öntsd hozzá a paradicsomszószt, és fűszerezd meg bazsalikommal, oregánóval, sóval és borssal. Hagyd forrni, majd kis lángon főzd további 10-15 percig.
  4. A ricotta sajtot keverd össze egy tojással, majd fűszerezd sóval és borssal.
  5. Előmelegített sütőben (180°C) készítsd elő az alábbi rétegezést egy lasagne tepsiben:
    • Kezdd a zöldséges szósszal
    • Tészta lap
    • Felét a ricotta keverékből
    • Tészta lap
    • Maradék ricotta keverék
    • Fele mozzarella és parmezán reszelt sajt
    • Ismételjük meg a rétegezést, majd a tetejére szórj reszelt mozzarella és parmezán sajtot.
  1. Fedd le a tepsit alufóliával, majd süsd 25-30 percig. Ezután távolítsd el az alufóliát, és süsd további 10-15 percig, vagy amíg a teteje aranybarna nem lesz.
  2. Miután elkészült, hagyd pihenni néhány percig, majd szolgáld fel friss bazsalikommal megszórva.

Mentes karácsonyi tésztalap recept

Ha egy mentes (gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, stb.) karácsonyi tésztalapot (tészta vagy sütemény) szeretnél elkészíteni, próbáld ki az alábbi receptet.

Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes karácsonyi tészta

Hozzávalók

  • 2 és 1/2 csésze gluténmentes lisztkeverék
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1/4 teáskanál só
  • 1 csésze növényi margarin (tejmentes)
  • 1 csésze porcukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 2 evőkanál növényi tej (pl. mandulatej vagy rizstej)

Elkészítés

  1. Melegítsd elő a sütőt 175 fokra (előmelegítés).
  2. Egy közepes méretű tálban keverd össze a lisztet, sütőport és sót. Tedd félre.
  3. Egy nagy tálban keverd össze a margarint, cukrot és vaníliát, amíg sima és krémes masszát kapsz.
  4. Add hozzá lassan a száraz összetevőket a nedvesekhez, és folyamatosan keverd, amíg jól összeáll egy tészta.
  5. Amikor már egyenletes, gyúrd össze a tésztát és hagyd pihenni a hűtőszekrényben legalább egy óráig.
  6. Nyújtsd ki a tésztát lisztezett felületen, majd formázd meg az általad kívánt karácsonyi formákat.
  7. Helyezd a formákat sütőpapírral bélelt tepsire, majd süsd őket előmelegített sütőben kb. 10-12 percig, vagy amíg enyhén aranyszínűek lesznek.
  8. Hűtsd ki a süteményeket egy rácsra helyezve.

Ez a tésztaalap kiváló alap lehet karácsonyi süteményekhez vagy kekszekhez, és a mentes étrendet követők számára is ideális. Szórj rá esetleg porcukrot vagy készíts díszítéseket a karácsonyi hangulathoz!

Mentes karácsonyi pohárkrém receptek

1. Csokoládés Avokádó Puding

Hozzávalók

  • 2 érett avokádó
  • 1/4 csésze kakaópor (nem édesített)
  • 1/4 csésze méz vagy juharszirup
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • Csipet só
  • Friss gyümölcs a tetejére (pl. málna vagy szeder)

Elkészítés

  1. Pucold meg az avokádókat, és tedd a turmixgépbe.
  2. Adj hozzá kakaóport, mézet vagy juharszirupot, vaníliakivonatot és egy csipet sót.
  3. Turmixold össze az összetevőket, amíg sima, krémes pudingot nem kapsz.
  4. Kanalazd poharakba, és tálald friss gyümölcsökkel a tetején.

2. Görög Jogurtos Gyümölcskrém

Hozzávalók

  • 2 csésze görög joghurt
  • 2 evőkanál méz vagy juharszirup
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • Friss gyümölcsök (eper, sárgabarack, őszibarack, stb.)

Elkészítés

  1. Keverd össze a görög joghurtot, mézet vagy juharszirupot és vaníliakivonatot egy tálban.
  2. Rétegezd a joghurtot és a friss gyümölcsöket poharakban.
  3. Ismételd meg a rétegezést és a tetejére helyezz friss gyümölcsöket.

3. Mézes Áfonyás Túrós Pohárkrém

Hozzávalók

  • 1 csésze túró
  • 2 evőkanál méz
  • 1/2 teáskanál vanília kivonat
  • Friss áfonya a tetejére

Elkészítés

  1. Keverd össze a túrót, mézet és vaníliakivonatot egy tálban.
  2. Rétegezd a túrós keveréket és friss áfonyát poharakban.
  3. Folytasd a rétegezést és a tetejére helyezz friss áfonyát.

Ezek a receptek könnyen elkészíthetők, és lehetőséged van variálni az összetevőket az ízlésed szerint. Jó étvágyat és boldog karácsonyt!