A szakirodalmakban már régóta egyre több írást lehet olvasni arról, hogy a hagyományosnak mondott, ún. fehér liszt bizony nem egészséges, egy sor, szervezetünkre mért negatív hatással rendelkezik, sajnálatos módon. Természetesen a liszt fogyasztásáról nem kell senkinek lemondania, viszont érdemes olyan élelmiszerrel helyettesíteni, amely az egészségünkre nemcsak, hogy nem ártalmas, de még pozitív hatásai is vannak. Az egyik legnépszerűbb ilyen „helyettesítő anyag” a lenmagliszt. Az alábbiakban –természetesen a teljesség igénye nélkül- a lenmagliszt pozitív hatásait vesszük górcső alá.

A lenmagliszt pozitív hatásai

Sokan kérdezik, hogy valójában miért olyan egészséges a lenmagliszt. Ha röviden szeretnénk válaszolni, akkor azt mondhatnánk, hogy tulajdonképpen sokat segít a nyálkahártya és az ízületek védelmében és gazdag vitaminokban is. A-,B-,C-,D- és E vitaminokban is gazdag amellett, hogy kálium, foszfor, mangán, klór, cink és vas is szép számmal található benne. A lenmag, amelyből a lenmagliszt készül, alacsony szénhidráttartammal rendelkezik. Ezzel szemben viszont viszonylag magas a fehérje tartalma, szóval valóban szinte csak pozitív tulajdonságokkal rendelkezik a szervezetünk tekintetében.

Melyik betegségekre ajánlott a lenmagliszt fogyasztása?

Cukorbetegség megelőzésére mindenképpen alkalmas lehet a lenmagliszt rendszeres fogyasztása. Szakemberek szerint, akik hajlamosak a cukorbetegségre, azoknál a lenmagliszt fogyasztása csökkenteni volt képes a vércukorszintet, illetve a vér inzulin tartalmát.

Szív-, és érrendszeri megbetegedésekre is előszeretettel ajánlják az orvosok a lenmagliszt alkalmazását az étrendünkben. Ennek oka, hogy a hatóanyagainak köszönhetően jelentős mértékben képes csökkenteni a vérzsírok szintjét, valamint az oly ártalmas magas koleszterin szintet.

Hogyan használhatjuk fel a lenmaglisztet?

Első hallomásra sokan megijednek, hogy biztosan különleges felhasználási módja van a lenmaglisztnek, pedig ez, így ahogy van, nem igaz, mindössze arról van szó, hogy a megfelelő recepteket kell csak megtalálnunk, amely az internet közönségének szerencsére szép számmal elérhető. Lenmaglisztből kenyeret, de a pogácsától a kiflin át gyakorlatilag mindent süthetünk. A sütés mellett azonban érdemes például joghurtba keverve fogyasztani a lenmaglisztet, hiszen így a finom íz mellett a benne rejlő hatóanyagok is eredményesebben tudnak „tevékenykedni” szervezetünk érdekében.