A zabliszt gazdagabb fehérjében és rostokban
A közvélemény számára "normális" lisztnek nevezett búzaliszthez képest a zabliszt lényegesen gazdagabb fehérjében és rostban egyaránt, mindamellett, hogy szénhidrát tartalma alacsony, ami ráadásul csak lassan szívódik fel, így nem okoz hirtelen vércukor emelkedést. Ennél fogva a cukorbetegeknek is érdemes beépíteniük napi étrendjükbe.
A zabliszt sajátossága a béta-glükán. Ez a vízben jól oldódó élelmi rost nagyban elősegíti a belek normális működését, a bélbaktériumok megfelelő egyensúlyát és "erősen támogatja" az immunrendszer kiegyensúlyozott működését. Már csak hab a -természetesen nem búzalisztből - készült tortán, hogy a béta-glükán rendszeres, napi szintű fogyasztása csökkenti a vér koleszterin szintjét.
Szóval a zabliszt nem az éppen aktuális gasztronómiai divathullám alkotóeleme, hanem az egészségünk egyik záloga, amit nem érdemes magunk elöl sokáig rejtegetni.