A paleolit étrendről bizonyára sokan sokféle információval rendelkeznek. Általában az információs csatornák arra szokták a fő hangsúlyt helyezni, hogy mi az, amit nem szabad semmiképpen fogyasztaniuk azoknak, akik a paleolit étrendet favorizálják. Az köztudott, hogy például, hogy a kukorica- és a búzaliszt fogyasztása tilos a paleolit étrendben, de vajon ezeket az alapanyagokat mivel lehet pótolni akkor, ha süteményt, vagy éppen kenyeret szeretnénk sütni. Az alábbiakban olyan, hagyományos liszthelyettesítő magliszteket mutatunk be, amelyek majdnem olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, mind a hagyományos búza, illetve kukoricalisztek, vagyis felhasználhatóak sütéshez-főzéshez egyaránt. A maglisztek közül a gesztenyelisztet, a szezámmaglisztet és a mandulalisztet mutatjuk be.

A maglisztek legfőbb erénye, hogy nem tartalmaznak, az egészségre amúgy nem éppen ártalmatlan glutént, vagyis gluténmentesek. Előállításuk hideg sajtolási eljárással valósul meg. A maglisztek népszerűsége azért volt viszonylag visszafogottabb az elmúlt évtizedekben, mert a „hagyományos” liszteket víz és tojás hozzáadásával, éppen glutén tartalmuk miatt könnyű volt gyúrni. Mára azonban szerencsére nagyot változott a helyzet, hiszen számos olyan rostot fedeztek fel a gasztronómiai szakemberek, amelyek a maglisztekhez hozzáadva biztosítják a megfelelő állagot.

Gesztenyeliszt

A gesztenyelisztnek mind a szénhidráttartalma, mind pedig a kalóriatartalma lényegesen alacsonyabb, mint a búzaliszté, arról nem is beszélve, hogy magas rosttartalma „támogatja” a normál bélműködést. A gesztenyeliszttel készült ételeknek meglehetősen erős íz világuk, aromájuk van, éppen ezért használatát elsősorban azoknak ajánljuk, akik szeretik a „kicsi barna gesztenyét”.

Mandulaliszt

Akik mandulalisztet használnak, általában meg tudják erősíteni, hogy erősödött ellenálló képességük és a koleszterin problémáktól is mentesen tudják élni a hétköznapjaikat. A mandulaliszt E-vitamin tartalma mindemellett a méregtelenítő folyamatokban is nagyon komoly segítséget nyújt a szervezetünknek. Mivel az E-vitamin mellett magnézium is megtalálható benne, így a csontozatunk erősítésére is szolgál amellett, hogy jelentős szerepe van a szervezet kálcium-kálium egyensúlyának fenntartásában is.

Szezámmagliszt

A szezámmaglisztnek a többi magliszthez képest nagyobb szemcsemérete van, éppen ezért a legideálisabb talán a húsok panírozásához. Nagy mennyiségben tartalmaz magnéziumot, vasat, káliumot, foszfort, cinket és rezet.