Ma már azok szókincséből, akik egészségesen szeretnének táplálkozni, nem hiányozhat a „bio” szócska. De vajon pontosan tudjuk, hogy mit takar ez a kifejezés? Ha közvélemény kutatást végeznénk, valószínűleg sokan zavarba jönnének annak ellenére, hogy tudják, egészségük érdekében nagyon fontos a bio termékekre történő átállás.

Hazánkban EU-s és magyar jogszabályok egyaránt pontos korlátok közé szorítják, milyen feltételeknek kell megfelelniük a bio minősítéssel ellátott termékeknek. A növénytermesztés mellett a gombászatra, a méhészetre, az állattartásra és a takarmány előállítására vonatkoznak ezek a szabályok.

A bio állattartásra vonatkozó szabályok

Az állattartókra vonatkozó szabályozás keretében meghatározzák, hogy sem megkötve, sem ketrecben nem szabad tartani az állatokat, illetve pontosan meg van határozva, hogy egy állatra hány négyzetméter kell, hogy jusson „szálláshelyén”. Emellett fontos, hogy természetes fény jusson az állatokhoz. Etetésüknél figyelni kell arra, hogy a takarmánynak is biogazdálkodásból kell származnia, amellett hogy az „állatok élelme” semmiféle növekedési hormont, vagy antibiotikumot nem tartalmazhat. Betegség esetén elsősorban gyógynövényekkel, akupunktúrával, vagy éppen homeopátiával kell elsősorban kezelni az állatokat.

Növénytermesztés bio módra

A növénytermesztésnél a termőföldet minimum 2-3 évig kell pihentetni, mielőtt a gazdálkodást meg szeretnék rajta kezdeni. Az alkalmazott növényvédő szerek semmiféle mérgező anyagot nem tartalmazhatnak. A permetanyagok csak szerves eredetűek lehetnek, amelyeknek vízzel könnyen lemoshatónak kell lenniük. Fontos, hogy a vetőmagnak is olyan gazdaságból, üzemből kell származnia, ahol szintén biogazdálkodás folyik.