Honnan ered a pesto?
A pesto a Liguria régióból, Észak-Olaszországból származik, Genova városához kötik. Az első írásos említése a 19. századból olvasható, de elődjei, mint a római "moretum" (fokhagymás, sajtos, fűszernövényes paszta), már az ókorban léteztek. A "pesto" szó az olasz "pestare" igéből ered, ami zúzást, törést jelent, utalva a szósz hagyományos mozsárban való elkészítésére.
A klasszikus pesto összetevői
- Friss bazsalikom – az aromás, zöldfűszeres alap
- Extra szűz olívaolaj – lágy textúrát és gazdag ízt ad
- Fenyőmag – enyhén édeskés, olajos ízt kölcsönöz
- Parmezán sajt (Parmigiano-Reggiano) vagy Pecorino – sós ízt biztosít
- Fokhagyma – karakteres, enyhén csípős íz
- Só és bors – az ízek kiemelésére
A pesto elkészítéséhez a hozzávalókat mozsárban összezúzzák vagy turmixgépben krémes állagúra keverik.
A pesto jótékony hatásai az emberi szervezetre
- Antioxidánsokban gazdag
- A bazsalikom, az olívaolaj és a fenyőmag tele van antioxidánsokkal, amik segítenek a sejtek védelmében és csökkenthetik a gyulladásokat.
- Szívbarát összetevők
- Az extra szűz olívaolajban található egyszeresen telítetlen zsírsavak hozzájárulhatnak a szív egészségéhez, csökkentve a "rossz" LDL-koleszterin szintet.
- Gyulladáscsökkentő hatás
- A bazsalikom és az olívaolaj polifenoljai segíthetnek csökkenteni a krónikus gyulladásokat.
- Immunrendszer-erősítő
- A fokhagyma természetes antibiotikus hatású, támogatja az immunrendszert.
- Jó az emésztésre
- A bazsalikom nyugtatja a gyomrot, segíthet a puffadás és emésztési problémák enyhítésében.
Pestós receptek
- Klasszikus pestós tészta (Pasta al Pesto)
Hozzávalók:
- 250 g tészta (penne vagy spagetti)
- 3 evőkanál házi pesto
- 2 evőkanál főzővíz
- Frissen reszelt parmezán
Elkészítés:
- Főzd meg a tésztát sós vízben, majd szűrd le (egy kevés főzővizet tarts meg).
- Keverd össze a pestót a főzővízzel, hogy krémesebb legyen.
- Forgasd bele a tésztát, szórd meg parmezánnal és tálald.
- Pestós csirkemell
Hozzávalók:
- 2 csirkemellfilé
- 3 evőkanál pesto
- 1 evőkanál olívaolaj
- 50 g mozzarella
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Kend meg a csirkemelleket pestóval, majd helyezd őket sütőtálba.
- Locsold meg olívaolajjal, és süsd 180°C-on 20 percig.
- Szórj rá mozzarellát, és süsd további 5-7 percig, amíg a sajt megolvad.
- Pestós bruschetta
Hozzávalók:
- 1 bagett
- 3 evőkanál pesto
- 100 g mozzarella vagy kecskesajt
- 5 szem koktélparadicsom, felkockázva
Elkészítés:
- Szeleteld fel a bagettet és pirítsd meg egy serpenyőben vagy sütőben.
- Kend meg pestóval, tegyél rá mozzarellát és paradicsomot.
- Tálalás előtt megszórhatod friss bazsalikommal.
A pesto nemcsak ízletes és sokoldalú, hanem számos jótékony hatással is bír. Akár egy egyszerű tésztára, csirkére vagy kenyérre kenve is fantasztikus élményt nyújt, miközben támogatja az egészségünket. Próbáld ki te is!