Akkor, amikor napelem telepítésén törjük a fejünket, mindenképpen érdemes körültekintően dönteni azzal kapcsolatban, hogy milyen napelem rendszert válasszunk. Mivel nagyon összetett kérdésről van szó, amelyet számos külső tényező erősen befolyásolhat, ezért az alábbiakban megpróbálunk segítséget nyújtani azoknak, akiknek szükségük van tanácsokra arra vonatkozóan, hogy milyen kérdéseket érdemes feltenniük a napelem rendszerek telepítésével foglalkozó szakembereknek, annak érdekében, hogy megfontoltan választhassák ki a megoldások közül a lehető legjobbat.

Napelem telepítésének külső körülményei

A számunkra optimális napelem rendszer telepítésénél mindenek előtt az alábbi kérdéseket kell magunkkal, ha nem megy, akkor külső szakember segítségével tisztázni:

1, Mennyi, a telepítés helyszínén az átlagos napsütéses órák száma?

2, Mekkora energiamennyiségre lenne szükségünk ahhoz, hogy háztartásunk áramszükségletét fedezni tudjuk?

3, Mekkora az a tetőfelület, illetve mekkora annak a dőlésszöge, ahová a napelem rendszert telepíteni kívánjuk?

4, Milyen tájolási lehetőségeink vannak érdekében, hogy a lehető legoptimálisabban tudjuk kihasználni a napelem rendszerünket?

5, Milyen árnyékhatásokkal kell számolnunk a napelem rendszer telepítésének helyszínén

Ha fenti kérdésekre korrekt válaszokat gyűjtesz össze, akkor már megtetted az első lépéseket annak érdekében, hogy megalapozott döntést hozhassál azzal kapcsolatosan, hogy milyen napelem rendszert érdemes telepítened.