Sokan fogyasztjuk, a világ egyik legnépszerűbb teafajtája, mégis talán kevesen tudjuk, hogy az egészségünkre gyakorolt pozitív hatása felbecsülhetetlen értékeket hordoz magában. A zöld tea antioxidánsokban gazdag ital, amely komoly szerepet játszhat a zsírégetésben, a rák elleni harcban és az agyi funkciók erősítésében egyaránt. Az alábbiakban –természetesen a teljesség igénye nélkül – összegyűjtjük a zöld tea egészségünkre gyakorolt hatásai közül talán a 3 legfontosabbat.

A zöld teának jótékony hatása van az agy működésére

A zöld tea egyik fő hatóanyaga a koffein. Ugyan a kávéval a koffein tartalmat illetően nem veheti fel a harcot, de éppen elegendő mennyiséget tartalmaz ahhoz, hogy megfelelő élményt nyújtson nekünk, amellett, hogy segíti az idegsejtek aktivitását. Emellett természetesen koffein tartalma okán javítja az emlékezőképességet és gyorsítja a reakcióidőt. A zöld tea azonban a koffein mellett ún. L-teanint is tartalmaz, amely „összeállva” a koffeinnel különösen nagy hatása lehet agyunk működésére.

A zöld tea segít a hatékony fogyásban

A tudományos kutatások kimutatták, hogy a zöld tea rendszeres fogyasztása jótékony hatással van mind a zsírégetés folyamatára, mind pedig az anyagcsere gyorsítására. Természetesen ezek a hatások nem minden emberre igazak, éppen ezért ha biztosra szeretnénk menni, akkor érdemes szakember segítségét kérni. Ami azonban egészen biztos, hogy ártani a zöld teával nem tudunk magunknak.

Csökkenti bizonyos ráktípusok kialakulását a zöld tea fogyasztása

A zöld teákban rejlő antioxidánsok némely ráktípus kialakulásának kockázatát jelentős mértékben csökkenthetik. Mivel, ahogy azt korábban már említettük, a zöld tea erős antioxidáns hordozó, ezért segítséget tud nyújtani a szervezetünknek ahhoz, hogy sikeresen vegye fel a harcot a krónikus gyulladásokat okozható oxidatív károsodások ellen. Tanulmányok sokasága mutat rá, hogy valóban összefüggés van bizonyos ráktípusok, mint például a vastagbélrák, a prosztatarák és a mellrák kialakulásának kisebb esélye és a zöld tea fogyasztása között.