A hagyományos fehér liszt sem az egészségünknek, sem a szándékozott fogyókúránknak nem tesz jót, ami nem is csoda, hiszen a gyártása során a búzaszemek őrlése közben eltávolítják róla mind a korpát, mind pedig a csírát, így rostokban valóban nagyon szegényesnek mondható végeredményt kapunk. Fogyasztása esetén a fehér liszt azonnal megemeli a vércukor szintünket, majd amilyen gyorsan megemeli, utána olyan gyorsan vissza is esik, ami miatt az éhségérzetünk aztán újra erősödik.

Az alábbiakban olyan liszteket mutatunk be, amelyekkel eredményesen válthatjuk ki étrendünkből a hagyományos fehér lisztet és jelentősen hozzájárulhatunk egészségünk megőrzéséhez.

Rizsliszt

A rizsliszt sajátossága, hogy a tojásallergiában szenvedők is nyugodt szívvel fogyaszthatják a belőlük készült ételeket, hiszen amennyiben rizslisztet használunk, akkor a sütésnél-főzésnél nyugodtan mellőzhetjük a tojást. A rizsliszt barna és fehér rizsből egyaránt készülhet. Talán a barna rizsszemekből készült liszt finomabb, de mint tudjuk, ízlések és pofonok…

Szezámliszt

A szezámlisztet leginkább azért kedvelik fogyasztóik, mert bizony „többször is sorba állt”, mikor az ásványi anyagokat osztogatták, így valóban gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a kalcium, a vas, a magnézium, vagy éppen a mangán. A szezámliszt rendszeres fogyasztása különösen egészséges az érrendszeri-, és a cukorbetegségben szenvedők számára.

Mandulaliszt

A mandulaliszt cukor és szénhidrát tartalma is nagyon alacsony, viszont fehérjékben és rostokban gazdag. A szezámliszthez hasonlóan szintén nagyon komoly „ásványi anyag lelőhely”.

Tökmagliszt

A tökmaglisztnek az átlagosnál is magasabb a vas tartalma, de több ásványi anyag is megtalálható benne, míg a vitaminok közül az E vitaminban a leggazdagabb. A tökmagliszt készítése oly módon történik, hogy miután megtisztítják a héjától a tökmagot, hidegen sajtolják ki belőle az olajat, majd a „maradék” anyagot nagyon finomra őrölve kapjuk meg a tökmag lisztet.