-
Rizsliszt
- A rizsliszt az egyik leggyakrabban használt gluténmentes liszt.
- Kis mennyiségű glutént tartalmaz, amiért jó választás az érzékenyek számára.
- Ideális süteményekhez, palacsintákhoz és könnyű tésztákhoz.
- A rizslisztet más lisztekkel is keverhetjük, hogy javítsuk az állagot és az ízt.
-
Kukoricaliszt
- A kukoricaliszt ízletes és tápláló lisztalternatíva.
- Használható tortillák, kenyér, muffinok és piskóták készítéséhez.
- A kukoricalisztet gyakran kombinálják más gluténmentes lisztekkel, hogy kiegyensúlyozottabb íz- és textúraérzetet kapjunk.
-
Burgonyaliszt
- A burgonyaliszt jó kötőanyag és sűrítő anyag.
- Használható levesek, mártások és sütik elkészítéséhez.
- Fontos, hogy mértékkel használjuk, mert túlzott mennyiségben ragacsossá válhat.
-
Mandulaliszt
- A mandulaliszt magas fehérjetartalmú és alacsony szénhidráttartalmú alternatíva.
- Kiválóan alkalmas süteményekhez, kekszekhez és gluténmentes kenyerekhez.
- Gazdag ízű, de figyelni kell, mert könnyen megéghet.
-
Kókuszliszt
- A kókuszliszt finom, enyhén édes ízű liszt.
- Használható süteményekhez, péksüteményekhez és panírozáshoz.
- A kókuszliszt nagy mennyiségű nedvességet szív fel, így a recepteknél kisebb mennyiségeket érdemes alkalmazni és több folyadékot hozzáadni.
-
Tapióka liszt
- A tapióka liszt sima, fehér liszt.
- Jól működik péksüteményekben és piskótákban.
- A tapióka liszt segít a tészta könnyedségének megőrzésében és a sütési idő csökkentésében.
-
Hajdinaliszt
- A hajdinaliszt kiváló választás a gluténmentes diétázók számára.
- Használható kenyér, pizzatészta és kekszek készítéséhez.
- A hajdinaliszt kellemesen diós ízt ad az ételeknek.
-
Kukorica keményítő
- A kukorica keményítő kiváló sűrítő anyag.
- Használható mártások, pudingok és sütemények elkészítéséhez.
- A kukorica keményítőt keverjük hideg folyadékba, mielőtt a meleg ételhez adjuk.
Gluténmentes lisztből készült pizza recept
Hozzávalók a tésztához:
- 2 és 1/2 csésze gluténmentes lisztkeverék (pl. rizsliszt, burgonyaliszt, kukoricaliszt)
- 1 teáskanál szárított élesztő
- 1 teáskanál cukor vagy méz
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 és 1/4 csésze langyos víz
Hozzávalók a feltéthez:
- 1 és 1/2 csésze paradicsomszósz vagy passata
- Ízlés szerinti feltétek (pl. sajt, sonka, gomba, paprika, olajbogyó, stb.)
- Friss bazsalikom vagy más fűszerek ízlés szerint
- Só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
-
A tészta elkészítéséhez keverjük össze a szárított élesztőt, a cukrot és a langyos vizet egy tálban. Hagyjuk állni 5-10 percig, amíg a élesztő habosodik.
-
Egy másik nagy tálban keverjük össze a gluténmentes lisztkeveréket és a sót. Készítsünk egy mélyedést a liszt közepén.
-
Öntsük a habosodott élesztős keveréket és az olívaolajat a liszt mélyedésébe. Keverjük össze alaposan a liszttel, amíg egy ragacsos tésztát nem kapunk.
-
Lisztezett munkafelületre borítsuk a tésztát, majd gyúrjuk 5-10 percig, amíg rugalmas és sima tésztát nem kapunk. Adjunk hozzá extra lisztet, ha szükséges, hogy ne ragadjon.
-
Tegyük a tésztát egy olajjal megkenett tálba, majd takarjuk le tiszta konyharuhával. Hagyjuk pihenni egy órán át, amíg a tészta megkétszereződik.
-
A sütőt előmelegítjük 220 Celsius-fokra.
-
Egy lisztezett felületen nyújtsuk ki a pizzatésztát a kívánt vastagságúra. Használjunk lisztet, hogy elkerüljük a ragadást.
-
Helyezzük a kinyújtott tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsire vagy pizzakövönre.
-
Kenjük meg a paradicsomszósszal vagy passatával a tészta felületét, hagyva ki a széleket. Adjuk hozzá a kívánt feltéteket, például sajtot, sonkát, gombát, paprikát, olajbogyót, stb.
-
Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Szórjuk meg friss bazsalikommal vagy más fűszerekkel.
-
A pizzát tegyük a előmelegített sütőbe, és süssük kb. 15-20 percig, vagy amíg a tészta aranybarnára sül és a sajt olvadni kezd.
-
Vegyük ki a sütőből, hagyjuk picit pihenni, majd szeleteljük fel és tálaljuk.