1. Rizsliszt

  • A rizsliszt az egyik leggyakrabban használt gluténmentes liszt.
  • Kis mennyiségű glutént tartalmaz, amiért jó választás az érzékenyek számára.
  • Ideális süteményekhez, palacsintákhoz és könnyű tésztákhoz.
  • A rizslisztet más lisztekkel is keverhetjük, hogy javítsuk az állagot és az ízt.
  1. Kukoricaliszt

  • A kukoricaliszt ízletes és tápláló lisztalternatíva.
  • Használható tortillák, kenyér, muffinok és piskóták készítéséhez.
  • A kukoricalisztet gyakran kombinálják más gluténmentes lisztekkel, hogy kiegyensúlyozottabb íz- és textúraérzetet kapjunk.
  1. Burgonyaliszt

  • A burgonyaliszt jó kötőanyag és sűrítő anyag.
  • Használható levesek, mártások és sütik elkészítéséhez.
  • Fontos, hogy mértékkel használjuk, mert túlzott mennyiségben ragacsossá válhat.
  1. Mandulaliszt

  • A mandulaliszt magas fehérjetartalmú és alacsony szénhidráttartalmú alternatíva.
  • Kiválóan alkalmas süteményekhez, kekszekhez és gluténmentes kenyerekhez.
  • Gazdag ízű, de figyelni kell, mert könnyen megéghet.
  1. Kókuszliszt

  • A kókuszliszt finom, enyhén édes ízű liszt.
  • Használható süteményekhez, péksüteményekhez és panírozáshoz.
  • A kókuszliszt nagy mennyiségű nedvességet szív fel, így a recepteknél kisebb mennyiségeket érdemes alkalmazni és több folyadékot hozzáadni.
  1. Tapióka liszt

  • A tapióka liszt sima, fehér liszt.
  • Jól működik péksüteményekben és piskótákban.
  • A tapióka liszt segít a tészta könnyedségének megőrzésében és a sütési idő csökkentésében.
  1. Hajdinaliszt

  • A hajdinaliszt kiváló választás a gluténmentes diétázók számára.
  • Használható kenyér, pizzatészta és kekszek készítéséhez.
  • A hajdinaliszt kellemesen diós ízt ad az ételeknek.
  1. Kukorica keményítő

  • A kukorica keményítő kiváló sűrítő anyag.
  • Használható mártások, pudingok és sütemények elkészítéséhez.
  • A kukorica keményítőt keverjük hideg folyadékba, mielőtt a meleg ételhez adjuk.

Gluténmentes lisztből készült pizza recept

Hozzávalók a tésztához:

  • 2 és 1/2 csésze gluténmentes lisztkeverék (pl. rizsliszt, burgonyaliszt, kukoricaliszt)
  • 1 teáskanál szárított élesztő
  • 1 teáskanál cukor vagy méz
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 és 1/4 csésze langyos víz

Hozzávalók a feltéthez:

  • 1 és 1/2 csésze paradicsomszósz vagy passata
  • Ízlés szerinti feltétek (pl. sajt, sonka, gomba, paprika, olajbogyó, stb.)
  • Friss bazsalikom vagy más fűszerek ízlés szerint
  • Só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A tészta elkészítéséhez keverjük össze a szárított élesztőt, a cukrot és a langyos vizet egy tálban. Hagyjuk állni 5-10 percig, amíg a élesztő habosodik.

  2. Egy másik nagy tálban keverjük össze a gluténmentes lisztkeveréket és a sót. Készítsünk egy mélyedést a liszt közepén.

  3. Öntsük a habosodott élesztős keveréket és az olívaolajat a liszt mélyedésébe. Keverjük össze alaposan a liszttel, amíg egy ragacsos tésztát nem kapunk.

  4. Lisztezett munkafelületre borítsuk a tésztát, majd gyúrjuk 5-10 percig, amíg rugalmas és sima tésztát nem kapunk. Adjunk hozzá extra lisztet, ha szükséges, hogy ne ragadjon.

  5. Tegyük a tésztát egy olajjal megkenett tálba, majd takarjuk le tiszta konyharuhával. Hagyjuk pihenni egy órán át, amíg a tészta megkétszereződik.

  6. A sütőt előmelegítjük 220 Celsius-fokra.

  7. Egy lisztezett felületen nyújtsuk ki a pizzatésztát a kívánt vastagságúra. Használjunk lisztet, hogy elkerüljük a ragadást.

  8. Helyezzük a kinyújtott tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsire vagy pizzakövönre.

  9. Kenjük meg a paradicsomszósszal vagy passatával a tészta felületét, hagyva ki a széleket. Adjuk hozzá a kívánt feltéteket, például sajtot, sonkát, gombát, paprikát, olajbogyót, stb.

  10. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Szórjuk meg friss bazsalikommal vagy más fűszerekkel.

  11. A pizzát tegyük a előmelegített sütőbe, és süssük kb. 15-20 percig, vagy amíg a tészta aranybarnára sül és a sajt olvadni kezd.

  12. Vegyük ki a sütőből, hagyjuk picit pihenni, majd szeleteljük fel és tálaljuk.