Mit érdemes általánosságban tudni az útifű maghéjról?

Talán néhányunknak ismerős lehet a kifejezés, hogy indiai bolhafű. Nos, ez a növény nem más, mint maga az útifű, ami természetesen az útifűfélék családjába tartozik, és amely az egyik legnépszerűbb táplálék-kiegészítő a fogyni vágyók, a diétázó emberek között. Mivel ennek a növénynek viszonylag magas a nedvszívó képessége, így az egyik legnépszerűbb zselésítő táplálék-kiegészítő alapanyagról beszélhetünk, amelyet elsősorban különböző tortaféleségek kötőanyagaként használnak, másodsorban pedig gyümölcslevek dúsításában játszanak jelentős szerepet.

Milyen előnyökkel jár szervezetünk számára az útifűmaghéj fogyasztása?

Az útifűmaghéj egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy nagyon magas rosttartalommal rendelkezik, ezáltal pedig nyugtatóan hat a bélrendszerre, ami különösen a székrekedéssel és hasmenéssel szenvedők körében egyaránt jó hírrel szolgálhat. Az emésztőrendszerre kifejtett pozitív hatása mellett az útifűmaghéj mind a vércukorszintet, mind a koleszterinszintet csökkenti, amellett, hogy a fáradt napokon kifejezetten jól jöhet az egyik hatása, amely csökkenti a fáradtságérzetet. Az útifűmaghéj népszerűségét mégis leginkább annak a hatásának köszönheti, hogy fogyasztása csökkenti az éhségérzetet, így a fogyni vágyóknak valóban nagyon komoly esélyt jelent az útifűmaghéj rendszeres napi bevitele a szervezetbe.

Az útifű maghéj fogyasztásának titkai

Napjainkban szinte külön iparág szakosodott a gasztronómiában arra, hogy olyan recepteket kínáljon elsősorban a fogyókúrázni vágyóknak, amelyek útifű maghéjat tartalmaznak. Érdemes ezeket az ajánlatokat megfogadni és a mindennapi étkezésünk részévé tenni az útifűmaghéjat. Természetesen „külön” is fogyasztható ez a speciális étrend-kiegészítő, akár kúraszerűen is. Szerencsés azonban minden esetben szakember segítségét és tanácsát kikérni azzal kapcsolatban, hogy mekkora dózis útifű maghéj „állna jól nekünk”. Az útifűmaghéj táplálék-kiegészítő port mindenképpen bő vízben érdemes elkeverni azért, hogy a lenyelése ne ütközzön semmiféle nehézségbe. Így a gyomrunkba bekerülő útifűmaghéj zselésedése elindul, amely aztán jelentősen hozzájárulhat az éhségérzetünk csökkenéséhez.

Milyen veszélyeket rejthet magában az útifű maghéj fogyasztása?

Nagyon fontos, hogy az útifűmaghéj táplálék-kiegészítőként történő fogyasztása a gyermekek és az idősek számára nem javasolt. Ennek elsősorban az az oka, hogy mivel meglehetősen száraz porról van szó, ezért ha nem megfelelően hígítjuk fel folyadékkal fogyasztása előtt, akkor bizony könnyen megtapadhat a torkunkon és legrosszabb esetben akár még fuldokláshoz is vezethet a fogyasztása. Természetesen az is ártalmas lehet az egészségünkre, ha egyszerre, hirtelen nagyon sok útifűmagot viszünk be a szervezetünkbe. Ez ugyanis az enyhébb lefolyású puffadástól a súlyosabb emésztőrendszeri görcsökig, sokféle panaszt okozhat.