Datolyaszilva kalória, szénhidrát, ásványi anyag tartalma
- Kalória: 100 g datolyaszilva átlagosan körülbelül 46-48 kalóriát tartalmaz.
- Szénhidrátok: A datolyaszilva szénhidrátban gazdag gyümölcs, 100 g mennyiségben kb. 12-16 g szénhidrátot tartalmaz. A szénhidrátok főként cukrok, glükóz és fruktóz formájában találhatók meg a gyümölcsben.
- Rost: A datolyaszilva rostban is gazdag, ami hozzájárul az emésztés egészségéhez. 100 g datolyaszilva kb. 1,4-2,1 g rostot tartalmaz.
- Vitaminok: A datolyaszilva kisebb mennyiségben tartalmaz C-vitamint, B-vitaminokat (B1, B2, B3), valamint A-vitamint és K-vitamint.
- Ásványi anyagok: A gyümölcsben megtalálhatóak különböző ásványi anyagok, például kálium, vas, kalcium és magnézium. Ezek az ásványi anyagok hozzájárulnak az egészséges izom- és csontműködéshez.
- Antioxidánsok: A datolyaszilva természetes antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a szervezet védekezésében a szabadgyökök ellen.
Honnan származik a datolyaszilva?
A datolyaszilva (Prunus domestica subsp. syriaca) eredetileg a Közel-Kelet régiójából származik. A datolyaszilva nevében a "datolya" arra a tényre utal, hogy a gyümölcs érett állapotában és ízében a datolyára emlékeztet. A datolyaszilva egészséges táplálékforrás, mert rostban és vitaminokban gazdag, ami hozzájárulhat az egészséges étrend kialakításához.
Datolyaszilva felhasználása
- Nyersen fogyasztva: A datolyaszilva egyszerűen ízletes és tápláló gyümölcs, amit számosan előszeretettel fogyasztanak frissen.
- Lekvár és dzsem: Ideális hozzávaló lekvárok és dzsemek készítéséhez. A datolyaszilva cukrozásával és fűszerezésével ínycsiklandó, sűrű lekvárok és dzsemek készíthetők.
- Sütemények és desszertek: A datolyaszilva kiválóan illik süteményekhez, különböző pitékhez, tortákhoz és muffinokhoz. A datolyaszilvából készített desszertek gyakran gazdagok ízben és rostban.
- Töltelék: A datolyaszilvát gyakran használják húsos ételek töltelékének, különösen szárnyas vagy sertéshúsos ételekhez.
- Saláták: A datolyaszilva édes, gyümölcsös ízt adhat salátáknak, különösen azoknak, amelyekben a sós és édes ízek harmonikusan egyesülnek.
- Főételek: Egyes ételekben, például tajinekben vagy húsos ragukban is megtalálható a datolyaszilva, ami gazdag és mézes ízt kölcsönöz az ételnek.
- Kompótok: A datolyaszilvát kompótokban is felhasználhatjuk, amelyek ezáltal kellemesen édesek és gyümölcsösek lesznek.
- Italok: A datolyaszilva kiválóan használható italokban is, koktélokban és smoothie-kban, ahol édesítő és ízesítő elemként szolgál.
Datolyaszilvás étel receptek
Datolyaszilvás sült csirke mell
Hozzávalók
- 4 csirkemellfilé
- 12 datolyaszilva, kettévágva
- 4 szelet bacon
- 1 evőkanál olívaolaj
- Só és bors ízlés szerint
Elkészítés: a. Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra (180°C fokozaton légkeveréssel). b. Nyisd meg a csirkemelleket és töltsd meg 3-3 datolyaszilvával, majd tekerd be mindegyiket egy szelet baconnel. c. Szúrd át a datolyaszilvás csirkéket fogvájóval vagy fogpiszkálóval, hogy a bacon rögzítve legyen. d. Kend meg a csirkemelleket olívaolajjal, majd sózd és borsozd meg ízlés szerint. e. Süsd a csirkéket előmelegített sütőben kb. 25-30 percig, vagy amíg a csirkehús átsül és a bacon ropogós lesz.
Datolyaszilvás rizs
Hozzávalók
- 1 csésze rizs
- 1 3/4 csésze víz
- 1/2 csésze datolyaszilva, apró kockákra vágva
- 1/4 csésze pirított mandula
- 1/4 csésze pirított dió
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- Só ízlés szerint
Elkészítés: a. Főzd meg a rizst a vízben, majd hagyd kihűlni. b. Keverd hozzá a datolyaszilvát, a pirított mandulát és diót, valamint az őrölt fahéjat. c. Ízesítsd sóval ízlés szerint, majd tálald.
Datolyaszilvás zabkása
Hozzávalók
- 1 csésze zabpehely
- 2 csésze tej (vagy növényi tejalternatíva)
- 1/2 csésze datolyaszilva, apróra vágva
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 teáskanál méz vagy édesítőszer ízlés szerint
Elkészítés: a. Főzd össze a zabpelyhet a tejben alacsony hőfokon. b. Keverd hozzá a datolyaszilvát és a vanília kivonatot. c. Ízesítsd mézzel vagy édesítőszerrel ízlés szerint, majd tálald melegen.
Datolyaszilvás smoothie
Hozzávalók
- 1 csésze friss vagy szárított datolyaszilva
- 1 banán
- 1 csésze joghurt (választhatsz sima joghurtot, görög joghurtot vagy növényi joghurtot)
- 1/2 csésze mandulatej (vagy más növényi tejalternatíva)
- 1 teáskanál méz vagy édesítőszer (opcionális, az ízlésed szerint)
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj (opcionális)
Elkészítés: A datolyaszilvát áztasd be meleg vízbe legalább 10 percig, ha szárított datolyaszilvát használsz. Ha friss datolyaszilvát használsz, csak mosd meg és távolítsd el a magokat. - A datolyaszilvát és a banánt helyezd egy turmixgépbe. – Add hozzá a joghurtot és a mandulatejet. – Ha gondolod, ízesítsd mézzel vagy édesítőszerrel, és szórd meg őrölt fahéjjal. - Turmixold a hozzávalókat alaposan, amíg sima és krémes állagot nem kapsz. - Kóstold meg a smoothiet, és szükség szerint édesítsd - Tálald egy pohárban, és díszítsd datolyaszilva szeletekkel vagy banánkarikákkal.
Ez a datolyaszilvás smoothie finom és tápláló reggeli vagy egészséges snack lehet. A datolyaszilva édes és gyümölcsös íze kellemesen harmonizál a banán és a joghurt ízével. Emellett a datolyaszilva gazdag rostokban és antioxidánsokban, így ez a smoothie egészséges reggeli lehet.