Miért fogyasszunk rendszeresen diót?

  1. Szív- és érrendszeri egészség: A dió omega-3 zsírsavakban, antioxidánsokban és fitoszterolokban gazdag, amelyek hozzájárulnak az egészséges szív működéséhez és csökkentik a koleszterinszintet.
  2. Gyulladáscsökkentés: Az antioxidánsokban gazdag dió csökkentheti a szervezetben lévő gyulladásokat, ezáltal segítve az egészséges immunrendszer fenntartását.
  3. Szabályozza a vércukorszintet: A dió alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, így segíthet a vércukorszint stabilizálásában és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentésében.
  4. Szervezetünk jóléte: A dió magas E-vitamin-, réz-, magnézium- és mangántartalmával támogatja az idegrendszer, a csontok és az anyagcsere megfelelő működését.
  5. Teltségérzetet okoz: A dió magas rosttartalma és jó zsírokban való gazdagsága segíthet a teltségérzet elérésében, ezáltal hozzájárulhat a súlykontrollhoz.
  6. Kognitív funkciók támogatása: Az omega-3 zsírsavaknak és az antioxidánsoknak köszönhetően a dió hozzájárulhat az agy egészségéhez, javíthatja a memóriát és csökkentheti a kognitív hanyatlás kockázatát.
  7. Szép bőr és haj: A dióban található E-vitamin és omega-3 zsírsavak elősegíthetik a bőr és a haj egészségét, csökkentve a szárazságot és a gyulladást.

Mindemellett fontos megjegyezni, hogy a diókalóriatartalma magas, ezért mértékkel érdemes fogyasztani, különösen, ha figyelünk a kalóriabevitelünkre. Mielőtt jelentős változtatásokat eszközölnénk az étrendünkben, mindig ajánlott konzultálni egy egészségügyi szakemberrel.

Dió felhasználása

  1. Snackként: Nyersen vagy pörkölve egészséges és tápláló snacket készíthetsz.
  2. Salátákba: Szórj meg pörkölt dióval salátákat, hogy extra ropogós textúrát és gazdag ízt kapj.
  3. Müzlibe vagy joghurtba: Keverj durvára vágott vagy őrölt diót a müzlihez vagy joghurthoz, így extra rostot, fehérjét és jó zsírokat is belecsempészhetsz az ételedbe.
  4. Tésztaételekhez: Szórj meg dióval tésztaételeket, a tészta pestóval vagy diószósszal.
  5. Péksütemények: Adj diót a süteményekhez, kekszekhez, kenyerekhez vagy péksüteményekhez, hogy gazdagítsd az ízt és a textúrát.
  6. Zöldséges ételekhez: Pörkölj diót és add hozzá zöldségekhez, például sült tökhöz vagy brokkolihoz.
  7. Töltelékhez: Használj diót töltelékhez, pl. töltött káposztához vagy töltött gombához.
  8. Szószokba: Készíts diós szószokat húsokhoz vagy tésztákhoz.
  9. Vegetáriánus és vegán ételekhez: A dió kiválóan alkalmas hús helyettesítőként vegetáriánus vagy vegán ételekben, pl. dió- és gombapogácsában vagy vegetáriánus fasírtokban.
  10. Diós sütemények: Készíts süteményeket, diós brownie-t vagy dióstangerine tortát.
  11. Fagylaltba: Szórj diót a fagylaltba vagy készíts diós fagylaltot.

A dió felhasználása csak a képzeleteden múlik, és számos módja van annak, hogyan használhatod fel az étrendedbe az íze és a táplálkozási előnyei miatt.

Dió kalóriatartalma, tápértékei és összetevői 100 gramm mennyiségben

  • Kalória: Kb. 654 kcal
  • Fehérje: Kb. 15 g
  • Zsír: Kb. 65 g (ebből telített zsírsavak kb. 6 g)
  • Szénhidrát: Kb. 14 g
  • Rost: Kb. 7 g
  • Cukor: Kb. 2.6 g
  • Kalcium: Kb. 76 mg
  • Vas: Kb. 2.9 mg
  • Magnézium: Kb. 158 mg
  • Foszfor: Kb. 314 mg
  • Kálium: Kb. 441 mg
  • Cink: Kb. 2.9 mg
  • E-vitamin: Kb. 5.3 mg
  • B-vitaminok (B1, B2, B3, B5, B6, B9) különböző mennyiségben vannak jelen.
  • Egy átlagos felnőtt számára a napi ajánlott diómennyiség körülbelül 30-50 g.

Ne dobd ki a dióhéjat, használd fel!

Dióhéj felhasználása terjedelmes és változatos lehet, és számos kreatív módja van annak, hogyan hasznosíthatod.

  1. Kertészeti felhasználás: Dióhéjat használhatsz talajtakaróként a kertben. Ezek lebomlanak és tápanyagokat szabadítanak fel a talaj számára.
  2. Tűzifaként: Dióhéj kiválóan használható tűzifaként a kandallóban vagy sütőben. Segít a tűz könnyebb meggyújtásában és hosszabb égési időt biztosít.
  3. Art és kézművesség: Dióhéjat használhatsz kreatív alkotásokhoz, például dióhéjból készült gyertyatartóhoz, díszekhez vagy egyedi festményekhez.
  4. Tisztítószerként: Dióhéjat felhasználhatsz tisztítószerekhez is. Az apró darabok kiválóan alkalmasak a zsíros edények tisztítására.
  5. Állatokhoz: Dióhéjat teríthetsz ketrecekbe vagy fészekanyagként kisállatoknak. Az állatoknak kellemes szagot biztosít és játszhatnak vele.
  6. Rovarriasztóként: Dióhéj szórható a kertbe vagy a növények köré, mivel néhány rovar nem kedveli az éles héjdarabokat.
  7. Ásványi anyagok forrása: A dióhéj egyes ásványi anyagokat tartalmaz, és ha elkészítjük a dióhéjból készült főzetet, néhány ásványi anyagot visszajuttathatunk a talajba.
  8. Illatosítóként: Dióhéjat szétteríthetsz a fiókokban vagy szekrényekben, hogy természetes illatot kölcsönözz a ruháknak.
  9. Bútorjavítás: A dióhéjat összekeverheted ragasztóval, hogy egy kevés hozzáadott textúrával javítsd, vagy díszítsd a bútorokat.

Hogyan készül?

Dió torta recept

Hozzávalók

A tésztához

  • 2 és 1/2 csésze darált dió
  • 1 és 1/2 csésze liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/2 csésze vaj (szobahőmérsékleten)
  • 1 és 1/2 csésze cukor
  • 4 tojás
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 csésze tej

A krémhez

  • 2 csésze habtejszín
  • 1/2 csésze porcukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat

Elkészítés

  1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Készítsünk elő két tortaformát, és béleljük ki sütőpapírral.
  2. A darált diót keverjük össze a liszttel, sütőporral és sóval egy tálban.
  3. Egy másik tálban keverjük ki a vajat és a cukrot, majd adjuk hozzá a tojásokat egyesével, és minden tojás hozzáadása után jól keverjük el a masszát. Adjuk hozzá a vanília kivonatot.
  4. Kombináljuk a száraz és nedves hozzávalókat, felváltva hozzáadva és közben keverjük.
  5. Öntsük a tésztát a két tortaformába, majd süssük körülbelül 25-30 percig, vagy amíg a tészta megszilárdul és aranybarna lesz.
  6. Hűtsük le a tortalapokat teljesen, mielőtt a krémet hozzáadnánk.
  7. A krém elkészítéséhez verjük fel a habtejszínt a porcukorral és a vaníliával, amíg kemény habot nem kapunk.
  8. Helyezzük az egyik tortalapot egy tálra vagy tálaló tányérra, majd kenjük rá a krém felét. Helyezzük rá a másik tortalapot, majd borítsuk be a maradék krémmel.
  9. Díszíthetjük a tortát darált dióval vagy dióhéjjal, majd tegyük hűtőbe legalább egy órára, hogy az ízek jól összeérjenek.

És kész is a finom diótorta, amit könnyedén elkészíthetsz otthon, és amely garantáltan elkápráztatja az ízlelőbimbókat!

Diós keksz recept

Hozzávalók

  • 1 csésze vaj (szobahőmérsékleten)
  • 1 csésze cukor
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 2 és 1/2 csésze liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 és 1/2 csésze darált dió

Elkészítés

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra (elsődleges légkeveréses sütő esetén 160 fok is lehet). Készíts elő egy sütőlemezt sütőpapírral.
  2. Egy nagy tálban keverd össze a vajat és a cukrot, amíg sima és krémes állagú nem lesz.
  3. Adj hozzá egyesével a tojásokat, majd keverd el jól mindegyik tojás hozzáadása után. Add hozzá a vanília kivonatot is, majd keverd tovább.
  4. Külön tálban keverd össze a lisztet, a sütőport és a sót.
  5. Lassan adagold hozzá a száraz hozzávalókat a nedves keverékhez, közben keverd folyamatosan.
  6. Végül, keverd hozzá a darált diót, amíg minden össze nem áll.
  7. A tésztából formázz gombócokat (kb. 1-2 evőkanálnyi mennyiségűeket), és helyezd őket a sütőpapírral bélelt tepsire, hagyva elegendő távolságot kettejük között, mivel a kekszek nagyobbak lesznek.
  8. Süsd a kekszeket előmelegített sütőben körülbelül 10-12 percig, vagy amíg azok aranybarnák nem lesznek az aljukon.
  9. Miután kivetted a sütőből, hagyd a kekszeket néhány percig a tepsin pihenni, majd helyezd át őket egy rácsra, hogy teljesen kihűljenek.

Diós kalács recept

Hozzávalók a tésztához

  • 1 csomag (2 és 1/4 teáskanál) száraz élesztő
  • 1 csésze langyos tej
  • 1/2 csésze cukor
  • 1/3 csésze vaj (olvasztva)
  • 2 tojás
  • 4 és 1/2 csésze liszt (plusz a gyúráshoz)
  • 1/2 teáskanál só

Hozzávalók a dió töltelékhez

  • 1 csésze darált dió
  • 1/2 csésze cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/4 csésze vaj (olvasztva)

Hozzávalók a mázhoz

  • 1 csésze porcukor
  • 1/2 teáskanál vanília kivonat
  • 2-3 evőkanál tejszín vagy tej

Elkészítés

  1. A száraz élesztőt langyos tejben és egy teáskanál cukorral keverd össze. Hagyd állni, amíg habos lesz (kb. 5-10 perc).
  2. Egy nagy tálban keverd össze a habos élesztőt, a cukrot, az olvasztott vajat, a tojásokat, a lisztet és a sót. Gyúrd össze sima tésztává.
  3. Lisztezett felületen gyúrd tovább a tésztát, amíg rugalmas és sima lesz. Helyezd vissza a tálba, fedd le, majd hagyd kelni, amíg a térfogata kb. megduplázódik (kb. 1-2 óra).
  4. Közben készítsd el a diós tölteléket: A darált diót, cukrot, őrölt fahéjat és olvasztott vajat keverd össze egy tálban.
  5. A megkelt tésztát helyezd lisztezett felületre, majd nyújtsd ki téglalap alakúra.
  6. Kenj a tészta felületére a diós tölteléket.
  7. Görgesd fel a tésztát szorosan a hosszabbik oldala mentén, majd vágd szeletekre.
  8. Helyezd a szeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsire, kis helyet hagyva közöttük, mert még fognak nőni.
  9. Fedd le és hagyd őket ismét kelni, amíg megduplázódnak (kb. 30-45 perc).
  10. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
  11. Süsd a kalácsokat 20-25 percig, vagy amíg aranybarnák lesznek.
  12. Míg a kalácsok sülnek, készítsd el a mázat: A porcukrot, vaníliát és tejet keverd össze, amíg sima lesz.
  13. Amikor a kalácsok kihűltek, öntsd rájuk a mázat.

Dió krém recept egyszerűen

Az egyszerű diókrém készítése nemcsak finom, de sokféle ételhez felhasználható.

Hozzávalók

  • 2 csésze dió (pörkölve és hámozva)
  • 1/2 csésze porcukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1/4 teáskanál só (opcionális)
  • 2 evőkanál napraforgóolaj vagy dióolaj

Elkészítés

  1. Pörköld meg a diókat egy száraz serpenyőben közepes lángon. Fontos, hogy ne égjenek meg, csak szép aranybarnára pörköld, ez a folyamat fokozza a diók ízét.
  2. Hagyd kihűlni a pörkölt diókat.
  3. Tegyél minden hozzávalót a turmixgépbe vagy aprítógépbe.
  4. Turmixold vagy aprítsd addig, amíg a diókrém sima és krémes állagú lesz. Időről időre állj meg, és kapard le az edény oldalát, hogy minden jobban összekeveredjen.
  5. Kóstold meg és állítsd az ízesítést szükség szerint. Ha édesebben szeretnéd, adj hozzá több porcukrot, vagy ha sósabban, akkor egy csipet sót.
  6. Az olaj hozzáadásával finomabb és könnyebb állagot érhetsz el. Az olajat fokozatosan adagold hozzá, amíg eléred a kívánt krémes állagot.
  7. Tárold a diókrémet légmentesen zárható üvegben a hűtőszekrényben. Felhasználhatod péksüteményekhez, palacsintákhoz, vagy akár önmagában is.

Ez az egyszerű diókrém gyorsan elkészíthető, és számos édes vagy sós étel kiegészítője lehet. Készíthetsz az extra ízélményért változatosabb receptet is, ha kakaót vagy fahéjat adsz hozzá.