Konyhai eszközök az olaj nélküli sütéshez

  1. Sütőpapír: A sütőpapír segítségével olaj nélkül könnyen süthetők és a sütőben egyszerűen grillezhetők az ételek.
  2. Sütőedények: A kerámia, a fém vagy a szilikon sütőedények jó választásnak bizonyulnak az olaj nélküli sütéshez, mert nem ragadnak az ételek hozzájuk és könnyen tisztíthatók.
  3. Sütőtepsik: A rozsdamentes acél, a kerámia és a szilikon sütőtepsik szintén jól használhatók.
  4. Grillrácsok: A rozsdamentes acél grillrácsok kiválóan alkalmazhatók az olaj nélküli sütéshez, könnyen tisztíthatók és tapadásmentesek.
  5. Szilikon spatulák: remek konyhai kiegészítők, mert ragadásmentesek és egyszerűen tisztíthatók. Kis helyet foglalnak el és a használatuk kényelmes.

Ételek sütése, párolása forró levegővel

Az ételek levegővel való sütése azt jelenti, hogy a sütőben fújt meleg levegő segítségével sütjük az ételeket. Ennek a sütési módszernek az az előnye, hogy alacsonyabb hőmérsékleten süthetők az ételek, így azok több vitamint és ásványi anyagot őriznek meg. Az ételek sütése levegővel jó választás lehet, ha szeretnénk egészségesebb, alacsonyabb zsírtartalmú ételeket készíteni és ha szeretnénk megőrizni az ételek ízét és tápértékét. Emellett, az ételek gyorsabban sülnek, és a sütőben keletkező pára segít megtartani az ételek nedvességtartalmát. Az ételek sütése levegővel általában egy speciális sütőben történik, amelynek neve légkeveréses sütő. Ennek a sütőnek a belsejében van egy ventilátor, amely a meleg levegőt a sütőben osztja el, így az ételek gyorsabban és egyenletesebben sülnek.

Légkeveréses, forrólevegős konyhai eszközök

  1. Légkeveréses sütő
  2. Légkeveréses fritőz
  3. Légkeveréses grill
  4. Légkeveréses serpenyő (Airfryer)
  5. Légkeveréses rostélyos

Ezek a konyhai eszközök általában lehetővé teszik az ételek sütését, főzését, grillezését, rotyogtatását és pirítását levegővel, ami nagyon hasznos lehet, ha egészségesebb és alacsony. zsírtartalmú ételeket készítenénk készíteni.

Napjainkban egyre divatosabbá válik a háziasszonyok körében a forrólevegős sütő, az AIRFRYER konyhai használata. A sütő alkalmazása nagyon egyszerű, működése pedig minden alkalommal mentesíti lakásunkat a kellemetlen zsír, vagy olajszagtól. Tisztántartása sem bonyolult, a használati utasítás alapján könnyen szétszedhető és összerakható.

Airfryerben készülő zöldségek párolási ideje

A zöldségek párolási ideje az Airfryer eszközben függ a zöldségfajtától, a párolni kívánt mennyiségtől és a kívánt zöldség ropogósságától. Általánosságban a zöldségek párolási ideje az Airfryer eszközben rövidebb, mint a hagyományos párolásnál, mert a meleg levegő gyorsabban és egyenletesebben jut el az ételekhez.

A sütési idők csak tájékoztató jellegűek, mert a zöldségek méretei, vagy a kívánt ropogóssága megváltoztathatja azokat.

  • Krumpli: 15-20 perc, 180-200 °C hőmérsékleten
  • Cukkini: 15-20 perc, 180-200 °C hőmérsékleten
  • Paprika: 12-15 perc, 180-200 °C hőmérsékleten
  • Brokkoli: 12-15 perc, 180-200 °C hőmérsékleten
  • Sütőtök: 20-25 perc, 180-200 °C hőmérsékleten

Mindig ellenőrizze az ételek állapotát a párolás közben, és ha szükséges, állítsa le a sütést, hogy elkerülje a túlzott sütést!

Húsok sütése Arfryer forró levegős konyhai eszközben

A sütési idők csak tájékoztató jellegűek, mert a húsok méretei, vagy a kívánt állaga megváltoztathatja azokat.

  • Szeletelt csirkemell: 12-15 perc, 180-200 °C hőmérsékleten
  • Rántott csirkemell: 15-20 perc, 180-200 °C hőmérsékleten
  • Szeletelt marhahús: 20-25 perc, 180-200 °C hőmérsékleten
  • Szeletelt sertés: 20-25 perc, 180-200 °C hőmérsékleten
  • Rántott hal: 12-15 perc, 180-200 °C hőmérsékleten

Mindig ellenőrizze az ételek állapotát a sütés közben, és ha szükséges, állítsa le a sütést, hogy elkerülje a túl sütést! A húsokat először mindig jól mossuk meg, és melegítsük fel őket a szobahőmérsékletre, mielőtt azokat az Airfryerbe helyezzük és mindig használjunk hőmérőt, hogy ellenőrizzük a belső hőmérsékletet!

Sütemények készítése Airfryerben

  • Muffin: 12-15 perc, 180-200 °C hőmérsékleten
  • Keksz: 8-10 perc, 180-200 °C hőmérsékleten
  • Kuglóf: 15-20 perc, 180-200 °C hőmérsékleten
  • Piskóta: 12-15 perc, 180-200 °C hőmérsékleten
  • Sütőtökös pite: 20-25 perc, 180-200 °C hőmérsékleten

Airfryer receptek

  1. Sült csirkeszárnyak

    Hozzávalók

    • Csirkeszárnyak
    • Só, bors, fűszerek ízlés szerint

    Elkészítés

    1. A csirkeszárnyakat mosd meg és csepegtesd le.
    2. Fűszerezd a csirkeszárnyakat sóval, borssal és a kedvenc fűszereiddel.
    3. Helyezd őket az airfryer kosarába egy rétegben.
    4. Süsd 180°C-on kb. 25-30 percig, időnként forgatva, amíg aranybarnák és ropogósak lesznek.

     

  2. Sütőtökös-sajtos bundáskenyér hozzávalói

    • Szeletek sütőtök
    • Sajt (pl. cheddar vagy mozzarella), reszelve
    • Tojás
    • Zsemlemorzsa
    • Só, fűszerek ízlés szerint

    Elkészítés

    1. A sütőtökszeleteket párold vagy főzd meg előzetesen, hogy kissé puhuljanak.
    2. Készíts egy panír állagot: keverd össze a reszelt sajtot és a zsemlemorzsát.
    3. Verd fel a tojásokat egy tálban, és ízlés szerint fűszerezd.
    4. Tedd bele a sütőtökszeleteket a tojásba, majd forgasd meg a sajtos-zsemlemorzsás keverékben úgy, hogy jól befedje a bundájukat.
    5. Helyezd az airfryer kosarába, majd süsd 200°C-on kb. 10-15 percig, amíg aranybarnák és ropogósak lesznek.

     

  3. Sült zöldségek hozzávalói

    • Vegyes zöldségek (pl. paprika, cukkini, répa, brokkoli)
    • Olívaolaj
    • Só, fűszerek ízlés szerint

    Elkészítés

    1. Mosd meg és vágd fel a zöldségeket egyenlő méretű darabokra.
    2. Egy tálban keverd össze az olívaolajat, a sót és a fűszereket.
    3. Forgasd be a zöldségeket ebben az olajos keverékben.
    4. Helyezd az airfryer kosarába, majd süsd 180°C-on kb. 15-20 percig, időnként kevergetve, amíg aranybarnák és kissé ropogósak lesznek.

Az Airfryer használatakor kövessük az ajánlott receptek utasításait és tartsuk be a terméken található sütési hőmérsékletet és időt!