Vitaminok, amelyekre a szervezetünknek minden körülménye között szüksége van
- C-vitamin segít a szervezetben a vas felszívódásában és fontos szerepet játszik a sejtek védelmében. A C-vitamin hiánya gyakran okoz megfázást és influenzát, ezért télen jó ötlet lehet több C-vitamint szedni.
- D-vitaminnak fontos szerepe van a csontok egészséges növekedésében, fejlődésében és a csontok erősségének megőrzésében.
- A-vitamin fontos szerepet játszik a látásban, a sejtek növekedésében és az immunrendszer működésében. Az A-vitamin hiánya gyakran okozhat látásromlást és bőr szárazságot, valamint csökkentheti az immunrendszer ellenálló képességét. Az A-vitamin forrásai közé tartoznak a zöldségek, a gyümölcsök, a tojás és a tejtermékek.
- E-vitamin fontos szerepet játszik a szervezetben a sejtek védelmében és az oxidatív stressz csökkentésében. Az E-vitamin forrásai közé tartoznak a növényi olajok, a gabonafélék, a zöldségek és a gyümölcsök.
- Vas fontos ásványi anyag, amely szükséges a vörösvértestekben lévő hemoglobin előállításához. A hemoglobin a vörösvértestekben található fehérje, amely a vér oxigénjét szállítja az összes szövetben. A vas hiánya anémiát okozhat, amely a vörösvértestek számának és méretének csökkenéséhez vezet. A vas forrásai közé tartoznak a húsok, a tojás, a gabonafélék, a zöldségek és a gyümölcsök.
- Cink fontos ásványi anyag, amely szintén komoly szerepet játszik a sejtek növekedésében és a szervezet immunrendszerének működésében. A cink hiánya gyakran okoz bőrproblémákat, hajhullást és gyengeséget. Fogyasszunk elegendő húst, tojást, gabonaféléket, zöldségeket és tejtermékeket, hiszen ezekben megtalálhatóak a szervezet számára szükséges cink mennyiség is.
- Folát és a folsav nukleinsavak nagyon fontosak a sejtek növekedésében és fejlődésében. A folát és a folsav hiánya gyakran okozhat vérproblémákat és összefüggésbe hozható a magzati fejlődési rendellenességek kialakulásával is. Forrásai közé tartoznak a zöldségek, a gabonafélék, a máj és a tejtermékek. A folsavban gazdag ételek a tejtermékek, a húsok, a tojás és a zöldségek.
- Kalcium fontos ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen a csontok és a fogak egészséges növekedésében és fejlődéséhez, valamint a sejtek működésében. A kalcium hiány gyakran okoz csontritkulást, amely a csontok összetételének és szerkezetének megváltozásához vezethet és növelheti a csonttörések kockázatát. Kalciumot tartalmaznak például a tejtermékek, a hüvelyesek, a zöld leveles zöldségek és a kalciummal dúsított ételek és italok.
- Szelén fontos ásványi anyag az immunrendszer kiváló működéséhez, valamint a sejtek oxidatív stressznek való kitettségének csökkentésében egyaránt. A szelén hiánya ritkán fordul elő, mivel az étrendünk általában elégséges mennyiségű szelént tartalmaz. A szelén forrásai közé tartoznak a húsok, a gabonafélék, a tojás és a tejtermékek.
Vitamindús téli gyümölcsök
- A citrom, tele van C-vitaminnal, amely segít a szervezetben a vas felszívódásában és fontos szerepet játszik a sejtek védelmében.
- A narancs is gazdag C-vitaminban, valamint A-vitaminban egyaránt, és fontos szerepe van a látásunkban és a sejtek növekedésében.
- Az alma rostokban és C-vitaminban szintén gazdag, de kalciumot, káliumot és vasat is tartalmaz. Nem véletlenül tartja a mondás, hogy naponta egy alma nagyban hozzájárul az egészségi állapotunk „rendben tartásához”.
- A kivi is tele van C-vitaminnal és E-vitaminnal, amellett, hogy kalciumot, káliumot és vasat is bőségesen tartalmaz.
- A grépfruit gazdag C-vitaminban és A-vitaminban.
- A füge magas rosttartalma miatt segíthet a bélrendszeri problémák megelőzésében, és gazdag vitamin forrás is, hiszen jelentős mennyiségű kálium található benne, ami igen fontos szerepet játszik a vér koagulációjában és a csontok egészségében.
- A datolya B-vitaminban gazdag, különösen a B1-vitaminban, amely fontos a szénhidrát anyagcseréhez, valamint a B6-vitaminban, amely segíti az agy funkcióját és a vörösvértestek képződését. Kálium tartalma miatt segíthetnek a vérnyomás szabályozásában és a szív egészségének megőrzésében.
Aszalt gyümölcsök
Az aszalt gyümölcsök általában magasabb vitamintartalommal rendelkeznek, mint a friss gyümölcsök, mivel az aszalás során a gyümölcsben lévő vitaminok és ásványi anyagok koncentrálódnak. Különösen magas az A- és C-vitamin tartalmuk valamint rost- és ásványi anyagokban is gazdagok. A legnépszerűbb aszalt gyümölcsök közé tartozik a szilva, meggy, szőlő, cseresznye, barack, banán, alma, körte, málna, ribizli, eper és a sárgabarack.
Az aszaláshoz alkalmas gyümölcsök a szilva, a meggy, a szőlő, a cseresznye, a barack és a banán, ezeknek a gyümölcsöknek magas a cukortartalmuk, ami még inkább elősegíti az aszalás folyamatát. Az aszalt gyümölcsöket magas cukortartalmuk és magas kalóriaértékük miatt ajánlott mértékkel fogyasztani!