A fekete berkenye úgynevezett polifenolokat tartalmaz, melyek az antioxidánsok egy csoportját alkotják, csak úgy, mint az aróniában megtalálható antocianinok és flavanolok. Az antocian tartalmának köszönheti a fekete berkenye a „sötét” küllemét. Számos kutatás és tanulmány foglalkozott már az antioxidánsokkal és azok a szabadgyököket megkötő képességükkel. Az antioxidánsoknak köszönhetően a fekete berkenye számos előnnyel járhat az emberi szervezetre nézve, például csökkentheti a rákos sejtek szaporodását, védheti a szívet, javíthatja az emésztést, és csökkentheti a gyulladást.

Ételek, amelyekben megtalálhatjuk a fekete berkenyét

A fekete berkenye, más néven arónia, számos ételben felhasználható. Az alábbiakban található néhány recept, amelyekben az arónia bogyók szerepelnek:

  1. Aronia bogyós gyümölcsleves: Az arónia bogyók mellett almát, fahéjat, cukrot, citromot és vizet tartalmaz. Az elkészítéshez először az almát és az arónia bogyókat kell összefőzni, majd hozzáadni a fahéjat, a cukrot és a citromot. 
  2. Aronia bogyós muffin: Az arónia bogyók mellett lisztet, cukrot, tojást, tejet, olajat és sütőport tartalmaz. Az elkészítéshez először a lisztet, a cukrot és a sütőport kell összekeverni, majd hozzáadni a tojást, a tejet és az olajat. Végül hozzáadhatjuk az arónia bogyókat is, majd a tésztát muffin formákba kanalazzuk és 20-25 percig sütjük.
  3. Aronia bogyós joghurt: Az arónia bogyók mellett joghurtot, mézet és vaníliakivonatot tartalmaz. Az elkészítéshez először az arónia bogyókat és a mézet kell összeturmixolni, majd hozzáadni a joghurtot és a vaníliakivonatot. Az egészet összekeverjük, majd tálaljuk .
  4. Aronia bogyós granola: Az arónia bogyók mellett zabpelyhet, mandulát, mogyorót, mézet, olajat és fahéjat tartalmaz. Az elkészítéshez először a zabpelyhet, a mandulát és a mogyorót kell összekeverni, majd hozzáadni a mézet, az olajat és a fahéjat. Végül hozzáadhatjuk az arónia bogyókat is, majd az egészet sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 20-25 percig sütjük.

Aronia bogyó szárításának módszere

Az arónia bogyók szárítása otthon is egyszerűen elvégezhető. 

  1. Aronia bogyók előkészítése: Az arónia bogyókat először meg kell tisztítani, eltávolítva a szárakat, a leveleket és az esetleges rossz minőségű bogyókat. Ezután alaposan meg kell mosni őket, és szárazra kell törölni.
  2. Szárítás: Az arónia bogyókat különböző módszerekkel lehet szárítani, például a sütőben, a dehidratálóban vagy a napfényben. Az egyik leggyakoribb módszer a sütőben való szárítás. Ehhez először elő kell melegíteni a sütőt 60-70 fokra, majd az arónia bogyókat egyenletesen el kell oszlatni egy sütőpapírral bélelt tepsin. A bogyókat 4-6 órán keresztül kell szárítani, időnként megfordítva őket, hogy mindkét oldaluk egyenletesen száradjon. A szárítási idő a bogyók méretétől és a környezeti hőmérséklettől függ.