Milyen pozitív hatásai vannak a fokhagymának szervezetünkre?

  • Magas allicin tartalma miatt komoly védelmet adhat rendszeres fogyasztása esetén a szív- és érrendszeri betegségek ellen.
  • Gátolhatja a baktériumok, vírusok és gombák növekedését, ezért jótékony hatású lehet a megfázás és az influenza ellen is.
  • Emellett javítja az immunrendszer működését, és csökkentheti a rák kockázatát.
  • Segíthet csökkenteni a magas vérnyomást, és javíthatja az anyagcsere-folyamatokat.
  • Erős anti-inflammatorikus és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.

Mivel a fokhagyma fűszerként használható, így könnyen beilleszthető az étrendbe, és rendszeres fogyasztása javíthatja az egészségi állapotot.

Mit jelent, hogy magas allicin tartalma van a fokhagymának?

Az allicin egy vegyület, ami a fokhagymában található, és amikor a fokhagyma megtörik, elpusztulnak benne az enzimek, amelyek összeállítják az allicint. Az allicin a fokhagymában található fő aktív összetevő, ami számos jótékony hatást fejt ki az egészségre nézve. A legfontosabb hatásai közé tartozik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése, az immunrendszer erősítése, a rák elleni védelem, a baktériumok, vírusok és gombák elleni védelem, valamint az anyagcsere-folyamatok javítása. Emellett az allicin erős anti-inflammatorikus és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, ami hozzájárul a szervezet szabadgyökök elleni védelméhez és a sejtek károsodásának megelőzéséhez.

Milyen módon érdemes fogyasztani a fokhagymát?

A fokhagymát számos módon fogyaszthatod, így a következőkben néhány lehetőséget említek:

  • Frissen aprítva: A fokhagymát frissen aprítva lehet hozzáadni ételekhez, mint például a salátákhoz, a húsokhoz, a levesekhez és a szószokhoz. Ebben a formában a fokhagymának valóban maximális a jótékony hatása, mert a frissen aprított fokhagymában található a legtöbb allicin.
  • Fokhagymakrém: A fokhagymát aprítva lehet összekeverni tejjel, vajjal, sajttal, vagy éppen krémsajttal, hogy fokhagymakrémet kapjunk.
  • Fokhagymalevek: Fokhagymát lehet aprítva összekeverni citromlével, olívaolajjal, és fűszerekkel, hogy aztán fokhagymalevet tudjunk fogyasztani.
  • Fokhagymakapszula: A fokhagymához már kapszula formában is hozzá lehet jutni, ezzel a módszerrel könnyebben bevihető az étrendbe, és nem jelentkezik a kellemetlen illat sem a szájban.
  • Fokhagyma koncentrátum: A fokhagymát koncentrált formában is megvásárolhatjuk már, ahogy a nevéből is adódik, ez egy erősített formája a fokhagymának, amit főzés során az ételekhez is adagolhatunk.

Fontos megemlíteni, hogy a fokhagymát érdemes frissen fogyasztani, mert a főzés során a hatóanyagokat és az ízt is elveszítheti.

Hol terem a legtöbb fokhagyma?

A fokhagymát világszerte termesztik, de a legnagyobb termelő országok között is Kína viszi el a prímet, India, Spanyolország, és az Egyesült Államok mellett. Kína a világ fokhagyma termelésének legalább 61%-t biztosítja. India is jelentős termelő ország, elsősorban a punjab és a haryana tartományokban van nagy hagyománya a fokhagyma termesztésének. Európában Spanyolország az egyik vezető fokhagymatermelő állam, ahol például Murcia tartományban biztosít nagyon sok családnak évről-évre biztos megélhetést a fokhagyma termesztése és értékesítése. Az Egyesült Államokban pedig Kaliforniában, Arizonában, és Georgiában termesztenek jelentős mennyiségű fokhagymát.

 

Ki ne nosztalgiázna örömmel a balatoni nyarak egyik slágerével, a fokhagymás lángossal. Éppen ezért most egy olyan receptet osztunk meg, amellyel biztos lesz a siker.

Fokhagymás lángos recept

Hozzávalók:

  • 2 pohár liszt
  • 1/2 pohár tej
  • 1/2 pohár víz
  • 1 tasak élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1/2 teáskanál só
  • 2 gerezd fokhagyma, reszelve
  • 1/2 pohár olaj, a lángos sütéséhez

Elkészítés módja:

  1. A lisztet öntsük egy tálba, majd adjunk hozzá élesztőt, cukrot és sót. Majd ezt követően jól keverjük össze a tésztánk alapját.
  2. Adjunk hozzá reszelt fokhagymát és tejet, illetve vizet, és jól dolgozzuk össze az élesztős tésztát.
  3. Hagyjuk a tésztát egy meleg helyen kb. 30 percig kelni, majd a dagasztás után már süthetjük is a finomabbnál finomabb fokhagymás lángosokat.

Jó étvágyat és jó egészséget kívánunk!