A kollagén egy természetesen előforduló fehérje, amelyet a szervezetünk maga állít elő, és fiatal korunkban általában elegendő mennyiségben termelődik. Azonban az idő múlásával termelődése folyamatosan csökken, ami hozzájárulhat az életkorral járó változásokhoz és egészségügyi problémákhoz. Körülbelül 25 éves kortól kezdve a kollagén termelése fokozatosan lassul a szervezetben, évente 1%-kal csökken a mennyisége.

Bőr egészsége és fiatalossága: a kollagén hozzájárul a bőr szerkezetének fenntartásához, segíti annak rugalmasságát és hidratáltságát. Az idő múlásával a kollagén termelése csökken, ami ráncok, finom vonalak és egyenetlen bőrtónus megjelenéséhez vezethet. 

Ízületi egészség és mozgékonyság: az egyik legismertebb tulajdonsága a kollagénnek az ízületek és a porcok rugalmasságának biztosítása. Az ízületek megfelelő működése és a’ ‘szivacsszerű’ porcok állapota nagymértékben függ a megfelelő kollagénszinttől. Az idősebb korban gyakran jelentkező ízületi fájdalmak összekapcsolódhatnak a kollagén termelésének csökkenésével. A kollagén hozzájárulhat az ízületek stabilitásának növeléséhez, csökkentve ezzel az ízületi fájdalmakat és sérülések esélyét.

Haj és köröm erősítése: a haj és a köröm egészsége is jelentősen függ a megfelelő kollagénszinttől. A törékeny és töredezett haj, valamint a gyenge és berepedezett köröm jelezhet kollagénhiányt.

Az emésztőrendszer támogatása: a kollagén segíthet a bélrendszer állapotának javításában és a gyomor-bél traktus egészségének fenntartásában. A kollagén bevonatot képezhet a bél belső falán, ezáltal segíthet a sérült nyálkahártya regenerálásában és a bélmozgás normalizálásában.

Sportteljesítmény és regeneráció: sportolók és aktív életmódot folytatók számára is hasznos lehet a kollagén fogyasztása. A kollagén segíthet az izmok és inak regenerációjában, valamint a kötőszövetek erősítésében, ami javíthatja a teljesítményt és csökkentheti a sportolás okozta sérülések kockázatát.

Csonttömeg és fogak: a kollagén a csontok és fogak egyik fontos alkotóeleme. Az alacsony kollagénszint hozzájárulhat a csontok gyengüléséhez és a fogak elvesztéséhez. 

A „kólla” görög szóból származik a kollagén kifejezés, melynek jelentése ragasztó. A táplálkozással bevitt nyersanyagokból a szervezet úgymond ragasztót/kollagént készít. Amennyiben termelődését kollagén étrend-kiegészítőkkel is támogatjuk, akkor rövidebb időn belül láthatjuk el a szerveket, szöveteket, bőrt könnyen hozzáférhető kollagén láncokkal. 

Az időgazdaságos megoldási javaslatot szervezetünk számára a hidrolizált kollagén jelentheti, melyet előzetesen hidrolízissel, azaz enzimatikus bontással állítanak elő. Ez a folyamat könnyen emészthető kollagén peptideket eredményez, amelyek hatékonyabban hasznosulnak. Ezek a kollagént tartalmazó étrend-kiegészítők általában íztelenek és könnyen oldódnak folyadékban, így könnyű hozzáadni italokhoz vagy ételekhez. 

Kollagén kontra zselatin?

A magyar zselatin megnevezés eredete a francia ’gélatin’  kifejezésre vezethető vissza. Régóta használt alapanyag, mely korábban elsősorban enyvként ismert, majd a gyógyszer-, hús-, és cukrásziparban is teret nyert. Állati csontokból, bőrből és inakból előállított zselatin az egyik legfontosabb fehérjét, a kollagént tartalmazza. Étkezési zselatint számos étel elkészítéséhez felhasználhatunk, mint például levesek sűrítéséhez, kocsonyákhoz, gumicukrokhoz, édességekhez és krémek keménységének biztosításához. Bár a zselatin legjobb forrása a házilag készített csontleves, a por alakú étkezési zselatin nagyszerű és egyben kényelmes módja a kollagén pótlásának, hogy ne kelljen minden egyes nap levest főznünk.

Most akkor hidrolizált kollagént vagy étkezési zselatint fogyasszunk? A hidrolizált kollagén és a zselatin nem azonosak. A kettő között a feldolgozási módszer a különbség. Intenzívebben bontják le a kollagént a hidrolizált forma létrehozásához, a fehérjék így kisebb részekre bomlanak. Mindkettő ugyanabból az aminosavból áll, de kémiai tulajdonságukban különböznek. Azért hogy csökkentsék az aminosav kötéseket leválasztó molekulatömeget, magasabb hőmérsékletű tartályban tárolják a kollagént. Ezután a terméket száraz porrá alakítják a megfelelő időpontban. Míg a zselatint egyszerűen hűtik, megszilárdítják, majd szemcsés részletezésig őrlik és csomagolják.

A főtt kollagén formája úgymond a zselatin, melynél nem használnak enzimeket, teljes mértékben nincs lebontva, az aminosavakat hosszú láncolatát tartalmazza. A kollagén peptidek számos forrásból származhatnak: marha, sertés, csirke vagy tengeri, rövid kollagén láncokkal.

A különböző típusú kollagén források különböző tulajdonságokkal és előnyökkel rendelkeznek. Élelmiszeriparban, kozmetikában és az orvostudományban is széles körben alkalmazzák.

Az egyik legelterjedtebb kollagéntípus a marhakollagén. Kiváló fehérjeforrás, amely támogatja a test számos szövetét, különösen előnyös a bőr és a csontok állapotának javítására. A sertéskollagén ugyanúgy hasznosítja a bőrt és csontokat, mint a marhakollagén, azonban nem tartalmaz IV. típusú kollagént. Emiatt közelebb áll az emberi kollagénhez, így az orvosbiológiai iparban gyakran alkalmazzák.

A hidrolizált csirkekollagén kevésbé népszerű a szarvasmarha kollagénhez képest. Zselatin és más alapanyagok előállítására azonban széles körben használják.

A tengeri kollagén forrásai közé tartoznak különböző tengeri élőlények, mint például halak, tengeri csillagok, medúza, szivacsok, tengeri sünök, polipok, tintahalak, tengeri növények és garnélarákok. Ezekből a forrásokból nyert kollagén I. típusú kollagén, és számos előnye van, mint például a magasabb kivonási hozam, környezetbarát feldolgozás és könnyebb felszívódás, mivel az itt található molekulák kisebbek. Kizárólag halból származó termékeket lehet csak ténylegesen halkollagénnek nevezni. Fogyasztásával legfőképpen a bőr hidratáltságához, rugalmasságához, kisebb ráncok halványításához és a sebgyógyuláshoz járulhatunk hozzá.

Az emésztőrendszerünk ugyanúgy lebontja a zselatint és a hidrolizált kollagént is ugyanazon aminosavakra, tehát a hatásuk szempontjából gyakorlatilag mindegy, hogy melyik formát fogyasztjuk. Azonban néhány ember könnyebben emésztheti meg a hidrolizált formát.

A zselatin remek lehetőség a mindennapi életben, ha az aminosavak bevitelét növelnénk, mivel a kollagén alapú építőelemek kiváló forrása. Azonban, ha gyorsan és hatékonyan szeretnénk támogatni a kollagénszintet, akkor a hidrolizált kollagén a kitűnő választás.

A kollagén és étkezési zselatin fogyasztását tehát nem csupán esztétikai okokból, hanem az egészségünk és fizikai teljesítőképességünk javítása érdekében is érdemes fontolóra vennünk. A megfelelő kollagénszint hozzájárulhat a vitalitásunk és mozgékonyságunk megőrzéséhez, valamint csökkentheti az ízületi problémák és sportsérülések kialakulásának esélyét. A kollagén rendszeres fogyasztása így kulcsfontosságú lehet abban, hogy minőségi életet éljünk a lehető legtovább.