Mennyi kalóriát tartalmaznak a magok?

  1. Mandula: kb. 576 kcal (kb. 2420 kJ)/100 g. A mandula gazdag jó zsírokban, fehérjében és rostokban.
  2. Dió: kb. 654 kcal (kb. 2735 kJ)/100 g. A dió is jó hatású zsírokat, fehérjét és rostokat tartalmaz.
  3. Mogyoró: kb. 580 kcal (kb. 2425 kJ)/100 g. A mogyoró magas zsír- és fehérje tartalmú, kiváló forrása az E-vitaminnak.
  4. Szezámmag: kb. 573 kcal (kb. 2400 kJ)/100 g. A szezámmag gazdagok zsírokban és kalciumban.
  5. Napraforgómag: kb. 584 kcal (kb. 2445 kJ) /100 g. A napraforgómag kiváló E-vitamin- és szelénforrás.
  6. Lenmag: kb. 534 kcal (kb. 2235 kJ)/ 100 g. A lenmag rostokban, egészséges zsírokban, fehérjében és omega-3 zsírsavakban gazdag. Emellett fontos ásványi anyagokat is tartalmaz, pl. magnéziumot, foszfort és kalciumot. A lenmagot gyakran őrölt formában vagy egészben adják hozzá kenyerekhez, péksüteményekhez, zabkásához, joghurthoz és smoothie-khoz. Az egészséges táplálkozás részeként ismert, különösen az omega-3 zsírsavak miatt, amelyek jótékony hatással lehetnek az egészségre, a szív- és érrendszerre. A lenmag mértékkel fogyasztva kiváló táplálékforrás lehet.
  7. Chia mag: kb. 486 kcal (kb. 2035 kJ) / 100 g. A chia mag gazdag rostokban és Omega-3 zsírsavakban.
  8. Tökmag: Kb. 574 kcal (kb. 2400 kJ)/100 g. A tökmag is magas zsírtartalommal rendelkezik, valamint jó fehérje- és rostforrás.
  9. Pisztácia: kb. 560 kcal (kb. 2340 kJ)/100 g. A pisztácia telítetlen zsírsavakban gazdag, és jó forrása a fehérjének, rostoknak, valamint számos vitamin és ásványi anyagnak. B-vitaminokat, E-vitamin-t tartalmaz, réz, foszfor és vas is megtalálható benne.
  10. Nyers köles kb. 378 kcal (kb. 1585 kJ)/ 100 g. A kölest gyakran főzik vagy gőzölve készítik, ami enyhén megváltoztathatja a kalóriaértékeket. A köles magas rost- és fehérjetartalommal rendelkezik, jelentős mennyiségű B-vitamint, vasat, foszfort és mangánt is tartalmaz. A köles gluténmentes gabona, így a gluténmentes étrend részeként is fogyasztható.
  11. Nyers szójabab: kb. 446 kcal (kb. 1865 kJ)/100 g. A szójabab gazdag fehérjében, rostokban és jótékony hatású fitokemikáliákban, például izoflavonoidokban. Emellett a szójababban található fehérje teljes értékű, vagyis tartalmazza az összes esszenciális aminosavat. Ezért a szójabab és szójatermékek fontos részei lehetnek a vegetáriánus vagy vegán étrendeknek. A szójababot széles körben felhasználják a konyhában, és számos egészséges étel alapanyaga.
  12. Nyers kesudió: kb. 553 kcal (kb. 2315 kJ)/100 g. A kesudió gazdag jó hatású zsírokban, fehérjében és rostokban, emellett fontos ásványi anyagokat (réz, foszfor, magnézium, mangán) tartalmaz. A kesudiót gyakran fogyasztják nyersen vagy sütve, valamint salátákhoz és currys ételekhez adják.
  13. Nyers paradió (angol dió): kb. 654 kcal (kb. 2735 kJ)/100 g. A paradió gazdag jó zsírokban, fehérjében és rostokban. Emellett tartalmaz fontos ásványi anyagokat, például magnéziumot, rézet, foszfort és vasat, valamint B-vitaminokat és E-vitamint. A paradiókat gyakran nyersen fogyasztják, de felhasználhatják süteményekben, salátákban, granolákban és más ételekben is.
  14. Nyers fenyőmag: kb. 673 kcal (kb. 2816 kJ) /100 g. A fenyőmagok gazdagok jó hatású zsírokban, fehérjében és ásványi anyagokban, magnéziumban, foszforban, vasban, valamint jelentős mennyiségű E-vitamin is található bennük.
  15. Nyers török mogyoró: kb. 571 kcal (kb. 2389 kJ)/ 100 g. Fehérjében és rostokban gazdag, tartalmaz káliumot, magnéziumot, foszfort, vasat és cinket.
  16. Nyers amaránt mag: kb. 371 kcal (kb. 1553 kJ) 100 g. Az amaránt magok kiváló fehérje- és rostforrások, gazdagok ásványi anyagokban, kalciumban, magnéziumban és vasban. Az amaránt szemmagjait gyakran használják fel köretekként, rizs vagy köles helyett, péksüteményekhez, süteményekhez és sütikhez is hozzáadhatók, és lisztté őrölve kenyér vagy pékáruk készítéséhez is felhasználhatók. Az amaránt magok egyre népszerűbbek az egészségtudatos étrend részeként, mivel teljes értékű táplálékot kínálnak, és számos élelmiszerérzékenység esetén is alternatívát nyújthatnak. Kalória- és tápanyagtartalmuk miatt érdemes figyelni a fogyasztásukra, de a mértékletes fogyasztás során kiváló táplálékforrások lehetnek.
  17. Nyers lótuszmag: kb. 89 kcal (kb. 372 kJ) /100 g. A lótuszmagok alacsony kalóriatartalommal rendelkeznek, és jó fehérjeforrások. Gazdagok B-vitaminokban, vasban, magnéziumban és foszforban is. A lótuszmagokat gyakran felhasználják desszertekhez, péksüteményekhez, süteményekhez, salátákhoz és egyéb ételekhez. Az ázsiai konyhában is széles körben használják. Mivel alacsony a kalóriaértékük, a lótuszmagok kiválóan illeszkednek az egészségtudatos étrendhez, és remekül felhasználhatók különféle ételekben.