Ha definiálni szeretnénk, akkor a mandulatej egy olyan növényi tejtermék, amelyet a mandulából készítenek. De nemcsak iparilag, hanem otthon is előállíthatjuk magunknak ezt a tejterméket. Az alábbiakban bemutatunk egy jól bevált receptet azok részére, akiknek egyrészt kihívást jelent a saját fogyasztásra alkalmas élelmiszer/ ital elkészítése, másrészt jobban bíznak abban, amit maguk állítanak elő, mint a boltban kapható termékekben, legyen szó akár éppen a mandulatejről.

A mandulatej elkészítéséhez a hozzávalók:

  • 1 csésze nyers mandula
  • 4 csésze víz
  • ízlés szerint édesítőszer (pl. méz, agave szirup, datolya)
  • opcionálisan vanília kivonat, vagy fahéj a mandulatej ízesítéshez

A mandulatej elkészítésének módja:

  1. Áztassuk be a mandulákat egy tálban legalább 6 órán keresztül, vagy egész éjszakára is betehetjük hideg vízbe.
  2. Öntsük le az áztatóvizet, majd öblítsd le a mandulákat tiszta vízzel.
  3. Tegyünk 2 csésze vizet és az áztatott mandulákat egy turmixgépbe, majd adjuk hozzá az általunk kiválasztott édesítőket és ízesítőket.
  4. Turmixoljuk össze az összetevőket, amíg sima és homogén állagú nem lesz a mandulatej.
  5. Szűrjük le a mandulatejet egy finom szűrőn, vagy sajtkendőn keresztül, hogy eltávolítsuk az apró darabokat és rostokat.
  6. A maradék 2 csésze vizet adjuk hozzá a mandulatejhez és jól keverjük össze.
  7. Tároljuk a mandulatejet hűtőszekrényben, így akár 3-4 napon keresztül is megőrzi frissességét és ízét.

A mandulatej használható kávéhoz, smoothie-hoz, müzlihez, vagy egyszerűen önmagában is fogyasztható.

Milyen előnyei vannak szervezetünk számára a mandulatejnek?

A mandulatej egészséges alternatívája lehet a tehéntejnek, vagy más növényi alapú tejeknek, mivel számos előnyös paraméterrel rendelkezik. Ezek közül fontosnak tartjuk megemlíteni az alábbi tulajdonságokat:

  1. Magas tápérték: A mandulatej magas tápértéket tartalmaz. Gazdag forrása az egészséges zsíroknak, fehérjéknek, rostoknak, vitaminoknak és ásványi anyagoknak, mint például a kalcium, a vas, a magnézium és a cink.
  2. Koleszterinszegény: A mandulatej nem tartalmaz koleszterint, így kiváló alternatívája lehet a tejtermékeknek, amelyek magasabb koleszterintartalmúak lehetnek.
  3. Gluténmentes: A mandulatej gluténmentes, így azok számára is ideális lehet, akik gluténérzékenyek vagy gluténmentes étrendet követnek.
  4. Laktózmentes: A mandulatej nem tartalmaz laktózt, így azok számára is kiváló alternatíva lehet, akik laktózérzékenyek, vagy laktózintoleranciában szenvednek.