A maqoi cserjékről a bogyókat kézzel szüretelik, nagyon odafigyelve arra, hogy csak a legjobb minőségű szemeket „takarítsák be”. A szüret után speciális, természetes eljárással konzerválják a bogyókat, majd pedig gyorsfagyasztásos módszerrel szárítják ki. Ezt követően finom porrá őrlik a maqui bogyókat, amelyek így megőrzik gazdag ásványi anyag, fehérje, vitamin és rost tartalmukat.
A maqui bogyó kivonatnak számos pozitív egészségügyi hatása van
- Antioxidáns hatás: A Bio Maqui bogyó gazdag antioxidantokban, amelyek védik a szervezetet a káros szabadgyökök okozta károsodásoktól.
- Vérnyomás csökkentő hatás: Egyes tanulmányok szerint a bio maqui bogyó kivonat hasznos lehet a vérnyomás csökkentésében.
- Véd a szívbetegségektől: A bio maqui bogyó kivonat segíthet csökkenteni a szívbetegségek kockázatát azzal, hogy javítja a vérkeringést és csökkenti a koleszterinszintet.
- Fájdalomcsillapító hatás: Egyes szakemberek szerint a bio maqui bogyó kivonat fájdalomcsillapító hatással bírhat szervezetünkre.
- Immunerősítő hatás: A maqui bogyóból készült kivonat gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, amelyek erősítik az immunrendszert.
Maqui bogyó felhasználása
- Frissen fogyasztva: A maqui bogyókat egyszerűen frissen is fogyaszthatod, mint bogyósnassolást vagy akár gyümölcssalátába keverve.
- Smoothie-ban: Adj hozzá friss vagy fagyasztott maqui bogyókat a smoothie-khoz, hogy még több antioxidánssal gazdagítsd a turmixodat.
- Gyümölcslevekhez: Dúsítsd gyümölcsleveidet, italaidat vagy a vízzel hígított italokat friss vagy szárított maqui bogyókkal.
- Chia pudingban: Keverd a maqui bogyókat a chia maggal és növényi tejjel, hogy ízletes és egészséges chia pudingot készíts.
- Joghurtban vagy tejtermékekben: Keverd a friss vagy szárított maqui bogyókat joghurtba vagy növényi tejtermékekbe, hogy ízletes és tápláló reggeli vagy nassolószemeket készíts.
- Salátákban: Dobj néhány maqui bogyót salátáidba, hogy színt és antioxidánsokat adj hozzá.
- Édes ételekben: Használd a maqui bogyókat muffinokban, sütikben vagy piskótákban is az íz és tápanyagtartalom növelése érdekében.
- Hűsítő desszertekben: Készíts maqui bogyó fagylaltot vagy jégkrémet a meleg időben.
- Granolában vagy müzliben: Keverd hozzá a bogyókat a házi granolához vagy müzlihez.
- Superfood porokkal: Szárított maqui bogyó por formájában is kapható, amelyet könnyedén hozzáadhatsz smoothie-khoz, joghurthoz vagy más ételekhez.
Maqui bogyó receptek
Maqui smoothie
Hozzávalók
- 1 csésze friss vagy fagyasztott bogyók (pl. málna, eper)
- 1 evőkanál friss vagy fagyasztott maqui bogyók
- 1 érett banán
- 1 csésze növényi tej (pl. mandulatej, kókusztej)
- Méz vagy más édesítőszer ízlés szerint (opcionális)
Elkészítés: Egyszerűen helyezd az összes hozzávalót egy turmixgépbe, majd turmixold simára. Ízlés szerint adhatsz hozzá édesítőszert. Töltsd poharakba és azonnal fogyaszd el.
Maqui chia puding
Hozzávalók
- 3 evőkanál chia mag
- 1 csésze növényi tej
- 1 evőkanál maqui bogyó por
- Friss gyümölcs vagy magvak a díszítéshez
Elkészítés: Keverd össze a chia magot és a növényi tejet egy tálban. Adj hozzá a maqui bogyó port és alaposan keverd el. Hagyd állni a hűtőben legalább 2-3 órán át, vagy akár egész éjszakán át, hogy a chia magok megduzzadjanak és sűrű pudingot képezzenek. Tálald friss gyümölcsökkel vagy magvakkal a tetején.
Maqui joghurt parfé
Hozzávalók
- 1 csésze görög joghurt vagy növényi joghurt
- 1 evőkanál méz vagy édesítő ízlés szerint
- 1 evőkanál friss vagy fagyasztott maqui bogyók
- Granola vagy apróra tört dió a rétegezéshez
Elkészítés: Rétegezd a joghurtot, mézet, maqui bogyókat és granolát vagy diókat poharakban vagy tálakban. Ismételd meg a rétegezést, amíg a hozzávalók elfogynak. A tetejére is szórj néhány maqui bogyót.
Fontos! A maqui bogyó nagyon intenzív színű és erős ízű lehet, ezért az adagolástól és az ízesítéstől függően állítsd be a recepteket természetesen az ízlésed szerint.