Mentes receptek
Mentes csokoládés-narancsos torta
Hozzávalók
- 200 g mandulaliszt
- 50 g kakaópor (cukormentes)
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál só
- 3 tojás
- 125 ml méz vagy juharszirup
- 75 ml olívaolaj
- 1 narancs reszelt héja és leve
- 1 teáskanál vanília kivonat
Elkészítés
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy tortaformát sütőpapírral.
- Egy tálban keverd össze a mandulalisztet, kakaóport, szódabikarbónát és sót.
- Egy másik tálban verd fel a tojásokat, majd keverd hozzá a mézet vagy juharszirupot, olívaolajat, narancs héját, narancs levét és vanília kivonatot.
- Keverd össze a nedves és száraz hozzávalókat, majd öntsd a tésztát a tortaformába.
- Süsd a tortát 30-35 percig, vagy amíg a közepébe szúrt fogpiszkáló tiszta nem lesz.
- Hagyd kihűlni, majd díszítsd mandulaforgácsokkal és narancshéjjal.
Mentes diós-gesztenyés torta
Hozzávalók
- 200 g dió
- 200 g gesztenyepüré (konzerv vagy házi)
- 100 g datolya (áztatva és kimagozva)
- 2 evőkanál kókuszolaj
- 2 evőkanál méz vagy juharszirup
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- 1/4 teáskanál só
Elkészítés
- Egy aprítógépben daráld le együtt a diót és a datolyát.
- Add hozzá a gesztenyepürét, kókuszolajat, mézet vagy juharszirupot, vanília kivonatot, fahéjat és sót, majd keverd össze, amíg egy homogén masszát kapsz.
- Öntsd a masszát egy tortaformába, majd hűtőben hagyd pár órán át megszilárdulni.
- Díszítsd diódarabokkal vagy kakaóporral.
Ezek a receptek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot és glutént, így ideálisak azoknak, akik cukor- és gluténmentes étrendet követnek.
Karácsonyi desszertek cukor és liszt nélkül
Cukormentes, gluténmentes gyümölcskenyér
Hozzávalók
- 200 g mandulaliszt
- 100 g zabliszt (gluténmentes)
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 3 tojás
- 100 ml juharszirup
- 100 ml olívaolaj
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 200 g vegyes szárított gyümölcs (pl. mazsola, sárgabarack, datolya)
Elkészítés
- Melegítsd elő a sütőt 160°C-ra, és bélelj ki egy kenyérformát sütőpapírral.
- Egy tálban keverd össze a mandulalisztet, zablisztet, sütőport, fahéjat és szegfűszeget.
- Egy másik tálban verd fel a tojásokat, majd keverd hozzá a juharszirupot, olívaolajat és vanília kivonatot.
- Keverd össze a nedves és száraz hozzávalókat, majd keverd hozzá a vegyes szárított gyümölcsöket.
- Öntsd a tésztát a kenyérformába, majd süsd 45-55 percig, vagy amíg a közepébe szúrt fogpiszkáló tiszta nem lesz.
- Hagyd kihűlni, majd szeleteld fel és tálald.
Cukormentes, gluténmentes sárgarépás torta
Hozzávalók
- 200 g mandulaliszt
- 200 g reszelt sárgarépa
- 3 tojás
- 100 ml juharszirup
- 100 ml olívaolaj
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- 1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 50 g apróra vágott dió vagy mogyoró (opcionális)
Elkészítés
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és készíts elő egy tortaformát sütőpapírral.
- Egy tálban keverd össze a mandulalisztet, sárgarépát, sütőport, fahéjat és szerecsendiót.
- Egy másik tálban verd fel a tojásokat, majd keverd hozzá a juharszirupot, olívaolajat és vanília kivonatot.
- Keverd össze a nedves és száraz hozzávalókat, majd keverd hozzá az apróra vágott diót, ha használsz.
- Öntsd a tésztát a tortaformába, majd süsd 35-40 percig, vagy amíg a közepébe szúrt fogpiszkáló tiszta nem lesz.
- Hagyd kihűlni, majd díszítsd krémsajt vagy mascarpone krémmel (cukormentes) és reszelt sárgarépával.
Ezek az alternatív receptek cukor- és gluténmentesek, így megfelelnek különböző diétákat követő embereknek is. Próbáld ki ezeket az egészséges karácsonyi torta recepteket, és élvezd a csodás ízeket!
Mentes karácsonyi keksz receptek
Cukormentes gyümölcsös zabkeksz
Hozzávalók
- 2 bögre zabpehely (gluténmentes, ha szükséges)
- 2 nagy banán, pépesre törve
- 1/2 bögre mazsola vagy más szárított gyümölcs apró kockákra vágva
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 teáskanál őrölt fahéj
Elkészítés
- Melegítsd elő a sütőt 175°C-ra és készíts elő egy sütőpapírral bélelt tepsit.
- Egy tálban keverd össze az összetört banánt, vaníliát és fahéjat.
- Adj hozzá a zabpelyhet és a szárított gyümölcsöt, majd alaposan keverd össze.
- Készíts kis golyókat a tésztából, majd lapítsd le őket a sütőlapon.
- Süsd 15-20 percig, vagy amíg a kekszek aranybarnák lesznek.
- Hagyd kihűlni, majd tálald.
Mandulalisztes diós-kókuszos keksz
Hozzávalók
- 1 bögre mandulaliszt
- 1/2 bögre kókuszreszelék
- 1/2 bögre dió apróra vágva
- 1/4 bögre kókuszzsír (olvasztva)
- 1/4 bögre juharszirup vagy méz
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1/4 teáskanál só
Elkészítés
- Melegítsd elő a sütőt 175°C-ra és készíts elő egy sütőpapírral bélelt tepsit.
- Egy tálban keverd össze a mandulalisztet, kókuszt, diót és sót.
- Egy másik tálban keverd össze a kókuszzsírt, juharszirupot és vanília kivonatot.
- Keverd össze a nedves és száraz hozzávalókat, majd hagyd pihenni a tésztát 10-15 percig.
- Készíts kis golyókat a tésztából, majd lapítsd le őket a sütőlapon.
- Süsd 12-15 percig, vagy amíg a kekszek aranybarnák lesznek.
- Hagyd kihűlni, majd tálald.
Ezek az egyszerű, mentes karácsonyi keksz receptek megfelelnek a cukormentes és gluténmentes étrendnek is, így bátran készítheted őket az ünnepekre. Jó sütést és boldog karácsonyt kívánok!