Amikor mosható textilpelenkáról beszélünk, sokaknak szüleink, vagy éppen saját gyermekkorunk pelenkái „ugranak be” elsőre és ilyenkor bizony könnyen elhúzhatjuk a szánk szélét, mondván abból köszönjük szépen nem szeretnénk kérni. A tudomány vívmányai azonban a pelenkákat sem kímélték, így a mosható textil pelenkák a speciálisabb igényeket is kielégítik ma már és színben, méretben, de még alakban is számtalan változatuk létezik. Arról nem is beszélve, hogy automata mosógéppel moshatjuk és a közhiedelemmel ellentétben nem szükséges, hovatovább nem szabad e pelenkákat „főzni”, vagy éppen vasalni. Ezek ugyanis jelentősen rontanak a mosható pelenka állagán.

Miből készítik a mosható pelenkát?

A pelenka belső része, amelynek fő funkciója a nedvszívás, általában pamutból, kenderből, vagy éppen bambuszból készül. A nedvszívó képessége mellett ugyanis fontos, hogy a babának kényelmes és puha érzetet adjon. A mosható pelenka külső részének elsődleges feladata, hogy megakadályozza a nedvesség szivárgását, amellett, hogy természetes szellőzést biztosítson a baba popsijának. Ma már egyre elterjedtebb, hogy gyapjúból készítik a „külsőt”.

Mennyit spórolhatunk a mosható pelenkával?

Ha röviden szeretnénk válaszolni a kérdésre, akkor nagyon sokat. Sokkal többet, mint amennyit első „ránézésre” gondolnánk. Egy babán, amíg eléri a szobatiszta időszakot – amelyet egyébiránt a mosható pelenkákkal a tapasztalat szerint akár 4-5 hónappal korábban elérnek – akár 200-300.000 Ft-ot is spórolhatunk a pelenka költségein. Ha megfelelő minőségű termékeket választunk, akkor a második babánál is vidáman használhatjuk a korábbi készletünket, így akár fél milliós is lehet a megtakarításunk 2 „mosható pelenkás” gyermek után.