Tavasz az újjászületés évszaka. Ilyenkor nemcsak a természet újul meg, de az emberi szervezetnek is nagyon komoly plusz energiákra van szüksége ahhoz, hogy a lassított télből a gyorsítósávban lévő tavaszhoz tudja igazítani magát. Ehhez a „versenyhez” pedig nem másra van szüksége a sok szabadlevegős mozgás mellett, mint vitaminra. Mégpedig nagyon sok vitaminra.

Ezeket a vitaminokat részben a természet maga biztosítja, részben viszont nekünk kell gondoskodnunk a megfelelő „bevitelről”, hiszen ezek hiányában komoly problémák léphetnek fel egészségi állapotunk tekintetében. Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül néhány vitamint szeretnénk „közelebb hozni” a Green Pláza olvasóihoz, amelyekre a tavaszi hónapokban elengedhetetlen szükségünk lehet.

Egy ismerős kifejezés: tavaszi fáradtság

Gyakran használjuk, de vajon tudjuk-e pontosan, hogy mit is takar a „tavaszi fáradtság” kifejezés? És vajon tudjuk-e, hogy valójában melyik vitaminok hiánya eredményezi ezt a problémát? A vitaminoknak „általános” felelősségük van, hiszen amellett, hogy például a szemünk, vagy a csontjaink egészségéért felelnek, a sejtek regenerálódásáért és az immunrendszerünk megfelelő működéséért is a vitaminok a felelősek. Éppen ezért, ha a szervezetünk nem jut megfelelő mennyiséghez, akkor bizony komoly hiánytüneteink keletkezhetnek.

A-vitamin: Ennek hiányában a fertőzésekkel szemben csökken az ember ellenálló képessége. Fokozottabba

D-vitamin: A napos tavaszi, nyári szezonban szerencsénk van, mert napi 15-20 perc szabad levegős napozással (természetesen nem akkor, amikor az UV sugárzás a legnagyobb) megoldhatjuk szervezetünk D-vitamin szükségletét.

E-vitamin: Furcsán hangzik, de az E-vitamin hiányának lehet olyan hatása, hogy egyszerűen gyorsabban öregedik a szervezetünk. Emellett mind a Parkinson-kór esetében, mind pedig az Alzheimer-kór esetében kimutatták már a szakértők a pozitív hatását.

K-vitamin: Ez a vitamin, amiről talán a legkevesebb szó esik, pedig jelentős szerepe van például a bélrendszer megfelelő állapotban tartásában.