A növényi alapú tejek általános jellemzői

  • Alacsonyabb a kalória- és zsírtartalmuk, mint a hagyományos tejnek.
  • Változó mennyiségű fehérjét tartalmaznak, a szójatej a leginkább fehérjében gazdag növényi tej.
  • Vitaminokkal és ásványi anyagokkal (kalciummal és D-vitaminnal) dúsítják, így pótolják e tápanyagok hiányát az eredeti növényi alapú összetevőkből.
  • A kiváló minőségű növényi tej antibiotikum és hormonmentes, ami az állati eredetű tej esetében a takarmányokon keresztül jut be a tejet adó állat szervezetébe.
  • A többféle növényi alapú tejek íze és állaga eltérő lehet.

Fontos megjegyezni, hogy a növényi eredetű tejek nem feltétlenül helyettesítik a teljes tejet a főzésben és sütésben, ugyanakkor rengeteg receptet találunk az interneten a növényi tejek és tejtermékek sokrétű felhasználásáról.

Növényi tejek fajtái

Kókusztej

Lenmagtej

Mandula tej

Rizstej

Szója tej

Zabtej

  1. Kókusztej

A kókusztej íze kellemes, kókuszos, enyhén édeskés, tápláló forrása vitaminoknak és ásványi anyagoknak, beleértve a B-vitaminokat, kálciumot, magnéziumot és cinket. Figyelem! A kókusztej magas zsírtartalma miatt magas kalória tartalmú is, így nagyon fontos figyelni a napi fogyasztási mennyiségre. Magas koleszterintartalma miatt pedig egészséges diétával együtt javasolt alkalmazni.

A kókusztejet levesek, főzelékek és sütemények készítéséhez használhatjuk, de kiváló alternatíva tehéntej helyettesítésére, tejeskávéhoz vagy tejes italok, smoothie-k készítéséhez. Mivel a kókusztejnek jellegzetes íze van, érdemes odafigyelni a receptek összetevőire, hogy azok jól keveredjenek és a végeredmény valóban ízletes legyen.

A kókusztej otthoni készítése egyszerű folyamat, amelyhez csak néhány alapanyag szükséges:

Alapanyagok

  • 1 friss kókusz vagy 1 csomag kókuszreszelék
  • 4 csésze víz
  • 1 teáskanál nádcukor (elhagyható)

  Előkészületek:

  • Ha friss kókuszból készíti a tejet, akkor a kókusz héját el kell eltávolítani és a fehér belső részt apróra kell vágni.

   Elkészítés

  1. Helyezze a kókuszreszeléket vagy a vágott kókuszt egy turmixgépbe.
  2. Adja hozzá a vizet.
  3. Turmixolja, amíg sima állagot kap.
  4. Szűrje át egy szűrőn, hogy a felesleges a kókuszdarabkáktól megszabaduljon.
  5. Máris fogyasztásra kész az egészséges kókusztej.
  1. Lenmag tej

A lenmagtej íze kellemes, édeskés, de semleges ízű. Tápláló forrása vitaminoknak és ásványi anyagoknak, B-vitaminokat, vasat, rezet, magnéziumot és kálciumot tartalmaz. A lenmagtej jó alternatíva lehet tejtermékek helyettesítésére, és kiválóan alkalmas tejes italok, kávék, smoothie-k és sütemények készítésére is.

A lenmagtej otthoni készítése egyszerű folyamat, amelyhez csak néhány alapanyag szükséges

Alapanyagok:

- 1 csésze lenmag

- 4 csésze víz

            -1 teáskanál nádcukor (opcionális)

Elkészítés:

  1. Áztassa be a lenmagot legalább 6 órára vagy éjszakára.
  2. Majd öntse le a vizet.
  3. Helyezze a lenmagot egy turmixgépbe.
  4. Adja hozzá a 4 csésze vizet.
  5. Turmixolja, amíg sima állagú folyadékot kap.
  6. Szűrje át egy szűrőn, hogy megszabaduljon a maradék lenmagszemektől.
  7. A lenmagtej már készen is áll a fogyasztásra.
  8. Mandulatej

A mandulatej egy igen népszerű növényi alapú tej, mandulából és vízből készítik. Enyhén édeskés, karamellás ízű, B-vitaminban és kálciumban nagyon gazdag. A mandulatej jó alternatíva lehet tejtermékek helyettesítésére, és kiváló alapanyag tejes italok (nem tartalmaz tejcukrot, ezért nem a habosodik), smoothie-k és sütemények készítésére is. Laktózmentes, így remek választás laktózérzékenyek számára.

A mandulatej fogyasztásának egészségügyi előnyei

  • Kiváló forrása az E-vitaminnak, amely egy antioxidáns és segít megvédeni a sejteket a károsodástól.
  • Alacsony kalória- és zsírtartalma miatt jó választás mindazoknak, akik fogyni, diétázni szeretnének, vagy csak egyszerűen az egészséges testsúlyukat szeretnék megtartani.
  • Koleszterinmentes és nem tartalmaz telített zsírokat.
  • Kalciumban és a D-vitaminban gazdag, amelyek létfontosságúak az erős csontozathoz.

Fontos! A mandulatej nem olyan tápláló, mint a teljes mandula szemek, mivel a mandulatej készítési folyamata közben eltávolítjuk a mandula tápanyagainak egy részét!

Alapanyagok:

- 1 csésze mandulaliszt

- 4 csésze víz

 - 1 teáskanál vanília kivonat (elhagyható)

- 1 teáskanál nádcukor (elhagyható)

Előkészületek:

  • Egy éjszakára áztassa vízbe a mandulalisztet.
  • Az áztatást követően alaposan öblítse le a mandulalisztet.

Elkészítés:

  1. Helyezze a mandulalisztet és a vizet egy turmixgépbe.
  2. Adja hozzá a vanília kivonatot és a nádcukrot (elhagyható).
  3. Turmixolja össze addig, amíg sima állagot kap.
  4. Szűrje át egy szűrőn, hogy megszabaduljon a mandulaliszt maradékaitól.
  5. Kész is van az egészséges mandulatej.

 

  1. Rizstej

A rizstej egyfajta növényi alapú tej, amelyet őrölt rizsből és vízből állítanak elő. Remek tej alternatíva a laktózérzékenyeknek, vagy tehéntej-allergiásoknak, illetve a vegán vagy vegetáriánus étrendet követőknek is.

Rizstej fogyasztásának egészségügyi előnyei

  • Laktózmentes, gluténmentes és alacsony zsírtartalmú.
  • Vitaminokkal és ásványi anyagokkal (kalciummal, D-vitaminnal és B12-vitaminnal) dúsítják, hogy pótolják ezeknek a tápanyagoknak a hiányát az eredeti rizsösszetevőkben.
  • Kiváló szénhidrát- és energiaforrás.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a rizstej alacsony fehérjetartalmú más növényi alapú tejekhez, például a szójatejhez képest. Ezenkívül gyakran magas a szénhidrát- és kalóriatartalma, így kevésbé ideális választás azoknak, akik fogyni vagy vércukorszintjüket próbálják szabályozni.

Rizstej házi készítése

  1. Alapanyagok

  - 1 csésze fehér rizsliszt

  - 4 csésze víz

  - 1 teáskanál vanília kivonat (nem kötelező)

  - 1 teáskanál nádcukor (nem kötelező)

A rizslisztet áztassa vízbe legalább 1 órán át, vagy hagyja egy egész éjszakán át a hűtőszekrényben, majd az áztatást követően alaposan öblítse le a rizslisztet.

    1. Helyezze a rizslisztet és a 4 csésze vizet egy turmixgépbe.
    2. Adja hozzá a vanília kivonatot és a nádcukrot (nem kötelező).
    3. Turmixolja addig, amíg a tej állaga sima nem lesz.
    4. Szűrje át egy szűrőn, hogy megszabaduljon a rizsliszt maradékaitól.
    5. Fogyassza egészséggel.

 

  1. Szójatej

A szójatej egy növényi eredetű tejtermék, amelyet szójababból állítanak elő, magas fehérjetartalmú, laktóz- és tejcukormentes. Remek alternatíva lehet allergiásoknak, laktózérzékenyeknek, valamint vegánok és vegetariánusok számára. A szójatej kalciumot, vasat és B-vitaminokat tartalmaz. Hidratálja a bőrt és csökkenti a ráncokat. A szójatej kivonatot tartalmazó krémek csökkenthetik a bőrrák kialakulásának kockázatát is.

Fontos! A szójatermelők sok esetben genetikailag módosított szójababot használnak, ezért az egészséges étrend kialakítása érdekében érdemes egyénileg meghatározni, hogy a szójatej belefér-e az adott étrendbe.

     Szójatej készítése

  1. A szójababot legalább 6-8 órára, vagy akár egész éjszakára, áztassuk be, hogy megpuhuljon.
  2. Öntsük le a nedvességet és tegyük a babot egy turmixgépbe, vagy aprítóba.
  3. Adjunk hozzá 2-3 csésze vizet a babhoz, és turmixoljuk addig, amíg a bab teljesen szétmorzsolódik és homogén masszává alakul.
  4. Szűrjük át a masszát egy szűrőn, hogy megszabaduljunk a héjtól és a maradékoktól.
  5. A kapott masszát tegyük egy lábasba, adjunk hozzá annyi vizet, hogy elég legyen a szójatej elkészítéséhez.
  6. Folyamatosan keverés mellett forraljuk fel a masszát alacsony hőfokon, hogy megelőzzük a kicsapódást.
  7. Utána a szójatejet főzzük tovább alacsony hőfokon 2-3 percig, majd vegyük le a tűzről.
  8. Hűtsük le a szójatejet, aztán tegyük be a hűtőbe, ahol maximum 3 napig tárolhatjuk.

A házilag elkészített szójatej minőségét a szójabab minősége, az áztatás időtartama és a főzési idő nagymértékben befolyásolhatja.

 

  1. Zabtej

A zabtej, a tehéntej helyettesítőjeként egészséges alternatívát jelent a laktózérzékenyek és tejallergiások számára. A zabtej teljes zabból készül, amelyet beáztatnak, turmixolnak, majd leszűrnek, és teszik ezt azért, hogy tejszerű állagot kapjanak. A zabtej kiváló rostforrás,rengeteg kalciumot, D-vitamin-t és vasat tartalmaz.

Fontos! A forgalmazott zabtejek közül egyes termékek tápértékét a hozzáadott cukor mennyisége és egyéb összetevői nagymértékben befolyásolhatják. Vásárlás előtt gondosan olvassa el a dobozon található zabtej összetevőit és válassza a legegészségesebbet.

Zabtej készítése

Alapanyagok

  • 1 csésze zabpehely
  • 4 csésze víz
  • 1 teáskanál vanília kivonat (nem kötelező)
  • 1 teáskanál nádcukor (nem kötelező)

Előkészületek

  • A zabpelyhet áztassa be vízbe legalább 1 órán át, vagy egy éjszakára a hűtőszekrényben.
  • Az áztatást követően alaposan öblítse le a zabpelyhet.

Elkészítés:

    1. Helyezze a zabpelyhet és a vizet egy turmixgépbe.
    2. Adja hozzá a vanília kivonatot és a nádcukrot (elhagyható).
    3. Turmixolja addig, amíg a zabtej sima állagú lesz.
    4. Szűrje át egy szűrőn, hogy megszabaduljon a maradék zabpehelytől.
    5. Már fogyaszthatja is a zabtejet.
  1. Barista növényi tej

A barista növényi tejek olyan növényi alapú tejek, amelyeket kifejezetten a kávékedvelők által használt tejtermékek helyettesítésére fejlesztettek ki. A barista növényi tejeknek jó a habzó képességük, így a tejhabhoz hasonló textúrával rendelkeznek és nincs kellemetlen mellékízük. A barista növényi tejek drágábbak a többi növényi tejterméknél és ha egészséges étrendet követünk, néhányuknál bizony figyelni kell a speciális összetevőkre is. A barista növényi tejek között a zabtej, mandulatej, borsótej, rizstej, kókusztej és a szójatej a legnépszerűbbek. Használatuk javíthatja a kávézás felejthetetlen élményét és lehetőséget ad mindazoknak, akik az állati eredetű tejtermékekkel szemben érzékenyek, vagy azoknak, akik egészen egyszerűen csak egészséges tejterméket keresnek.

Az állati eredetű tejek fogyasztása számos kockázattal járhat az egészségünkre

  • Laktózérzékenység - az emberek egy része nem képes megemészteni a tejben található cukrot, a laktózt, ami hasi panaszokhoz vezet.
  • Tejfehérje allergia - súlyos allergiás reakciókhoz vezethet.
  • Állati eredetű összetevők – az állati eredetű tejek hormonokat, antibiotikumokat, szennyező anyagokat tartalmaznak, amelyek károsak lehetnek az emberi szervezetre.
  • Magas koleszterinszint - hosszú távon szív- és érrendszeri megbetegedéseket okoznak.
  • Etikai kérdések – a helytelen, nem megfelelő állattartás, a feldolgozás és eladás számos etikai kérdést vet fel az emberi bánásmóddal, az állatjogokkal és a környezeti hatásokkal kapcsolatban.

Ne fogyasszon növényi tejet, ha…

Fontos megjegyezni, hogy a növényi tejek táplálkozási szempontból nem egyenértékűek a tehéntejjel, és előfordulhat, hogy nem tartalmaznak ugyanannyi fehérjét, kalciumot és egyéb vitaminokat, ásványi anyagokat, mint az állati eredetű tejtermékek. Azonban jó forrásai lehetnek más tápanyagoknak, rostoknak és B1-, B2- és B6-vitaminoknak.

Mielőtt úgy dönt, hogy a növényi tejet beépíti étrendjébe, fontos, hogy kikérje egy dietetikus véleményét. Az egészségügyi szakember feladata a személy kivizsgálása és az Ő hatásköre eldönteni, hogy a növényi alapú étrend biztonságos és megfelelő választás-e az Ön számára. A táplálkozási szakértő segít megértetni a pácienssel a különböző növényi alapú tejek fogyasztásának előnyeit, a növényi tejek tápanyagtartalmát, és az Ön egyéni igényeinek leginkább megfelelő megoldást javasolja.