Azonban, ha valaki a gyümölcslevek fogyasztásával próbálja pótolni a napi gyümölcs és zöldség adagját, az lehet, hogy hiányos tápanyagokat fog kapni, mivel a gyümölcslevekben általában nincs benne a gyümölcshéj és a magok, amelyek fontos rostokat tartalmaznak.

100% gyümölcslé és 100% zöldség ital készítése házilag

  1. Válasszon ki néhány friss gyümölcsöt, amelyekből levelet szeretne készíteni. Egyes gyümölcsöket és zöldségeket kombinálhat is, például alma-sárgarépa vagy narancs-cékla.
  2. Mossa meg és tisztítsa meg a gyümölcsöket. A héjat és a magokat nem kell eltávolítani, mert ezek is a gyümölcs összetevőinek részei.
  3. Vágja a gyümölcsöket kis darabokra.
  4. Helyezze a gyümölcs darabokat egy turmixgépbe vagy smoothie-ba.
  5. Turmixolja egészen addig, amíg a gyümölcsök teljesen összekeverednek, és az összes lé kifolyik belőlük.
  6. Szűrje a levet, hogy eltávolítsa a magokat és a héjat. Ha szeretné, hogy a levük finomabb legyen, öntse át egy finomabb szűrőn is.
  7. A gyömölcsleveket édesítheti mézzel, áfonyalével, vagy édesítőszerrel, de az édesítés nem szükséges, mert a gyümölcsök már önmagukban is édesek.
  8. Frissen elkészítve, vagy lehűtve a hűtőszekrényben tárolva 1-2 napig fogyaszthatja.

Ne feledje, hogy a teljes értékű gyümölcslevek nagyon magas rosttartalmúak, így első alkalommal fogyasztva kisebb adagot javasolt fogyasztani, hogy a szervezet alkalmazkodni tudjon a magas rosttartalmú ételekhez.

 

Zöldséglevek

 100% zöldséglevek fogyasztása nagyszerű lehetőség arra, hogy az ember sok zöldséget és gyümölcsöt juttasson a szervezetébe a mindennapok folyamán. A zöldségek tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal, amelyek fontosak az egészséges emésztéshez, a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséhez, valamint a rák megelőzéséhez.

A gyümölcslevekhez hasonlóan, ha valaki zöldséglevek fogyasztásával próbálja pótolni a napi zöldség és gyümölcs adagját, az lehet, hogy hiányos tápanyagokhoz fog jutni, mivel a zöldséglevek általában nem tartalmazzák a zöldséghéjat és magokat, amelyek viszont a szervezet számára nagyon fontos rostokat tartalmaznak. A táplálkozási szakemberek javaslata alapján egy egészséges táplálkozási folyamat részeként fogyasszunk naponta legalább 5 adag zöldséget és gyümölcsöt, amibe a zöldséglevek is beleférnek.

Zöldség ital készítése turmix nélkül

A zöldséglé készítése házilag nagyon egyszerű.

  • 1, Válasszon ki néhány zöldséget, amelyekből a zöldséglét elkészítené (például sárgarépa, karalábé, zeller, petrezselyemgyökér, brokkoli, kínai kel, stb.).
  • 2, A zöldségeket alaposan mossa meg, és vágja kisebb darabokra.
  • 3, Tegyen egy fazékba vizet, és rakja bele a zöldségeket.
  • 4, Főzze a zöldségeket addig, amíg a zöldségek megpuhulnak.
  • 5, Amikor elkészült, öntse le a levet egy tiszta edénybe, és hagyja kihűlni. A hűlt levet később fogyaszthatja, vagy tárolhatja hűtőszekrényben.

Ha még több ízzel szeretné feldobni a zöldséglé ízét, tegyen bele fűszereket (kakukkfüvet, borsot, petrezselyemlevelet) vagy egy kis citromlevet.

A zöldség turmixok készítése hasonló a zöldséglé készítéséhez, csak a végén az így kapott levet turmixolod össze.

  1. Válassza ki a zöldségeket, amiket használni szeretne (például spenót, avokádó, karfiol, zeller).
  2. A zöldségeket alaposan mossa meg, és vágja kisebb darabokra.
  3. Tegye egy turmixgépbe, és adja hozzá a fűszereket, ízesítőket, pl. citromlevet, mentalevelet, gyömbért, fahéjat.
  4. Turmixolja össze, amíg sima állagú lesz.
  5. Tálalja frissen, ha kedve tartja, adjon hozzá még friss zöldségeket, gyümölcsöket, vagy magvakat.

Tipp: Ha a zöldségek nem elég puhák, adjon hozzá egy kis vizet, hogy a turmixolás folyamata könnyebb legyen.

Érdemes kombinálni a zöldségeket és gyümölcsöket!

 

Zöldségekből készült italok

1, A zöldséglevek készülhetnek különféle zöldségekből, mint pl. a spenót, a zeller, a brokkoli, a zöldborsó, a karalábé, stb.

2, A smoothie-k a zöldségek és gyümölcsök egyvelegét tartalmazzák, ami rendkívül magas tápanyagtartalmú italokat eredményez. Azonban, a smoothie-kban általában hozzáadott cukrot is tartalmaznak, így azoknak, akik szeretnének megtartani az egészséges testsúlyt, érdemes figyelni a hozzáadott cukor mennyiségére.

3, A zöldség-gyümölcs turmixokban a zöldségek és gyümölcsök összetevőit keverik össze, amiket általában a zöldséglevekkel és smoothie-kkal megegyezően készítenek.

A fent felsorolt italok nagyon magas tápanyagtartalommal rendelkeznek, mert a zöldségek tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal.

 

Turmix vagy smoothie

A turmix és a smoothie két különböző fajta ital, amelyek különböző összetevőkből és elkészítési módokkal készülnek.

1, A turmix alapja általában a gyümölcs és a zöldség, amelyeket általában aprítva, darabolva vagy reszelve adnak hozzá a turmixgépbe, és addig dolgozzák fel, amíg a végeredmény sima, homogén állagú lesz. A turmixokban általában nincs hozzáadott cukor, és a folyadék is csak a zöldségekben és gyümölcsökben található nedvesség, vagy esetleg víz.

2, A smoothie-k gyümölcsökből és zöldségekből, valamint opcionálisan hozzáadott cukorral, tejjel, joghurttal, tejtermékekkel, zabpehellyel, diókkal, magvakkal, stb. készülnek. A smoothie-k általában smoothie készítő vagy turmixgépben készülnek, krémes és könnyen emészthető állagúak.

Smoothie a divatos konyhai eszköz

A smoothie valóban egy nagyon divatos konyhai eszköz, amelyet sok ember használ otthon, hogy egészséges és ízletes italokat készítsen. A smoothie készítéséhez egy jó minőségű turmixgép szükséges, amely apróra darabolja a gyümölcsöket és zöldségeket, hogy azokat sima, homogén állagúra „varázsolja”. A smoothie készítésének előnyei közé tartozik, hogy könnyen elkészíthetjük vele a legkülönfélébb italainkat és rengeteg összetevőből választhatunk, hogy kedvenc innivalóink az ízlésünknek és az egészségünknek maximálisan megfeleljenek. A smoothie-k magas vitamin- és ásványianyag-tartalma segít a növényi alapú étrendünk kielégítésében. Ha lehetőségünk van rá a smoothie-k készítésébe vonjuk be a gyerekeinket is, mert ha ők is részt vesznek a gyümölcsök, zöldségek kiválasztásában és a turmixolásban, akkor szívesebben fogyasztanak gyümölcsöt és zöldséget. A smoothie-k nemcsak egészségesek, hanem ízletesek is, és rengeteg variációban elkészíthetők. A családtagokkal együtt elkészített italok előkészítése és fogyasztása mindenki számára élvezetes és izgalmas szabadidős program lehet.

 

C-vitamin tartalmú turmix alapanyagok

A C-vitamin tartalmú turmixot különféle gyümölcsökből és zöldségekből készíthetjük, amelyekben magas a C-vitamin tartalom

  • Narancs
  • Papaya
  • Kiwi
  • Citrusfélék: citrom, lime, grapefruit
  • Édesburgonya
  • Paprika

Az összetevők lehetővé teszik, hogy a turmixot az ízlésünknek és a C-vitamin szükségletünknek megfelelően szabályozzuk. Ha szeretnénk, hogy a turmixunk teljesebb legyen, akkor hozzáadhatunk fehérjeforrásokat, mint pl. diót, mandulát, lenmagot, vagy zabpehelyet is.

 

Multivitamin tartalmú turmix alapanyagok

  • Narancs
  • Papaya
  • Kiwi
  • Spenót
  • Brokkoli
  • Fodros kel
  • Béta-karotin tartalmú gyümölcsök: sárga és piros paprika, sárga és narancs sárgarépa, sárga őszibarack, amelyek A-vitamin források.

Ha szeretnénk, hogy a turmixunk teljesebb legyen, fehérjeforrásokkal gazdagíthatjuk, adjunk hozzá diót, mandulát, lenmagot, vagy zabpehelyet is, hogy a turmixunk teljesebb legyen.

 

Smoothie-k és turmixok a betegségek megelőzésére és az egészséges életmódhoz

A gyümölcsöt és/vagy zöldséget tartalmazó smoothie-k és a turmixok lehetőség arra, hogy egészséges és tápláló ételeket fogyasszunk.  A vitaminbombák segítenek a betegségek megelőzésében és az egészséges életmód kialakításában. A smoothie-k és a turmixok könnyen emészthetők, és a benne lévő friss gyümölcsök és zöldségek magas vitamintartalmának köszönhetően jótékony hatással vannak az egészségre és az emberi szervezetre. A smoothie-k és turmixok készítéséhez használhatunk friss, vagy fagyasztott gyümölcsöket és zöldségeket, valamint magvakat, növényi tejeket és más egészséges összetevőket. A magas C-vitamin tartalmú gyümölcsök és zöldségek segítenek a megfázás és az influenza megelőzésében és javítják az immunrendszer működését. A smoothie-k és turmixok készítéséhez használhatunk zöldségeket, pl.spenótot, kelkáposztát, céklát, brokkolit, stb. A zöldségek magas A-vitamin tartalmuk miatt jótékony hatással vannak az egészségre, segítenek a látás és a bőr védelemben. Emellett a zöldségek magas rost- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően hozzájárulnak a megfelelő emésztés fenntartásában, és segítenek a szervezetnek megszabadulni a méreganyagoktól.

  • A turmixokhoz adható magvak, mint például a lenmag, a chia mag és a lenmagolaj, magas omega-3 zsírsav tartalmának köszönhetően jótékony hatással vannak az egészségre, fontosak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
  • A növényi tejek, mint például a mandulatej, a szója tej és a kókusztej, magas fehérjetartalmának köszönhetően jótékony hatással vannak az izomtömeg fenntartásában és a növekedésben és segítenek a megfelelő emésztés fenntartásában.

Mindig fontos figyelembe venni az összetevők lehetséges mellékhatásait és bármilyen egészséget érintő kérdés esetén szakember véleményét kérni!

A turmixok, smoothie-k rendszeres fogyasztásával javulhat az immunrendszer működése, csökkenhet a krónikus betegségek kockázata, javulhat az emésztés és a bőr állapota. Fontos, hogy a smoothie-k és turmixokat a teljes értékű étrend részeiként fogyasszuk!

Megszámlálhatatlan turmix és smoothie receptet találhatunk az interneten, magazinokban és különféle kiadványokban!