A kerékpározás, amellett, hogy remek szórakozás és kikapcsolódásnak sem utolsó, az egészségünkre nézve is számos pozitív hatással rendelkezik. Az alábbiakban e pozitív hatásokból sorolunk fel néhányat, természetesen a teljesség igénye nélkül, azzal a nem titkolt céllal, hogy még többen kapnak kedvet ehhez a szabadidős sporthoz.

A kerékpározás tehát a következő „tulajdonságokkal” járul hozzá egészségünk megőrzéséhez:

  • Kardiovaszkuláris egészség javulása
  • Több kalória égetése
  • Alacsonyabb vérnyomás
  • Jobb légző funkció
  • Erősödő izmok és csontok
  • Stressz-csökkentés
  • Jobb állóképesség
  • Fokozza az önbizalmat és a jó közérzetet.

Mennyi kalóriát lehet kerékpározással égetni?

Azok, akik a kerékpározásra úgy tekintenek, mint a fogyókúrázás alfájára, azoknak ez a kérdés alap, amikor belevágnak az új hobbijukba. A kalóriák égetésének minősége a kerékpározás során természetesen több dologtól is függ. Lényeges a testtömeg, az intenzitás, illetve a kerékpározásra szánt idő mennyisége. A szakemberek szerint átlagosan 30 perc alacsony intenzitású kerékpározás során körülbelül 300-400 kalória égethető el. Hogy ez jó hír-e, azt mindenki döntse el maga. A lényeg, hogy ha elég kitartóan, szorgalmasan és rendszeresen edzünk, akkor bizony a kalóriák „egyre rosszabbul érezhetik majd magukat a szervezetünkben”. Fontos megjegyezni, hogy ha a kerékpározással a testsúlycsökkenés elérése a cél, akkor a napi kalóriabevitelnek mindenképpen alatta kell lennie ahhoz az értékhez képest, amelyet a sportolás során elégetünk. Egyszerűbben fogalmazva, ha fogyni szeretnénk, akkor nem elég csak rendszeresen edzeni, hanem az étkezésre is nagyon oda kell figyelni, mert ez csak együttesen hozhatja meg a várt eredményt a mérlegre állva.

Hogyan befolyásolhatja a kerékpározás a vérnyomást?

A rendszeres kerékpározás nagyon jó hatással lehet a vérnyomás „rendben tartására”, mivel a mozgás minden esetben segíti az erek nyitottságát és javítja a véráramlást. Az edzés során a szívnek keményebben kell dolgoznia, ami végeredményben a vérnyomás csökkentését eredményezheti. Az alacsony vérnyomás különösen fontos a szívbetegségek megelőzésére, mivel csökkenti a szívterhelést és csökkentheti a stroke és a szívinfarktus kockázatát. Az ajánlott rendszeresség heti 150-300 perc, alacsony vagy közepes intenzitású aerobik edzés, beleértve a kerékpározást. Természetesen, amennyiben vérnyomás problémáink vannak, akkor egyrészt mindenképpen figyelembe kell venni az orvosok ajánlásait, másrészt ügyelnünk kell arra, hogy ne idegesítsük fel magunkat a türelmetlen és gyakran a kerékpározókkal arrogánsan viselkedő autósok láttán.

A tüdőre milyen hatással van a kerékpározás?

A kerékpározás mindenképpen pozitív hatással van a tüdőre, mert a sportolásnak ez a formája fokozza a légző funkciót. Az edzés során a szív és a tüdő erősebbé válnak, ami növeli a tüdő kapacitását és javítja a légző képességet. A növekvő oxigénbevitel pedig javítja az általános egészségi állapotot, és segíthet a szén-dioxid kiválasztásában. A kerékpározás rendszeres gyakorlása természetesen alapjaiban javíthatja a tüdő kapacitásunkat, és ennek megfelelően például csökkentheti a légúti megbetegedések kockázatát. Természetesen amennyiben problémáink vannak a tüdőnkkel, akkor nem szabad ”esztelenül” belevágni az edzésekbe, érdemes szakember tanácsát kikérni azzal kapcsolatban, hogy mi lenne számunkra a megfelelő edzésterv.

Kerékpárral a környezetünk védelmében

Amikor a környezetünk védelmében kell felemelni a szavunkat, a kerékpárosok minden esetben az elsők között csatlakoznak a különböző mozgalmakhoz. És ez nem csak a véletlen műve. A kerékpározás ugyanis a leginkább környezetbarát szabadidős tevékenység, arról nem is beszélve, hogy talán nekik a legfontosabb, ők érzik leginkább közvetlenül a bőrükön, hogy milyen fontos a környezetünk védelme. És nemcsak környezetvédelmi, de anyagi szempontból is az egyik legoptimálisabb megoldás a kerékpározás. Természetesen egy-egy jobb minőségű kerékpárra nagyon sok pénzt el lehet költeni, nem beszélve a kiegészítőkről, ám ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a két keréken ülve, ahhoz tényleg nagyon kevés is elég.